BYGG

Går løs på Jæren

Joachim Seehusen
19. mai 2008 - 07:00

Backegruppen har pekt ut Sandnes/Stavanger, Bergen og Trondheim som aktuelle vekstområder.

Først ute er Backe Bygg i Sandnes, ledet av Sven Christian Ulvatne, tidligere administrerende direktør i NCC Construction AS.

Første mars startet han, og allerede har han en intensjonsavtale med Baker Hughes, et av verdens største oljeserviceselskaper, om å føre opp et bygg på 4000 kvadratmeter. Innen 2011 vil Ulvatne at omsetningen passerer 300 millioner.

Fire prosjekter

– Vi markerte med helsides annonser i Stavanger Aftenblad at vi var på plass og søkte etter folk. Nå har jeg en driftsleder og to prosjektledere, målet er å få på plass to-tre til før sommeren. Når året er omme, tror jeg vi vil være åtte–ti funksjonærer. Vi skal også ha gode ressurser og kompetanse på betongarbeider, og ansetter de første betongfolkene i år, sier Ulvatne.

Han regner med å starte byggearbeidene for Baker Hughes i august, og håper på at to, kanskje tre prosjekter er i gang før årsskiftet. – Da får jeg innfridd de forventningene jeg hadde.

– Det høres jo voldsomt ut at du og noen få andre skal bygge tusenvis av kvadratmeter i fire forskjellige prosjekter?

– Vi tar ansvaret for prosjektledelse, prosjektering og bygging for alle fag. Men vi bruker underentreprenører til å gjøre jobbene, også for betongarbeidene. Vi har allerede avtaler på plass. I de to-tre første jobbene blir vår rolle å stille med ledende personell, prosjekteringsledelse, arbeidsledelse og formenn, sier han. – Dessuten har jeg, i forskjellige firmaer, hatt kontakt med Baker Hughes siden 1995, det sier seg selv at relasjoner og kontakter er en viktig faktor når jeg skal starte et nytt selskap.

Prosesser

Høyere feilrater og dårlig medieomtale har ridd byggenæringen i de senere årene. Både næringens organisasjoner og de toneangivende bedriftene har programmer for å bedre både kvalitet og omdømme. Nå står byggingeniør Sven Christian Ulvatne klar til å forme en helt ny bedrift uten lik i skapet.

– Jeg vil ikke bruke uttrykket lik i skapet, heller blanke ark. Den store utfordringen for mitt firma, og for bransjen, er å holde fokus på prosesser som fører frem til et godt resultat. Nøkkelen ligger i systematikk og planlegging samt sikre en avslutningsfase som er lang nok og god nok. Mitt mål er å skru sammen et entreprenørselskap som etter mine kriterier er perfekt.

Ulvatne sier han har sett flere selskaper, både mindre og større, som har en tendens til å rette fokus mot andre forhold enn prosjektene og at mange lager seg kontrollsystemer som blir oppfattet mer som kontrollerende og begrensende enn hjelpende.

– Filosofien vår skal være å se på om et tiltak gjør prosjektet bedre, om det gjør kunden mer fornøyd eller om det er et myndighetskrav. Hvis vi ikke kan svare på ja på minst ett av disse spørsmålene, skal aktiviteten ikke utføres.

Konkurrerende bedrifter i byggenæringen bruker ofte de samme materialene, de samme leverandørene og de samme underentreprenørene. Resultatet er at det endelige prosjektet og den fysiske kvaliteten ofte blir til forveksling lik.

– Jeg har tro på at det som skiller klinten fra hveten er selve byggeprosessen, som i mitt hode består av personer med kompetanse. Derfor vil vårt hovedfokus være å knytte til oss mennesker som fyller de kravene vi stiller til prosessen. Jeg har en grunnleggende tro på at selv om vi leverer «hardware», så er vi en «softwarebransje» der kompetanse og mennesker står i sentrum.

– Det er en litt uvanlig holdning i denne næringen?

– Ja, men Backe Bygg skal være litt annerledes.

Vil styre rådgiverne

– Jeg tror entreprenørene har tatt en litt underdanig rolle, men vi er byggherrens viktigste rådgiver. Backe Bygg skal gi byggherren nok grunnlag til å velge spennende og energivennlige løsninger. Vi skal satse på prosjekteringsledelse og ha nok kompetanse til reelt sett å kunne styre rådgiverne.

– Det kan kanskje bli et problem, de er vant til å gjøre som de vil?

– Definitivt, det er en reell problemstilling. Men det skal vi løse ved å ha kompetansen. Her er det også store lokale forskjeller rundt omkring i landet. I Rogaland kommer entreprenørene ofte tidlig inn i byggeprosjektene. Vi skal nesten utelukkende satse på totalentrepriser der vi får nødvendig kontroll og innflytelse.

Kannibalisme og justert marked

Hele byggenæringen har vært plaget at mangel på folk i lang tid. En nystartet bedrift har knapt andre kilder enn konkurrentene når kontorene skal fylles. Det kan lett bli en form for kannibalisme der bedriftene spiser hverandres folk. Samtidig er noen varselklokker begynt å kime, stigende priser og høyere renter bremser byggeaktiviteten.

– Vi tilfører jo ikke ny kapasitet, erkjenner Ulvatne. – På kort sikt er det ikke mulig å unngå det du kaller kannibalisme. Men de justeringene som nå skjer i markedet vil avdempe dette. Jeg tror bransjen har godt av en korreksjon, og noe mer enn en korreksjon er det ikke, selv om den nok blir stor. På lengre sikt ser utsiktene gode ut, spesielt for næringsbygg.



Rolige konkurrenter

De etablerte entreprenørene tar det – i hvert fall offisielt – med stor ro at de får en ny konkurrent.

– Han er jo en gammel ringrev i bransjen og lokal i tillegg så vi får ønske ham velkommen og lykke til, sier Jo Frøyen, daglig leder i Rogaland Entreprenør.

– Vi er vant til konkurranse og ser positivt på det. Kamp om ressursene har vi også hatt i flere år, det er vi vant til, sier Tomas Leire, administrerende direktør i Kruse Smith, en av de ledende entreprenørene i regionen.

– Vi må passe på folka våre, både ingeniører og fagarbeidere. Det gjør vi gjennom å ha en synlig ledelse, et godt miljø, konkurransedyktig lønn og knallhard jobbing, sier Frøyen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.