BYGG

Fremtidens fasader skal spekkes med teknologi

Skal redusere energibruken og gi bedre komfort.

30. mai 2016 - 12:47

Tradisjonelt har bygningers fasader hatt til hensikt å slippe inn lys, la beboere se ut samt å gi bygninger deres arkitektoniske uttrykk. 

Om alt går etter planen når Sintef-forskere setter i gang med forskningsprosjektet SkinTech, vil fasadens oppgave være en helt annen i fremtidens bygg. 

Energieffektivitet og komfort

Forskerne skal nemlig ta for seg smarte fasader, og se på muligheten for å bygge fasader med styringssystemer, beleggteknologi, solskjerming, solceller og ventilasjonsløsninger.

Når man har teknologi integrert i fasaden, åpnes det nye muligheter for å utnytte veggenes dynamiske egenskaper for å oppnå energieffektivitet og samtidig økt komfort for brukerne av bygget, sier Steinar Grynning, forsker ved Sintef Byggforsk.

Grynning er prosjektleder for forskningsprosjektet, som har som mål å utvikle kunnskap og løsninger for fremtidens yttervegger og vinduer med integrert teknologi.

Endrede egenskaper

Bygg står i dag for 40 prosent av den totale energibruken. Derfor har nye energikrav kommet, med et mål om å gjøre nye boliger 26 prosent mer energieffektive enn i dag, og kontorbygg 38 prosent mer energieffektive. 

Grynning tror fasaden kan være et vesentlig punkt om dette skal la seg realisere. 

– Jeg tror vi begynner å nærme oss en grense for hva som er fornuftig når det kommer til krav til U-verdier, sier han.

Og fortsetter:

– Så jeg tror ikke ytterligere isolering er løsningen for å redusere energibehovet enda mer. Om vi derimot klarer å endre egenskapene i fasaden over tid tror jeg potensialet for energibesparelse er stort, sier han.

Ekstra nattisolering

Akkurat hva løsningen vil bli kan ikke Grynning si noe om så tidlig i prosjektet, men han viser til noen eksempler:

– Man kan for eksempel tenke seg at vinduene har ekstra nattisolering som minker varmetapet, eller at man benytter doble fasadekonstruksjoner for passiv oppvarming og kjøling av ventilasjonsluft, sier han. 

Men legger til at teknologien som integreres i et vindu ikke må gjøre at vinduet mister sine primære funksjoner, som å gi utsyn.

– Det må heller ikke være negativ for andre egenskaper, slik som U-verdi og regntetthet, legger han til. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

Vil bedre innemiljøet 

SkinTech-prosjektet er foreløpig i en oppstartsfase, men skal vare frem til 2019.

I løpet av den tiden skal forskerne både benytte seg av eksisterende fasader, samt et casebygg som er under oppføring på østsiden av Mjøsa, i Lillehammer. 

– Fokuset for prosjektet vil være energibehov i driftsfasen til bygget, ikke i byggeperioden. Vi ser at brukere av nye energioptimale bygg ikke nødvendigvis er helt fornøyde med innemiljøet i byggene, og håper å kunne gjøre noe med dette i utviklingen av fremtidens smartfasader, sier Grynning. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.