KRAFT

Frp vil redde reaktorene fra nedleggelse

Håper og tror at det kommer mer penger over statsbudsjettet.

Ife trenger mer penger til reaktorene i Halden og på Kjeller for at de skal kunne drives videre. Politikerne er uenige om det er en god idé.
Ife trenger mer penger til reaktorene i Halden og på Kjeller for at de skal kunne drives videre. Politikerne er uenige om det er en god idé. Bilde: Jannicke Nilsen
Øyvind LieØyvind LieJournalist
22. aug. 2014 - 10:55
Vis mer

Som Teknisk Ukeblad skrev i går, truer Ife med å legge ned reaktorene på Kjeller og i Halden hvis det ikke de statlige bevilgningene til den nukleære virksomheten økes.

Men Frps Oskar J. Grimstad i Stortingets energi- og miljøkomité tar til orde for å øke bevilgningene, slik at reaktorene kan reddes.

– Det er et kjent faktum at den rødgrønne regjeringen og spesielt SV ønsket å legge ned denne aktiviteten. Derfor har budsjettsituasjonen blitt som den har blitt mens de styrte. Uten at jeg kan si noe om hvordan statsbudsjettet blir, både håper og tror jeg at det skal være rom for at vi kan gi dette et løft, slik at de kan fortsette med sitt arbeid, som vi ser er utrolig viktig. Disse fagmiljøene er viktige i global sammenheng, og det er viktig at de får bestå, sier Grimstad til Teknisk Ukeblad.

Les også: Derfor får ikke Russland solgt sine flytende atomkraftverk

Thoriumvenner

Han understreker at det vil være behov for kjernekraft i verden i mange år fremover.

– Derfor er arbeidet som gjøres med dette på Ife svært viktig, sier han.

Frp har lenge ivret for å ta Norges thoriumressurser i bruk til kjernekraftformål. Men Grimstad vil ikke ha noen formening om Norge bør satse på å få kraft fra thorium.

– Vi har jo en så mye vannkraft. Men thorium kan være veldig viktig blant annet for å redusere avfallsmengdene fra kjernekraft, og vi har store thoriumressurser i Norge, sier han.

– Må lønne seg

For å klare det må Frp i hvert fall få med seg regjeringspartner Høyre.

Andre nestleder Nikolai Astrup (H) i Stortingets energi- og miljøkommité er imidlertid mer avmålt i sin støtte til Ifes kjernefysiske aktivitet.

– Forskningen som har pågått både i Halden og på Kjeller har gitt betydelige bidrag til kunnskap om kraft. Men om aktiviteten skal fortsette, er avhengig av at det er etterspørsel etter tjenestene disse to kan tilby. Og nå er jo dette en budsjettsak, så jeg kan ikke kommentere hvordan den vil bli seende ut. Så lenge det er etterspørsel etter tjenestene og det man kan tilby av forskningsarbeid ved institutusjonene, er det grunnlag for å opprettholde driften. Hvis ikke, er det ikke grunnlag, sier han til Teknisk Ukeblad.

– Men har ikke Norge som nøytral nasjon uten kjernekraft spesielt gode forutsetninger for å drive dette sikkerhetsarbeidet, slik Ife selv mener?

– Det er i første rekke atomnasjonene som bidrar til at det kommer kunnskap rundt dette. Vi har hatt fremragende forskere i Norge som har jobbet med det og som har konkurrert internasjonalt om oppdrag. Hvis de senere skal ha livets rett, må de kunne konkurrere internasjonalt om oppdrag. Vi har imidlertid investert mye i infrastrukturen som står der, så det taler for en videreføring.

Les også: Finnmark vil importere kraft fra Russland. Tord Lien sier nei

– Styret avgjør

– Tror du Ife når de sier at de må ha økte bevilgninger for å kunne drive videre?

– Vel, til syvende og sist er det styret som må avgjøre om de har nok midler til å opprettholde aktiviteten. Så legger jeg til grunn at regjeringen har oppfattet signalene om at det trengs mer penger. Så er det regjeringen i sitt budsjett som tar stilling til om de skal få mer penger eller ikke, sier Astrup.

