Etter det Teknisk Ukeblad kjenner til kommer det til å bli en knallhard kamp i den såkalte unitiseringen hvor de to lisensene skal bli enige om fordelingen av ressursene.
Det må bores flere avgrensningsbrønner for å avgjøre hvilken av lisensene som har mest olje og hvor det er hensiktsmessig å plassere en plattform.
Statoil: Trodde ikke på oljemuligheter
Hurtigløsning
Men selskapene vil bygge ut det nye gigantfunnet så fort som mulig, og målet er å få i gang produksjonen i 2017-2018. Det krever at det snart blir valgt utbyggingsløsning som kan bygges raskt.
Statoil sier det ikke vil bli en samlebåndsløsning fordi det er så store ressurser at det lønner seg å skreddersy utbyggingen.
– Det er ikke så mye vi kan si foreløpig, men det er klart at det blir en selvstendig utbygging med en eller flere installasjoner. Og det vil ikke bli en “fast track”-utbygging, opplyser Statoil-talsmann Ola Anders Skauby.
Det Norske hadde 40 prosent av gigantfunnet
Enkel utbygging
President og administrerende direktør i Lundin, Ashley Heppenstall, sier det ikke vil være vanskelig å finne utbyggingskonsept for Aldous/Avaldsnes-funnet.
– Det er cirka 150 meters havdyp med et reservoar på omtrent 2000 meter. Jeg ser for meg at det vil komme flere plattformer og mange brønner, samt tie-in til eksisterende infrastruktur som sannsynligvis blir Grane. Vi snakker ikke om høyt trykk og temperatur, og denne type utbygging har blitt gjort flere ganger tidligere, sier Heppenstall til Teknisk Ukeblad.
Lundin: Sikret posisjon rundt elefantfunnet
Vil ha jobben
Kværner-sjef Jan Arve Haugan hadde bare sittet i sjefsstolen i det nylig gjenopprettede Kværner i et par uker da funnet ble kjent. Men med bakgrunn fra Hydros utbygginger i Nordsjøen visste han at Kværner er godt posisjonert til å bygge ut et nytt gigantfelt i Nordsjøen.
– Det er veldig spennende. Jeg ser at det er sammenlignbart med andre utbygginger vi har gjort, og det blir sannsynligvis behov for tekniske løsninger som vi er i stand til å håndtere. Funnet ligger på et havdyp som gjør en jacket-løsning (stålunderstell, journ.anm.) sannsynlig.
Haugan understreker at selskapet tidligere har bygget installasjoner i nærheten av funnet.
– Vi vet jo ikke hva slags konsept lisenspartnerne ønsker seg, men det er nærliggende å anta at det blir en løsning som minner om Grane i størrelse. Og vi forstår det slik at det er et sterkt ønske fra kundene å få en rask gjennomføring av prosjektet for å få produksjonen inn i regnskapene så fort som mulig.
Ny boring på Aldous: Vil trolig vokse ytterligere
Kopier Grane
– Dette er en fordel for oss fordi vi kan tilby standardløsninger. Vi kan kanskje nærmest kopiere noe vi har levert tidligere, som for eksempel Grane, sier Haugan. Han understreker at Grane er et tungoljefelt som krever stor vannbehandlingskapasitet og har gassløft. Dette vil ikke være nødvendig på Aldous/Avaldsnes fordi vi har forstått at oljen er lett produserbar.
Det nye gigant-funnet ligger på 112 meters havdyp.
– Heimdal og Grane, som jeg kjenner fra Hydro, ligger litt dypere på henholdsvis 120 og 127 meter.
– Høyhastighetstog like bærekraftig som Aldous-funnet
Vil også ha Skrugard
Kværner håper også å få kontrakten for utbyggingen av Skrugard-feltet.
– Det er avhengig av hvilke tekniske løsninger partnerne i lisensen går for. Men sannsynligvis er også hastighet viktig for det feltet. Dermed er vår erfaring fra norsk sokkel og vårt fokus på å levere spesifisert kvalitet og i henhold til planen, viktige fortrinn for oss, sier Haugan.
– I Kværner snakker vi mye om den internasjonale satsingen. Men det er viktig at vi minner oss selv på at hjemmemarkedet er svært viktig. Og de funnene som er gjort i det siste, bekrefter at det fremdeles er mange oppdrag i Norge.