KLIMA

Frykter kvotemangel

FRYKTER KOLLAPS: FN vil gjøre utstederne av klimakvoter økonomisk ansvarlige for kvoter som er feil utstedt. Veritas mener det kan tørke ut markedet. - CDM står for 1,5 prosent av vår virksomhet, og det å ta store sjanser på denne virksomheten er uakseptabelt, sier Bjørn Haugland i DNV til nettstedet Business Green.
FRYKTER KOLLAPS: FN vil gjøre utstederne av klimakvoter økonomisk ansvarlige for kvoter som er feil utstedt. Veritas mener det kan tørke ut markedet. - CDM står for 1,5 prosent av vår virksomhet, og det å ta store sjanser på denne virksomheten er uakseptabelt, sier Bjørn Haugland i DNV til nettstedet Business Green. Bilde: Tore Stensvold
Kjetil Malkenes Hovland
11. nov. 2010 - 10:40

Det Norske Veritas er en av de store innen godkjenning av klimakvoter for salg i det internasjonale markedet.

Sammen med flere andre aktører frykter de at markedet kan tørke inn på grunn av nye FN-regler, skriver nettstedet Business Green.

Styret for FNs grønne utviklingsmekanisme CDM vurderer nemlig å innføre økonomisk ansvar for dem som utsteder falske eller ukorrekte klimakvoter.

Les også:

Foreslår finansielt ansvar

Den siste tiden har det vært mye bråk rundt klimakvotene, og tilliten til systemet er lav. Flere større aktører, inkludert DNV, har også vært suspendert fra å utstede klimakvoter på grunn av avvik.

FN vil nå stille utstederne av klimasertifikater (såkalte designated operational entities, DOE) finansielt ansvarlige for feil i kvotene.

Bjørn Haugland leder bærekrafts- og innovasjonsdivisjonen i Det Norske Veritas, og er bekymret for at DOE-ene vil slutte å utstede kvoter.

– CDM står for 1,5 prosent av vår virksomhet, og det å ta store sjanser på denne virksomheten er uakseptabelt, sier han til nettstedet.

Les også: Klimakvotesalget til bunns

Point Carbon advarer

Også Point Carbon advarer. De mener at bøter eller andre krav mot utstederne av klimakvoter kan føre til at det ikke blir utstedt nok kvoter. Kjetil Røine i Point Carbon har tidligere sagt at det vil gjøre det vanskelig for utstederne hvis de i ettertid kan bli stilt finansielt til ansvar for eventuelle tvilsomme kvoter.

– Vi ønsker stabile krav som varer i en lengre periode. Når systemet endres for hvert møte i CDM-styret betyr det at vi må gå tilbake til prosjektene hver gang, sier Stein Bjørnar Jensen i DNV.

Les også: Suspensjon en ripe i DNV-lakken

Vårt eneste system

I tillegg planlegger EU å forby kvoter som reduserer utslippene av hydrofluorkarboner, som også er en drivhusgass. Bakgrunnen er at det kan ha blitt jukset med HFC-kvoter, ifølge miljøvernorganisasjoner. Jensen frykter at et slikt forbud øker klimagassutslippene fordi utslippene av hydrofluorkarboner bare vil fortsette.

Klimakvotesystemet er under hard kritikk fra mange skeptikere. En ting er frykten for juks med selve kvotene. Et annet spørsmål er om en vindkraft i Kina faktisk erstatter kullkraft, eller om begge deler blir bygget uansett om de får støtte fra CDM-systemet eller ikke.

Likevel er dette det eneste systemet vi har for å overføre grønn teknologi til fattige land, understreker Jensen.

Les også: Vil hindre kvotesvindel

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.