Frp-politiker og energiminister Tord Lien vil ikke gå ut og gi sin partifelle støtte i kampen om budsjettkronene.

– Dette er spørsmål Nærings- og fiskeridepartementet må svare på, uttaler han via sin presseavdeling.

Nærings- og fiskeridepartementet har vist til at det er en budsjettsak som de ikke kan kommentere før budsjettet presenteres senere i høst.

DEBATT: DEBATT: Thorium er fremtidsrettet

– Kunstig åndedrett

SVs Heikki Holmås ønsker ikke å øke bevilgningene.

– Nei, vi synes ikke det er noen grunn til å gi kunstig åndedrett til atomnæringen på denne måten. Jeg mener vi må benytte anledningen til å stenge Haldenreaktoren, som nå søker om konsesjon for ti år til. Dette er en teknologi som tyskerne faser ut og som er ekstremt konfliktfylt i Japan. Det er jo det som er bakgrunnen til at Ife taper mye penger. De bør få en omstillingspakke slik at de kan bruke den gode kompetansen miljøet har på mer fremtidsrettede energiformer. Slik kan vi også skape fremtidsrettede arbeidsplasser, sier Holmås.

– Men vil ikke atomsikkerheten i verden da bli lidende?

– Jeg synes ikke det er et godt nok argument. Tyskland legger ned, Japan velger omstilling, og store atomland som USA og Frankrike har betydelig kompetanse innenfor dette området selv. Nå kommer det konkurransedyktige energikilder som ikke har den samme risikoen, og da mener jeg vi bør sette inn kreftene og pengene der. For det er ikke slik at vi har ubegrenset med penger i Norge til forskning. Mer penger til atomforskning betyr kutt i annen forskning, og det synes jeg er en dårlig idé, sier Holmås.

Les også: Plutonium- og uranbrensel kan alene gi en gevinst på 100 milliarder kWh

– Sponser kjernekraftindustrien

De grønnes Rasmus Hansson er enig i at Haldenreaktoren bør avvikles.

– Vi har ikke behov for den. Vi bør ikke bruke mer penger på å sponse utenlandsk kjernekraftindustri og på å holde i liv i en teknologi som er helt uaktuell å ta i bruk i Norge. Det er sterkt behov for disse midlene innenfor forskning på fornybar energi, og det må vi prioritere, sier Hansson.

Første nestleder Terje Aasland (Ap) i energi- og miljøkomiteen mener derimot det er viktig at man har aktivitet og kunnskap innen kjernefysisk forskning.

– I utgangspunktet er dette en aktivitet vi skal ha og har opprettholdt. Og ingenting tilsier at vi skal forandre på det nå. Men det er viktig at vi får en nøye vurdering av de budsjettrammene som ligger til grunn for aktiviteten, sier han.

– Trenger Ifes kometanse

KrFs Line Henriette Hjemdal tar imidlertid Ife i forsvar.

– Verden trenger Ifes kunnskap og kompetanse. Ife har vedens største forskningsprogram på atomsikkerhet, og det er fortsatt mange land rundt om i verden som bruker atomkraft. Vi vet at vi trenger mer sikkerhet, og det er nettopp dette Norge som atomnøytral har en stor og viktig posisjon. Jeg forventer at Solbergregjeringen, som har forskning og utvikling som en fanesak, er med og bekrefter Norges posisjon innen atomsikkerhet i verden, sier hun.

Leder i Stortingets energi- og miljøkomité, Ola Elvestuen (V), sier Venstre ennå ikke har tatt stilling til saken.

– Vi avventer og setter oss inn i den økonomiske situasjonen, betydningen for forskning og de miljømessige argumentene og innspillene om dette før vi konkluderer, sier han.

Les også:

Svensk kjernekraft kan bli kostnadsbombe

Verdens største solvarme-kraftverk griller fugler i luften  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.