Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) vil lete etter olje og gass i havområdet ved Jan Mayen. Han drar snart nordover for å kartlegge mulighetene.
Regjeringen åpnet for oljeboring ved Jan Mayen i mai, da de la frem ny forvaltningsplan for Norskehavet.
Les også: Åpner Jan Mayen
– Hvis vi skal opprettholde oljeinntektene, må vi komme i gang med virksomhet i nye områder, sier Riis-Johansen til NRK.
Han planlegger derfor å reise til den arktiske øya like etter sommerferien.
Uavklart i regjeringen
SV er mot olje- og gassletingen ved Jan Mayen, til tross for at partiet var med på forvaltningsplanen.
– Det å sitte i regjeringen har jo selvsagt noen kompromisser, men nå driver jeg jo valgkamp for SV og der er vi helt tydelig på dette temaet, sier SVs Hallgeir Langeland.
– Saken avslører at regjeringen ikke har en avklart linje, sier Ketil Solvik-Olsen, energipolitisk talsmann i FrP.
– Internt kaos
Han mener Riis-Johansens reiseplaner ikke er mer enn smisking med petroleumsbransjen:
– Bare timer etter at Sp varsler en offensiv linje rundt Jan Mayen, så er SV ute og varsler kamp mot den samme politikken. Dette vitner om internt rot og kaos. Energiministerens utspill må først og fremst sees i lys av valgkampen, hvor Senterpartiet trenger å forbedre sitt forhold til petroleumsbransjen og næringslivet på grunn av partiets motstand mot oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen, sier Solvik-Olsen.
Miljøprotester
Miljøorganisasjoner reagerte på forvaltningsplanen øyeblikkelig, og de er misfornøyd med at teori nå kan bli praksis.
– Dette er et område vi bør ligge langt unna, sier leder i Natur og Ungdom, Ingeborg Gjærum. Hun varsler full mobilisering mot oljevirksomhet i Jan Mayen-området.
Riis-Johansen understreker at hensynet til naturen vil bli ivaretatt, og han tror ny teknologi vil gjøre forsvarlig og bærekraftig olje- og gassvirksomhet mulig.
Det tror ikke Miljøpartiet De Grønne:
– Oljeboring i de sårbare havområdene rundt Jan Mayen er uakseptabelt. Fuglelivet, naturen og fiskeriene der må bli vernet mot oljeindustrien, sier talsperson Sondre Båtstrand i Miljøpartiet De Grønne.
Venter til 2014
Ifølge forvaltningsplanen skal ressursgrunnlaget for petroleum i området kartlegges før regjeringen vurderer konsesjoner.
Frem til 2014 skal det imidlertid ikke foregå oljevirksomhet innenfor et belte på 30 kilometers sone rundt Jan Mayen.
Press fra Island
Det er imidlertid allerede islandsk oljevirksomhet i området.
– Dersom vi ikke kommer i mål med undersøkelser, og Island går videre med feltutbygging, kan de drenere reservoaret fra sin side, sa oljeanalytiker Hans Erik Ramm til Klassekampen tirsdag.
Les også: Vil ha oljeleting på Jan Mayen