– Skal vi miste den også nå? spør generalsekretær Øyvind Isachsen i Norsk Vindkraftforening (Norwea).
Han frykter at den norske teknologien i den flytende vindmøllen Hywind forsvinner ut av landet, og mener norske myndigheter må engasjere seg. Skottlands regjering bekrefter at de er i samtaler med Statoil om en flytende testpark utenfor skotskekysten.
– Vi er stolte av denne teknologien, sier Isachsen.
Les også:
Vil skape leverandørindustri
Norge lykkes nylig med å få GE Energy til å legge sitt testsenter for vindkraft til Norge . Langs kysten prøver flere vindkraftklynger å skape en leverandørnæring før de store utbyggingene i Europa framover.
– Det burde være enkelt å ta noe vi lykkes med i Norge og videreutvikle det. Det er viktig å utvikle dette ferdig i Norge. Men det er klart, både skottene og amerikanerne har erfaringer som kan brukes i dette arbeidet, sier Isachsen.
– Kan næringsminister Trond Giske gjøre noe for å få Statoil til å bygge Hywind II her i landet?
– Han bør snakke med Statoil. Her har han det perfekte prosjektet som han drømmer om. Men dette må jo gjøres nå, ikke om ti år, sier Isachsen.
Frykter å bli akterutseilt
Europa skal bygge ut vindkraft for mange hundre milliarder kroner de neste tiårene. Vindbransjen frykter at Norge skal bli akterutseilt som teknologileverandør, og har krevd at myndighetene setter av egne testområder til forskning og utvikling. Les mer her
– Hvorfor har vi ikke for lengst bygget plattformer for forskning og utvikling av vindmølleparker i Norge? Vi ligger hele tiden litt etter her, sier Øyvind Isachsen.
Forskningssentrene for fornybar energi ved Sintef og Institutt for Energiteknikk har tidligere skrevet brev til staten og bedt dem bygge testparker for flere milliarder kroner for å styrke norsk vindindustri: Les mer her
Vurderer USA og Norge
– Det burde vært et åpenbart mål for Norge å bygge del 2 når vi har bygget del 1, sier Isachsen.
Statoil sier at de også vurderer å bygge testparken Hywind II i både Norge og USA. De har den siste tiden hatt en rekke møter i utlandet.
– Jeg vet at det har vært mange møter i USA om dette. De er sultne på dette, sier Isachsen.