Teknisk Ukeblad møter Schrimpf i DnB Nors lokaler på Aker Brygge, hvor han nettopp har holdt et innlegg på Det tyske handelskammerets energikonferanse.
Tyskeren ser store muligheter på norsk sokkel, men han ser også store utfordringer for industrien.
– Dersom Norge skal opprettholde produksjonen på norsk sokkel må det gjennomføres 100 mindre utbyggingsprosjekter de neste ti årene. Og studier vi har bestilt hos Rystad Energy antyder at servicemarkedet vil øke til 300 milliarder kroner årlig. Jeg lurer på om den norske service- og leverandørindustrien er forberedt på dette. Det er også vanskelig å se hvordan det skal finnes nok ingeniører til å gjennomføre alt, sier han.
Mange kvinner
Wintershall-direktøren understreker at han er imponert over den norske ingeniørstanden.
– Dere har imponerende mange kvinner i tekniske stillinger. Her ligger dere minst ti år foran andre land som det er naturlig å sammenligne med. Men det trolig ikke nok, og jeg mener at hele bransjen må gå sammen for å få ingeniører fra andre land til Norge.
Hvis det blir kapasitetsmangel, frykter Schrimpf at det blir en kostnadseksplosjon.
– De nevnte 300 milliardene er basert på dagens prisnivå. Dersom det blir kapasitetsproblemer, kan dette øke kraftig. Men det vil jo fremdeles være kapasitetsmangel.
Satser norsk
Wintershall satser stort på norsk sokkel.
– 50 prosent av vårt globale budsjett for letevirksomhet går til Nordsjøen. De neste årene har vi utviklingsprosjekter til over 8 milliarder kroner i dette området. Det aller meste går til norsk sokkel, med unntak av ett prosjekt på britisk sokkel. Målet vårt er å ha en produksjon på 50 000 fat innen 2015. De viktigste prosjektene for å oppnå dette er Yme, Knarr, Luno og Maria.
– Samtidig er vi også opptatt av å lete etter nye ressurser. Utfordringen er tilgang på areal. Derfor har vi vært aktive i den siste TFO-runden, og jeg har store forhåpninger om at vi blir belønnet med noen av de spennende lisensene vi har søkt på.
Går for storfunn
Han sier at Wintershall satser på en blanding av mindre nærfeltsfunn og det han kaller “company makers”.
– Når vi ser fremover er det viktig at et selskap som oss gjør noen betydelige funn. Derfor satser vi også på prospekter med høy risiko, men stort potensial.
På norsk og britisk sokkel går selskapet i utgangspunktet etter olje.
– Vi er store på gass i Nederland, Russland og Argentina. Derfor prøver vi å balansere med oljefunn i Nordsjøen. Vi skal ikke klage dersom vi gjør et stort gassfunn på norsk sokkel. Men vi konsentrerer oss om olje.
Maria på vei
Maria-funnet fra 2010 er et av Wintershalls viktigste funn.
– Vi har femti prosent av funnet på Haltenbanken. Størrelsen er foreløpig på 60 til 120 millioner fat, og vi skal lete etter mer ressurser i området. Det vil avgjøre om det blir en "tie in"-utbygging til et eksisterende felt eller om det blir en selvstendig utbygging. Vi er i ferd med å gå inn i prosjektfasen på dette, og vi trenger en stab på 60 til 80 fra ulike disipliner og fag på dette prosjektet alene. Det viser hvor mye kompetanse som er nødvendig på norsk sokkel i årene som kommer, sier han.