SUBSEA VALLEY: Rapporten viser at produktiviteten er svekket og at kostnadene øker i galopperende fart.
– Det fant vi i alle deler av offshorenæringen, med unntak av «drilling and well», sier Reve.
Utforturen startet for ca. tre år siden. Noe enkelt svar på hvorfor, har verken Reve eller administrerende direktør Preben Strøm i Subsea Valley.
De deltok i en rundebordskonferanse i regi av Software Innovation. Programvareselskapet har selvsagt et par svar å bidra med – i form av programvare.
Alle tror de er unike
Salgsdirektør Marit Gunderson påpeker at så å si alle oljeselskaper har sine egne måter å jobbe på, sine egne systemer og lite standardisering.
– Når vi snakker med oljeselskaper, sier alle at de er så unike, de kan ikke bruke standard programvare. Det er feil. Når vi får noen til å bruke standardvarer, ser de gevinster ved det, sier Gunderson.
Anders Johnsen, direktør for offshoreprodukter i Software Innovation, sier at selskaper med store internasjonale selskaper bruker felles programvare for å bygge over kulturforskjeller.
– Felles standard programvare er nødvendig for å kunne jobbe effektivt med kontorer på flere steder, sier Johnsen.
Les også: Statoil har pengene. De trenger bare nye selskaper å investere i
Nysgjerrige
Reve er ikke veldig redd for at norsk offshoreindustri skal forsvinne ut av landet, til tross for at alle store byggekontrakter gikk til utlandet i fjor.
– Problemet er dersom engineering også forsvinner sammen med modulene, sier Reve.
Han taler seg varm og lar nesten ikke de andre rundebordsdeltakerne komme til orde. Tidligere på dagen fortalte Statoil-direktør Richard Erskine hvordan norske ingeniører hele tiden spør «Hvorfor?».
– Den norske modellen med flat struktur, tillatelse til å ta risiko og gjøre feil sammen med ingeniører som alltid spør hvorfor slik og slik, og ikke sånn og sånn, gjør at vi blir veldig innovative. Det kan kompensere noe for høyere kostnader, sier Reve.
Les også: Lundin-sjefen: Det blir vanskelig med nytt Sverdrup-funn
Puncher og puncher data
Utfordringen er å bevare den innovative evnen, men standardisere mer. Preben Strøm har mange års erfaring i bransjen. Han har ved selvsyn fått innblikk i hvordan informasjon punches manuelt - om igjen og om igjen.
Strømlinjeforming og enklere dataflyt, internt i store selskaper, og mellom leverandører og oljeselskap kan bety enorme besparelser.
– Kan man få all data inn en gang på et prosjekt, sanntidsoppdatering og bedre dokumenthåndtering, kan mye oppnås, sier han.
Les også: Statoils «store Korea-test» kommer seg ikke av gårde i mars likevel
Ikke født ledere
Strøm sier at det også er et problem at dyktige ingeniører rykker opp og blir ledere, uten lederegenskaper og uten riktig verktøy.
De blir sittende og produsere dokumentasjon – som kunne vært unngått med bedre IT-systemer og programvare.
Torger Reve har ikke hatt en norsk doktorkandidat på mange år.-Det bekymrer ham ikke.
– De dyktigste utenlandske studentene blir her. De får høye lønninger, spennende jobber og gode permisjonsordninger. De blir. De elsker den frihet de får her. Selv om vi ikke er beste i matte, og har høyt kostnadsnivå, har vi forutsetningene for å være i forkant med teknologi og innovative løsninger, sier Reve.
Les også:
Dette er verdens største subsea-utbygging