OLJE OG GASS

Gaupe-feltet skulle hente opp olje i 10 år, men stenges etter tre

Gaupe: Her knyttes Gaupe-feltet til Armada-plattformen på britisk sektor. Foto: BG Group
Gaupe: Her knyttes Gaupe-feltet til Armada-plattformen på britisk sektor. Foto: BG Group Bilde: BG Group Norway
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
25. nov. 2013 - 10:09

Gaupe-feltet skulle egentlig ha produsert olje og gass i 10 år, med en mulighet for opp mot 30 millioner fat oljeekvivalenter.

Men dette kommer ikke til å skje.

Lisensen får mest sannsynlig ut kun 10 prosent av reservene, og må stenge ned feltet i 2015, og ikke i 2022 som opprinnelig planlagt.

Opphører tidligere

Feltet, som kom i drift i mars i fjor, kommer nå ifølge planen til å stenges ned allerede i januar 2015.

– Feltet har ikke utviklet seg som forventet og driften vil opphøre tidligere enn planlagt. 1. januar 2015 er nå definert som siste produksjonsdag for feltet, skriver BG i et brev til Olje- og energidepartementet.

BG, som er operatør, bekrefter dette for Teknisk Ukeblad.

Lundin Petroleum Norge, som er eneste partner i lisensen, bekrefter også at feltet blir stengt ned svært mye tidligere enn antatt.

Les også: Slik skal Zidane tjene 38 milliarder kroner på ti år

10 prosent

Lundin-sjef Torstein Sanness sier til Teknisk Ukeblad at Gaupe-feltet ikke har stått til de opprinnelige forventningene.

– Det er riktig. Gaupe leverte ikke som forventet. Undergrunnen var ikke slik vi tenkte den skulle være. Vi er enige med operatøren her, og sandsonen hang ikke sammen, noe som har gitt diskontinuitet og fall i trykket, sier han.

Han regner med at Gaupe-feltet kun kommer til å produsere omkring 10 prosent av de opprinnelige beregnede utvinnbare ressursene.

OD: Skuffende

Pressekontakt i Oljedirektoratet, Bjørn Rasen, sier til Teknisk Ukeblad at det er skuffende at Gaupe ikke produserer som forventet.

– Det er skuffende for lisensen, for Oljedirektoratet og for alle. Men dette viser også risikoen ved små felt. Her har man to brønner. Hvis én brønn går galt, blir det store svingninger. I Gaupe-tilfellet produserer begge brønnene dårligere, sier Rasen.

Han bekrefter at det som har skjedd er at produksjonsegenskapene er begrenset og dårligere enn forventet. Men han tror ikke nødvendigvis man kunne ha gjort så mye på forhånd for å forhindre dette.

– Etterpåklokskapen er nok den mest eksakte vitenskap. Jeg tror ikke man kunne gjort så mye annerledes, slik man så det på forhånd. Man gjorde sitt beste, sier Rasen.

Les også:

Nå skal Statoils eldste plattform leve lenger

Her skal det tas ut 42.000 liter olje i minuttet

Derfor må mobilene bo på hotell  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.