Miljøbevegelsen i Norge er i harnisk etter at den blåblå regjeringen i dag har lagt frem stortingsmelding 20 (2014-2015).
Spesielt reageres det på flytting av iskanten.
– Dette er en fornøyelig dag for miljøet. Not!
– Bryter 100 prosent av rådene
Slik åpner en hastig og irritert Bellona-leder Frederic Hauge sine kommentarer på stortingsproposisjonen, før han er nødt til å ta en prat med miljødepartementet.
Greenpeace har ifølge NTB varslet søksmål mot staten.
Også Naturvernforbundet er mildt sagt irriterte på regjeringen etter meldingen.
– Erna Solbergs regjering har i dag vedtatt i statsråd å flytte iskanten. Regjeringen er den første som bryter 100 prosent av de miljøfaglige rådene som advarer mot å la oljeindustrien slippe til i sårbare områder langs norskekysten, heter det i meldingen fra organisasjonen.
Les også: Johan Sverdrup tåler 32 dollar fatet
– Tilpasser etter oljenæringen
– Iskantmeldingen er nok et eksempel på hvordan regjeringen tilpasser politikken etter oljenæringens interesser, sier Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet.
– Det er sjokkerende å se hvordan denne regjeringen gir totalt blaffen i miljøfaglige råd når de fatter politiske beslutninger om petroleumsvirksomhet. I stedet for å respektere klimaets og naturens tålegrenser, og si nei til oljevirksomhet i sårbare og svært viktige områder som iskantsonen, flytter de grensene for å legitimere oljeboring i Arktis, kommenterer han videre.
Sundtoft: – Endrer ikke definisjonen
Miljøvernminister Tine Sundtoft (H) insisterer ifølge en pressemelding på at de ikke endrer definisjonen av iskanten.
– Den oppdaterte beregningen av iskanten viser at iskanten ikke overlapper med områder som er åpnet for petroleumsvirksomhet. Sammen med de rammene som er satt for leteboring i 23. konsesjonsrunde, innebærer dette at det ikke vil drives petroleumsvirksomhet ved iskanten i denne stortingsperioden, heter det.
Teknisk Ukeblad kommer tilbake med mer.
Les også: Slik bor offshorearbeiderne på Norges største boligrigg