Sveriges tidligere statsminister var opptatt av å trekke opp de store linjene i dag, da han deltok på 7-fjellskonferansen i Bergen.
– Jeg skal gi det store bildet av energisituasjonen. Dette er politikk. Vi kommer aldri til løse klimautfordringen nasjonalt. Dette er en global utfordring, sa han.
– Må få innflytelse
Persson minnet om at hvis Kina og India mislykkes vil vi ikke klare å løse klimautfordringen.
– Kina og India må få innflytelse i internasjonale organisasjoner som FN. Vår sikkerhet, fremtid og miljø er avhengig av deres beslutninger. Dette er et paradigmeskifte, som ikke behøver å bli dårligere.
Obamas makt
Persson driver i dag et gårdsbruk ved siden av at han reiser jorden rundt for å fortelle hva vi burde gjort for å løse klimautfordringen.
Et tema han er svært opptatt av:
– Obama uttalte nylig at USA skal kutte importen av olje med en tredjedel innen 2025, sier Persson, som tviler på at dette vil bli godt mottatt av den amerikanske kongressen.
– Jeg blir overrasket hvis dette går gjennom kongressen. Det vil bli stoppet, sier han.
Klimaendringer
Persson understreker at når USA først har bestemt seg for å gjøre noe så går det raskt.
– Problemet er om de kommer i gang tidsnok til å håndtere klimautfordringen, sier den tidligere statsministeren, som er overbevist om at ekstremværet vi har opplevd den siste tiden skyldes klimaendringer.
– Kineserne vil gripe sjansen
Hvis ikke USA griper sjansen, vil kineserne gjøre det, mener Persson, som roste kinesiske lederes kunnskap og vilje til å satse på ny teknologi.
– Jeg har møtt veldig mange verdensledere som bestemmer mye og kan veldig lite. Kineserne er godt forberedt og de mener at løsningen er satsing på ny teknologi. Mens Obama ikke en gang kommer gjennom kongressen med sine forslag, sier han, og minner om at dagens teknologi må erstattes.
– Hvis ikke vi gjør det, vil kineserne gjøre det. Det er energispørsmålet som vil avgjøre fremtiden.
Stopper for europeisk kjernkraft
Den tidligere statsministeren tror at kjernekraftulykken i Japan vil sette en stopper for ny kjernekraft i Europa og USA.
Han mener at det vil bli vanskelig å få finansiert nye reaktorer med dagens utfordringer med brukt brensel og dagens fokus på fornybar energi og energieffektivitet.
– Kjernekraften er en bro inn til det fornybarsamfunnet. Det var et sterkt argument for et år siden, det satte Fukushima en stopper for. Kina og Indias planer vil derimot ikke bli påvirket av denne ulykken. Vi vil få kjernekraft i massiv skala i Kina, India og Syd-Asia. Ingenting i Europa og eller ikke i USA, men kanskje i Russland.
Høy oljepris
Göran Persson er glad for den høye oljeprisen.
– Jeg er med i en tenketank som mener at oljeprisen stadig vil ligge over 100 dollar fatet. Takk gode gud for det. Det er den beste forutsetningen for å håndtere klimautfordringen. Faller oljeprisen blir det tverrstopp. Skal dette skje på markedets vilkår, så kreves høye oljepriser, sier han, og fortsetter:
– Lave elpriser kan ikke forenes med utviklingen av nye energiformer og vi er tvunget til å gjennomføre disse forandringene. Det gjelder både husholdningene, industrien og transportsektoren. Faller energiprisene, må europas regjeringer se til at prisene bli drevet opp igjen, mener Persson.
Les også: