Dette er et godt år å være PC-tester, og den ene spennende og innovative modellen etter den andre tar turen inn og ut av vår testbenk.
Vi har gledet oss over at Ivy Bridge har gjort modeller med integrert grafikk litt mer brukbare til spilling, vi har kost oss enormt med Samsungs fenomenale 900X3C og den heftige full HD-skjermen i Asus UX31A, konstatert at Macbook Air fortsatt holder godt følge med ultrabook-invasjonen - men her kommer kanskje årets største nyvinning:
Fantastisk skjerm
I nye Macbook Pro har nemlig Apple satt inn en skjerm med en oppløsning som tidligere bare har vært en drøm på bærbare datamaskiner - 2880x1800 piksler på en 15-tommers skjerm gir en pikseltetthet på 220 piksler per tomme, noe som etter Apples mening skal gjøre pikslene umulig å skille fra hverandre fra vanlig se-avstand.
Hadde man tegnet opp alt i "vanlig" størrelse ville alle disse pikslene gjort ikoner og tekst så små at de nesten ville vært uleselige, så Apple har laget et eget "Beste for Retina-skjerm"-valg for oppløsningen.
Med dette har du et areal tilgjengelig som ser ut til å tilsvare omtrent 1440x900, men ikoner og tekst tegnes opp med fire ganger så mange piksler. Om du vil ha mer arbeidsplass kan du velge å skalere annerledes med valgene "Ser ut som 1680x1050" og "Ser ut som 1900x1200".
Du kan altså ikke velge å benytte deg av de 2880x1800 i sin helhet - noe som trolig er like greit, skal vi dømme etter hvor små ikonene blir med denne oppløsningen i Windows, men som kanksje er litt rart med tanke på at dette er en maskin med "Pro" i navnet.
Retina-skjermen setter rett og slett en helt ny standard for bærbarskjermer, litt på samme måte som nye iPad har gjort det for tabletskjermer. Ikonene i Mac OS er fenomenalt skarpe, og det er også tekst i Safari.
Vær imidlertid oppmerksom på at det kun er applikasjoner som støtter retina-oppløsningen som vil nyte godt av den - tekst i Google Chrome ser for eksempel ikke på langt nær like pen ut.
TEST: Apples ultratynne holder stand
TEST: Ultrabook med superskjerm
Bedre kontrast
Kontrasten er i tillegg økt noe, og resultatet er et svært dypt sortnivå og tilsynelatende veldig korrekte farger, om enn med en noe varm tone.
Den maksimale lysstyrken er god og innsynsvinklene veldig gode både horisontalt og vertikalt, tross at Macbook-skjermen fortsatt er av den blanke typen.
Apple hevder selv å ha redusert refleksjoner med 75 prosent, og vi synes ikke refleksjoner er noe stort problem for denne maskinen, selv om de fortsatt er merkbare.
Lettere
Utvendig er det lite som skiller Retina-varianten av Macbook Pro fra de øvrige Macbook-ene.
Apple har dog kuttet bort rundt en halv kilo i vekt og 25 prosent av tykkelsen sammenliknet med en "vanlig" 15-tommers Macbook Pro, noe som gjør retina-varianten langt mer portabel enn sin noe billigere storebror.
Med sine 2,02 kilo er den fortsatt langt fra så lett som en Air, så vi vil nok anbefale sekk foran skulderveske om du planlegger å ha den med deg ut.
TEST: Acer Aspire V5 - Et veldig godt PC-kjøp
TEST: Asus Eee Pad TF300 - Slik er Asus' budsjettbrett
Kraftig innmat
Innvendig finner vi en firekjernet Intel Core i7-prosessor på 2,3 GHz (opptil 3,3 GHz i turbomodus), 8 GB RAM og 256 GB flashlagring.
Skjermkortet er av den doble typen, med et relativt kraftig Nvidia Geforce GT650M for de tyngre oppgavene og Intels integrerte HD 4000-brikke som brukes for lette oppgaver.
Det er ingen tvil om at retina-Macbook er en kraftig maskin.
I Geekbench får vi for eksempel hele 10980 poeng, nærmere 2000 mer enn forrige generasjons Macbook Pro, mens 3DMark Vantage (kjørt i Windows) spytter ut solide 8723.
Ytelse (høyere er bedre) | ||
Geekbench | 3DMark Vantage | |
Macbook Pro 15" retina (2012) | 10980 | 8723 |
Macbook Air (2012) | 6088 | 3388 |
Asus UX31A | 5678 | 2674 |
Samsung 900X3C | 3591 | 3161 |
Asus K55V | 5815 | 5183 |
Superoppløsning
En litt uheldig kombinasjon av kort låneperiode fra Apple og en litt seig influensa hos undertegnede gjorde at vi ikke fikk testet med så mange spill som vi gjerne skulle ha ønsket, men vi kan i alle fall konstatere at Civilization V i den relativt obskøne oppløsningen 2880x1800 er spillbart i massevis, selv med mye grafisk snadder aktivert.
Selv Core i7-prosessoren sliter litt når det drar seg til på store kart, men dette er uansett en av de bedre Civilization-opplevelsene vi har hatt i det siste, både når det gjelder visuell kvalitet og bildefrekvenser.
