Advarslene har kommet på rekke og rad på konferansen med det kryptiske navnet IPv6, som holdes i Oslo mandag og tirsdag denne uken.
Det handler om at internett er i ferd med å gå tom for ip-adresser.
Mer kapasitet
Dagens system ”IPv4” har sprengt kapasitet og skal byttes ut med nye ”IPv6”, som har langt større kapasitet.
IPv6 sto klart allerede i 1999, men fremdeles er det smått med initiativ til å ta i bruk det nye adressesystemet.
Bare Google og VG
- I Norge er det kun Google og VG Nett som har etablert nettadresser basert på versjon 6, sier adresse-ekspert Hans Petter Holen hos ICANN (Internet Corporation for assigned names and numbers), organisasjonen som koordinerer nettadressene i verden.
Bratt kurve
Behovet for internett-adresser, eller ip-adresser, er sterkt økende.
I årets fire første måneder er det tildelt 248 millioner av dem, og det er like mange som i hele fjoråret.
IPv4 er basert på et 32 bits system, som var rikelig da det ble etablert til forskningsformål på 80-tallet.
Tømmes
Men nå er boksen med adresser i ferd med å gå tom. Offisielle beregninger viser at reserven er brukt opp i løpet av året, men mange eksperter hevder at det kun er snakk om et par måneder.
Ipv6 bygger på 128 bit og kan skaleres etter mengdebehovet i langt større grad.
Det skal dermed kunne dekke behovet for nettadresser i overskuelig fremtid.
Alt på nett
Årsaken til at behovet øker er at hver av oss knytter stadig flere apparater opp til nettet: Et par pc-er, en mobiltelefon og et nettbrett er ikke uvanlig.
- I en butikk er det ikke bare hvert kassesystem som skal ha oppkoblig. Hver eneste kjøledisk skal på nett for overvåking av vedlikeholdsbehovet, sier Hans Petter Holen til Teknisk Ukeblad. Til daglig er han it-direktør hos Visma.
Trege i Norge
I Norge har vegringen mot å ta i bruk IPv6 vært sterkere enn ellers i Europa, i følge bransjeorganisasjonen IKT Norge.
Derfor har organisasjonen gått sammen med en rekke aktører i bransjen og etablert et eget IPv6-forum for å sette fokus på problemet. Initiativet kom i utgangspunktet fra Altibox, og det er dette forumet som arrangerer konferansen denne uken.
Dele adresser
Og her er man ikke tilbakeholdne med å varsle om alvorlige konsekvenser av å stille seg avventende til den nye teknologien.
- Hvis vi fortsetter kun med det gamle IPv4-systemet, må vi begynne å dele på nettadressene. Da har du ikke lenger din egen oppkobling til enhver tid. Det betyr tregere nett, og du kan glemme peer to peer kommunikasjon som Skype og gaming, sier internettspesialist Sander Steffan ved organisasjonen RIPE NCC. Réseaux IP Europeens Network Coordination Centre er det regionale internettregisteret for Europa, Midt-Østen og deler av Asia.
Svekker jakten
Og deling av adresser betyr at ip-adressen ikke lenger er unik for en oppkobling. Det vil gå utover politimyndighetenes jakt på overgripere og terrorister.
- Skal du tappe en ip-adresse for informasjon, betyr det snart at du må følge med på trafikken til flere hundre personer. Da snakker vi ”collateral damage” så det holder, mener Steffan.
Umulig oppgave
- Når adressen ikke tilhører én, men flere, blir det i praksis umulig å bruke nettet til å avsløre lovbrytere. Nettet som redskap i jakten på overgripere og terrorister blir dårlig egnet, sier han.