Det råder innsamlingskaos i Distrikts-Norge, etter at returselskapene har stoppet å hente kasserte elektriske og elektroniske produkter i flere kommuner.
- Uhørt
Klima- og forurensingsdirektoratet har fått flere fortvilte henvendelser fra kommuner, som ikke har plass til å ta i mot flere kasserte tv'er, datamaskiner og annet utrangert elektronisk utstyr.
- Situasjonen er uhørt. Bransjen har en felles plikt til å samle inn 100 prosent av avfallet, sier Ellen Hambro, direktør i Klima- og forurensingsdirektoratet (Klif) i en pressemelding.
"Jobben er gjort"
Kjernen i konflikten er, etter det Teknisk Ukeblad forstår, at de fire returselskapene som Klif har avtale med, har hentet så mye returavfall som de mener de er pliktige til å hente for 2010.
Dermed hoper avfallet seg opp på lagre for brukte og kasserte pc'er, TV'er og annet EE-utstyr.
Holder ikke
- Situasjonen er prekær. Her er det definitivt noen som ikke gjør jobben sin. De fortsetter å sende ut informasjon om at de har oppfylt sine forpliktelser og stopper innsamlingen. Dette holder ikke, sier Hambro.
At returselskapene på sin side hevder å ha oppfylt sin forpliktelse for i år, holder ikke, mener hun.
Krever opprydding
- Alle returselskapene kan ikke ha oppfylt sin forpliktelse så lenge det gjenstår EE-avfall hos de kommunale mottakene, sier Hambro.
Direktoratet sendte et brev med krav om at returselskapene tar grep om situasjonen for drøyt en uke siden, men ingenting har skjedd, ifølge Klif.
EE-bransjen har selv ansvar for å samle inn og håndtere EE-avfall, og alle produsenter av EE-produkter plikter å være medlem i et returselskap for EE-avfall.
Signert avtale
Klif har inngått avtale med fire godkjente kollektivt finansierte returselskap.
Disse fire har signert en avtale om at de har ansvar for å ta hånd om alt som leveres inn til mottakene.
Hvert returselskap må samle inn en andel av den totalt innsamlede mengden.
De fire selskapene er:
- Elretur AS
- Ragn-Sells elektronikkretur AS
- Eurovironment AS
- Renas AS - returselskapet for næringselektro