Andre nettsteder rapporterer også at for eksempel Diablo 3 er fullt spillbart i retina-oppløsningen.
Disk-testen ATTO rapporterer for øvrig om en maksimal lesehastighet for flashlagringen på 517 MB/s og maksimal skrivehastighet på 467 MB/s. Det er omtrent det samme som Macbook Air, men litt bak Asus UX31A, som byr på fenomenale 556/525 MB/s.
Uansett en svært rask disk, og vi noterte rundt 15 sekunder fra vi trykket på på-knappen til innloggingsskjermen dukket opp.
Oppvåkning fra hvilemodus skjer umiddelbart, mens maskinen bruker et par små sekunder etter å ha vært i dvale.
TEST: Den heftigste PC-en vi har testet i år
Utholdende
På batterifronten vil vi også si oss imponerte. Vi målte 6 timer og 55 minutter med 1080P-video på rundt 60 prosent lysstyrke, tross den kraftige innmaten.
Mac OS er riktignok noe bedre på strømstyring enn Windows, men dette er uansett ett av de beste resultatene vi har målt noen gang, uansett maskin.
Vi vil tro du nok kan skvise ut enda en halvtime til om du reduserer lysstyrken litt, så Apples påstand om sju timers batteritid kan vi verifisere.
Samme gode tastaturet
Vi har jublet for Apples tastatur og pekeplate en rekke ganger allerede, og vi skal gjøre det en gang til nå.
Apples taster er fenomenalt gode å skrive på, og gir fra seg et behagelig klikk ved hvert trykk.
Vi kunne nok argumentert med at det burde vært plass til numeriske taster på en 15-tommer, men sier oss uansett fornøyde med baklyset, som kan justeres i hele 16 nivåer.
Pekeplata er også helt eminent, med perfekt friksjon og super respons både på klikk og multitouchgester. Dette er virkelig den beste kombinasjonen av tastatur og pekeplate på markedet i dag.
Les også: Apple og Samsung stikker av med fortjenesten
Apple får mest og betaler minst
Blir varm
Tastene kan imidlertid bli litt varme, og det gjelder også maskinen for øvrig. Under lette oppgaver føles retina-Macbook akkurat som Air gjør – helt musestille og relativt kjølig i bruk, men så fort du setter den på tyngre oppgaver (for eksempel en flertimersøkt i Civilization) blir det andre boller.
Da blir aluminiumskroppen jevnt over mer enn lunken, og oppe under skjermen nærmest brennende varm.
De små viftene spinner også opp til tidligere uante høyder, slik at du helst bør ha høyttalerne eller hodetelefoner på for å overdøve noe av støyen. Heldigvis er høyttalerne på retina-Macbook knallgode til å sitte i en laptop.
De spiller både høyt, klart og med et visst hint av bassdybde. Vi tok oss flere ganger i å droppe å sette opp ekstra høyttalere fordi Mac-en spilte “godt nok” for enkel lytting.
Tilkoblingssvak
Tilkoblingsmessig vil vi påstå at retina-Macbooken har en god del å gå på. Den kan for eksempel kun by på to USB-porter, riktignok begge med 3.0-hastighet.
Vi vil påstå at en maskin med “Pro” i navnet bør ha minimum tre USB-porter, i alle fall så lenge USB forblir såpass mye mer utbredt enn Thunderbolt-standarden.
Maskinen har heller ikke ethernet-port, noe som gjør at du mister enda en USB-port om du er nødt til å bruke kablet nettverk med adapter.
Apple har til gjengjeld utstyrt retina-Macbooken med to Thunderbolt-porter, slik at du i praksis enkelt kan koble til to eksterne skjermer uten problemer. Den har i tillegg HDMI for enkel tilkobling til TV eller liknende og SD-kortleser.
Laderporten er for øvrig av den nye og smalere Magsafe 2-typen, slik at du må ha en adapter om du vil bruke din gamle Macbook-lader.
Konklusjon
Å betale 18000 kroner for en Pro-maskin som ikke er oppgraderbar, ikke støtter flere batterier, ikke har optisk drev eller flere enn to USB-porter er kanskje en smule søkt, men faktum er uansett at retina-Macbooken er en maskin ulikt noen andre.
Den vanvittige skjermoppløsningen kombinert med det tynne og lekre aluminiumsskallet, det gode tastaturet og den fenomenale pekeplata gjør opplevelsen til en av de mest helhetlige på markedet i dag.
Retina-Macbooken oser kvalitet i alt den gjør, og vi har rett og slett veldig lite å utsette på den. Den blir varm, ja, men samtidig er den så stillegående gjennom det meste av oppgaver at det er lett å tilgi.
Den er på ingen måte noen lettvekter på linje med Air eller ultrabookene, men har ytelsen og batterilevetiden til å gjøre kompromisset så veldig mye enklere å håndtere.
Undertegnede er frelst. Det blir hardt å gå tilbake til maskiner med 1366x768...
Les også: Alt du bør vite om 3DTV
Disse kameraene gir fine sommerbilder
Huawei lanserer smarttelefon til 595 kroner