OLJE OG GASS

Gassrør til Barentshavet i 2020

OLF-leder Gro Brækken presenterte næringens muligheter på OLFS årskonferanse.
OLF-leder Gro Brækken presenterte næringens muligheter på OLFS årskonferanse. Bilde: Håkon Jacobsen
Ole K. Helgesen
7. nov. 2011 - 12:21

På OLFs årskonferanse presenterte OLF-leder Gro Brækken det olje- og gassnæringen mener er de fire viktigste strategiske milepælene bransjen står overfor.

Hun argumenterte for et gassrør fra Barentshavet, utforskning av delelinjeområdet, åpning av Lofoten og Vesterålen og mer effektive utbyggingsprosesser.



Vil ha gassrør

– Vi må sikre at gassfunnene i Barentshavet blir forvaltet på best mulig måte. Gjennom et rørnett transporteres norsk gass via terminaler til Europa. Men bindeleddet mellom nord og sør mangler. Jeg ser derfor spent frem til Gasscos anbefalinger for bygging av et gassrør til Barentshavet. Det vil være en svært viktig investering for fremtiden, og det bør være mulig å få røret på plass innen 2020, sa Brækken.

Hun advarte mot alternativene.

– Et alternativ er å transportere gassen gjennom russiske rør, men det er ikke ideelt. Et annet alternativ er at gassen ikke blir produsert i det hele tatt. Dette er i hvert fall ikke et ønskelig utfall.

Les også: Ser på "Størerøret"

Vil ha mer areal

Ikke overraskende vil oljebransjen både utforske de nye tilgjengelige delene av Barentshavet og åpne Lofoten og Vesterålen så fort som mulig.

– Det er på tide å få på det rene hvilke ressurser som ligger gjemt under havbunnen. Det haster med å komme i gang, og det er derfor et positivt signal at statsråden har varslet at konsekvensutredning av disse områdene vil forelegges Stortinget i 2013. Dermed kan regjeringen åpne området i 2014. Og første mulige tildelinger vil kunne skje i 23. runde i 2015, ifølge Brækken.



Lofoten-åpning i 2014

Hun mener også at det er mulig for regjeringen å både gjennomføre konsekvensutredning og å åpne Lofoten og Vesterålen i 2014.

– Kunnskapsinnhentingen som startet opp i høst, regnes å være klar på nyåret i 2013. Regjeringen kan dermed beslutte en konsekvensutredning i 2014 og åpne området for petroleumsvirksomhet samme år. Den første tildelingen kan komme allerede i 23.runde i 2015.

Det siste punktet Brækken tok opp var at det er nødvendig med mer effektive prosesser rundt utbygginger.

– Det tar i dag i snitt 15 år fra et funn blir gjort til det er i produksjon. En effektivisering av denne prosessen er fullt mulig innen fem år hvis industrien og myndighetene samarbeider målrettet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.