KRAFT

Gigantisk havvindpark skal fôre 820.000 britiske husstander med strøm

Kan bli nesten dobbelt så stor som dagens største havvindpark.

Havvindparken East Anglia One skal levere 1200 MW effekt. Nå har den fått grønt lys. (Illustrasjonsfoto)
Havvindparken East Anglia One skal levere 1200 MW effekt. Nå har den fått grønt lys. (Illustrasjonsfoto) Bilde: Ben Barden
18. juni 2014 - 12:55

Vattenfall og Scottish Power har fått grønt lys av britiske myndigheter til å sette opp havvindparken East Anglia One utenfor kysten av East Anglia-regionen på engelske østkysten.

240 turbiner, 1200 MW

Havvindparken skal etter planen bestå av inntil 240 turbiner som skal installeres over et område tilsvarende 300 km2 sør i Nordsjøen. På det korteste vil det være 14 kilometer mellom havvindparken og land.

East Anglia One vil få en effekt på hele 1200 MW. Det er nesten dobbelt så stort som dagens største eksisterende havvindpark, London Array (630 MW).

Ifølge utbyggerne vil East Anglia ha kapasitet til å forsyne hele 820.000 britiske husstander med elektrisitet (britene bruker langt mindre elektrisitet enn norske husstander, journ. anm).

Les også: Tobladet kinesisk vindmølle skal testes i Norge

Enda større planer

– East Anglia One er sannsynligvis den største godkjente vindparken i Europa enn så lenge, og vi kan være genuint stolte over å ha fått støtte fra den britiske regjeringen for dette prosjektet, sier Vattenfalls Piers Guy, landssjef for Storbritannia i en melding.

Hele East Anglia-prosjektet omfatter utbygging av totalt tre havvindparker. Totalt ønsker selskapet å installere 7200 MW vindkraft i området, noe selskapet oppgir å kunne forsyne elektrisitet til 5 millioner britiske hjem i året.

Partnerne regner med at rundt 170 ingeniører og teknikere må til for å sørge for drift og vedlikehold av første utbyggingstrinn i minst 20 år.

Les også: Siemens neste havvindmølle er på 10 MW

Omfattende nettoppkobling

Å føre strømmen fra de 240 havvindturbinene i East Anglia One vil kreve inntil tre oppsamlingsstasjoner som samler inn elektrisitet fra hver av turbinene, før den sendes til to offshore omformerstasjoner som omformer elektrisiteten før den transporteres via inntil fire sjøkabler, hver på rundt 73 kilometer, til land.

Her transformeres elektrisiteten igjen før den mates inn i sentralnettet.

– Det er en vesentlig milepæl for prosjektet at planene nå er godkjent, og et viktig steg fram mot endelig investeringsbeslutning. Vårt prosjektteam har brukt mer enn tre år på å planlegge detaljene i dette prosjektet, og har utstrakt kontakt med befolkning og andre interessenter i regionen, sier ScottishPower-sjef Keith Anderson i en uttalelse.

Tar partnerne investeringsbeslutning, kan første utbyggingstrinn starte i 2017 med første leveranse til kraftnettet i 2019.

Anderson sier de nå skal intensivere diskusjonene med leverandørkjeden for å avklare det reelle økonomiske potensialet i havvind-prosjektet.

– Storbritannia er verdenslendende innen offshore vindkraft, og for å beholde posisjonen må landet fortsette  redusere kostnadene dersom havvindsektoren skal ha en langsiktig framtid, sier Gunnar Groebler, sjef for Vattenfalls fornybardivisjon i Storbritannia i en kommentar.

Les mer om havvind på www.tu.no/tema/havvind

Les også:

GE «opererer» rotorbladene på vindturbinene sine

Denne vindparken presterte best i 2013

Statoil vurderer å bygge havvindpark i Danmark  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.