IT

Fremtidens nett blir et selvportrett av dine egne behov

Vi snakket med Alcatel Lucents teknologidirektør om framtidens nettverk.

Ser store endringer: Alcatel Lucents teknologidirektør, Marcus Weldon, mener måten vi designer nettverkene på står over for store endringer. De må de skal de håndtere veksten og samtidige gi brukerne mye bedre opplevelser.
Ser store endringer: Alcatel Lucents teknologidirektør, Marcus Weldon, mener måten vi designer nettverkene på står over for store endringer. De må de skal de håndtere veksten og samtidige gi brukerne mye bedre opplevelser. Bilde: ORV
26. feb. 2014 - 17:54

Alcatel-Lucents teknologidirektør, Marcus Weldon, tror vi står overfor store endringer i måten vi bygger nettverk. Vi traff han under World Mobile Congress i Barcelona. Fremtidens nettverk blir desentralt, virtuelt og veldig personlig.

Trafikken vil flyttes ut i periferien, nær brukerne. Det må til om vi skal håndtere all trafikken og alle tjenestene vi kommer til å bruke.

Les også: Dette mener Ericsson vi trenger 5G til

Nettet virtualiseres

– I fremtiden vil alle brukere få sitt eget personlig oppsatte nettverk som best er tilpasset den enkeltes behov. Det blir nesten som et selfie-nettverk. Der har du en god tittel, sier han og ler høyt, og vi må si oss enig i det. Et nett som er et slags selvportrett av dine egne behov.

– Skal det skje, må programvaren i nettverkene virtualiseres akkurat som datasentre i dag er blitt virtualisert. Det betyr at kapasitet og funksjonalitet og tjenester kan flyttes rundt og følge brukerne der de er. I dag er nettverkene statiske og det oppstår lett flaskehalser, sier Weldon.

Les også: Tror «Outernet» er i overkant optimistisk

I nærheten

Han peker også på at nettverket vil flytte nærmere brukerne rent fysisk. Typisk vil folk bo 20 til 30 km fra det han kaller en metronode, og ikke hundrevis av kilometer som i dag.

En slik utvikling vil bety en enorm avlastning av nettverket. Det vi kaller «the last mile» vil også kortes ned.

Fiberen vil komme nærmere eller helt inn til brukeren og det vil bli flere og mindre basestasjoner.

– På Bell Labs har vi gjort simuleringer av hvordan trafikken vil endre seg. Den viser at den lokale nettrafikken vil øke 4,5 ganger mens trafikken inn i kjernen av nettverket bare øker 2,5 prosent. Da er det veldig lurt å designe nettet slik at trafikken kan holde seg mest mulig lokalt. Det betyr at flere av tjenestene i nettverket, slik som servere som bufrer innhold som brukes ofte, datasentre og andre tjenester, flyttes lokalt. Det kan bety en stor reduksjon av belastningen. Og den blir stor nok som den er, sier han.

Les også: Den lange veien fram til 4G

Mindre risiko

Det er viktig å unngå feil i moderne nettverk. De er samfunnskritiske på en helt annen måte enn før. En desentralisering av nettverksfunksjonaliteten vil også bidra til å redusere risiko.

– Hvis all trafikk skal gå gjennom et sentralt og virtualisert punkt, risikerer vi veldig mye når det skjer en feil. Et desentralt nettverk har mye lavere risiko, sier han.

Weldon mener dette vil være med på å endre måten teleoperatørene designer og driver nettverkene på, men de slipper de store kostnadene.

– De fleste av dem eier bygningsmasse rundt om i de ulike landene og dette betyr bare at de kan bruke dem på en litt annen måte. Mange gamle telefonsentraler er lagt ned, men de kan brukes til slike metronett i stedet.

Les også:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Sagt opp ulovlig i verneperioden
Sagt opp ulovlig i verneperioden

Snart kan det bli slutt på telefonnummer

Han reiser med 12 sim-kort i lomma

Tilgang til andres e-post: 1080 kroner  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.