Offentlige digitale tjenester skal bruke Altinn som plattform og Id-porten for sikker pålogging, der publikum kan velge mellom elektronisk ID (eID) fra Commfides, Buypass eller statens egen Min ID.
Men allerede i startgropa velger flere å gå sin egen vei. Det kolliderer med statens strategi om fellesløsninger og gjenbruk av smarte tiltak, som skal redusere kostnader og it-fiaskoer.
Les mer: Altinn-gevinst på 9 milliarder kroner
Vraket Buypass
E-valgprosjektet med stemmegivning over nett til høsten har vraket Buypass. Man stoler ikke på de kortene som brukes til tipping og spill, det såkalte Tippekortet.
Les mer: Parkerer både BankID og Buypass
– Årsaken er at disse kortene mangler tilknytning til eieren og ikke ser ut som id-kort, sier prosjektleder Henrik Nore til Teknisk Ukeblad.
Skepsisen skyldes også at kortet i slike sammenhenger kan gå på omgang mellom medlemmene i et tippelag. Da er det risiko for id-misbruk. E-valget benytter derfor bare Min ID.
Statlig e-post
Statseide Postens nye tjeneste Digipost har utviklet en egen påloggingsløsning fremfor Id-porten, og de har valgt Bank ID og Buypass som eID for sikker pålogging.
Vraket
Staten vraket Bank ID i anbudsrunden til Id-porten fordi den manglet en løsning for meldingskryptering.
Les mer: BankID skviset ut av eID
Og Digipost kjøper en systemløsning for kryptert transport og lagring av EDB Ergogroup i stedet for å bruke Altinn.
Digipost-direktør Thomas Mathisen mener han er i sin fulle rett til selv å velge leverandører.
Kommersiell
– Dette er en tjeneste som Posten leverer ut i markedet, og Posten Norge er sånn sett en kommersiell aktør, sier han til Teknisk Ukeblad.
Han oppfatter ikke Altinn som et alternativ.
– Vi har tatt utgangspunkt i å lage en løsning for sikker meldingsutveksling mellom virksomheter og privatpersoner. Altinn er i hovedsak en portal for effektivisering av prosesser og skjemaflyt. sier Digipost-sjefen.
Samarbeid
Heller enn å benytte statens løsninger, vil han ha et samarbeid.
– Vi ønsker å innlemme Digipost i Id-porten. Eksempelvis kan innbyggere motta det endelige skatteoppgjøret til sitt personlige arkiv i Digipost, illustrerer han.
Mathiesen røper at han er i samtaler med både Fornyingsdepartementet og Direktoratet for forvaltning og ikt (Difi) om et samarbeid. Difi har ansvaret for den statlige it-politikken.
Kjøpt eller hjemmelaget
Hos Difi bekrefter direktør Hans Christian Holte samtalene.
– Men det er snarere snakk om å innhente informasjon i arbeidet med å utrede det offentliges behov for en felles meldingsboks. Det kan være snakk om å kjøre en egen løsning eller et samarbeid med kommersielle aktører, sier Holte til Teknisk Ukeblad.
– Betyr det at Bank ID kan komme inn i varmen via Digipost?
– Vi ser nå på ulike modeller for det offentliges bruk av meldingsboks, ikke på forholdet til enkeltleverandører.
Han deler Mathisens oppfatning av Posten som en kommersiell aktør.
– I denne sammenheng opererer ikke Posten som en offentlig etat, og jeg har ingen prinsipielle anfektelser mot at Digipost ikke bruker Altinn-plattformen og selv velger andre eID-leverandører, sier Holte.
Løser seg selv
Difi-sjefen er kjent med at E-valgprosjektet vraker Buypass-kortet, men kommer ikke med noen umiddelbare reaksjoner.
– Først vil jeg se hvilke erfaringer man henter fra forsøket med elektronisk valg.
– Hvilket behov ser du for å stramme opp i bruken av de eID-løsningene som staten har valgt?
– Jeg ser at det finnes alternativer der ute, men satser på at Id-portens tre påloggingsløsninger etter hvert vil bidra til ryddige og enkle valg for brukerne.
Les også: Vil ha alle data ut til alle