IT

Gigantsentrene blir ett

To av Norges største og mest spektakulære datasenterplaner skal selges under felles fane.

UTFYLLER HVERANDRE: Miljøene bak henholdsvis Greenfield Datacenter på Fet i Akershus og Lefdal Mine ved Måløy i Sogn og Fjordane tror de hevder seg best som komplementære produkter.
UTFYLLER HVERANDRE: Miljøene bak henholdsvis Greenfield Datacenter på Fet i Akershus og Lefdal Mine ved Måløy i Sogn og Fjordane tror de hevder seg best som komplementære produkter. Bilde: Greenfield Datacenter/Håkon Jacobsen
2. okt. 2012 - 14:22

Bransjen kunne se signalene allerede i mai i år, da de to var blant flere norske datasenterplaner som ble presentert under felles, norsk fane på en internasjonal storkonferance i Nice:

Eierskapskonsolidering og kommersielt samarbeid kunne bli den manglende puslespillbrikken for å løfte norske datasentre – fra kule datategninger til målbar, internasjonal butikk.

Utfyllende lokasjoner

TU har tidligere behørig omtalt hvordan størrelsen på og entusiasmen rundt de mange norske datasenterplanene korresponderer dårlig med den konkrete kundeboka.

Les saken: Fjellhallene står tomme  

I dag holdt statseide Entra Eiendom og selskapet Lefdal Mine en felles pressekonferanse i Oslo hvor det ble kjent at sistnevnte kjøper 67 prosent av førstnevnte.

To av de mest profilerte datasenterprosjektene i Norge har dermed dannet felles fane, både nasjonalt og internasjonalt.

– Vi slår sammen to komplementære produkter som fører til at vi står sterkere i kampen om kundene, uttaler Mats Andersson, markedsansvarlig i Lefdal Mine Datacenter.

Norsk løsning

Oppkjøpet forklares med signalene fra kundene selv, som har etterspurt produkter fordelt på to eller tre lokasjoner.

Her fremheves særlig Entra-prosjektets fortrinn for kunder som vil ha en lokasjon på Østlandet eller i nærheten av en internasjonal flyplass i Norge, mens Lefdal primært har markedsført seg internasjonalt som energieffektivt storskala-datasenter for it-industriens virkelige giganter.

Under merkelappen «The Norwegian Solution» satser Lefdal Mine og Entra på dekke alle disse behovene i kompaniskap.

Lefdal: Slik skal Norge selges til verdens it-giganter

Kontroversielt

Da Entra Eiendom presenterte sine Greenfield-planer med lignende brask og bram tidligere i år, ble det etterfulgt av enkelte kontroverser.

Det ble, tross det teknologiske partnerskapet med HP Norge, stilt spørsmål ved om Entra gikk i overkant langt bort fra sin kjernevirksomhet som eiendomsselskap.

Ikke minst ble det av flere distriktspolitikere, flest i Lefdal Gruves nærområde, tatt ille opp at en statseid aktør skulle gå så tungt inn på et gryende marked hvor konkurrentene fra før sliter med å oppnå kritisk kundemasse for oppstart.

Greenfield: Norske datahaller får ingen kunder

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

Skalafordeler

Nå tilhører plutselig de to kontrastfylte prosjektene samme produktportefølje.

– Avtalen tilfører Greenfield Datacenter større fleksibilitet, skalafordeler og nye markedsmuligheter, samtidig som vi bidrar med vår eiendomskompetanse. Samarbeidet skal sikre at våre kunder fremover vil få tilgang til en høyeffektiv og fremtidsrettet datasenterløsning, sier, administrerende direktør Rune Olsø i Entra Eiendom.

For det norske markedet forhandles det i dag med tre store driftsaktører, med flere driftsavtaler som skal ut på anbud i den nærmeste tiden.

Internasjonalt føres det i dag dialoger med flere giganter i Europa, USA og Asia. "Det er bare et spørsmål om tid før vi signerer store kontrakter internasjonalt," heter det i dagens felles pressemelding – men er samtidig et utsagn it-pressen har hørt i en årrekke allerede.

Bakoverlente myndigheter

I Norge er datasenter-stordrift drift ikke bare en langsiktig fanesak for IKT-Norge, men samtidig en i stor grad distriktsbasert oppstartnæring som har slitt – og fortsatt sliter – med å oppnå stor nok kundemasse til å starte driften.

Datasenterprosjekter i Finland (Google), Island (Opera Software og Uninett Sigma) og nå senest Sverige (Facebook, i konkurranse med en norsk aktør) har til sammenligning greid å utnytte lave kraftpriser og nordisk klima til å hanke inn storfisk.

Les også: Herfra skal Facebook serve hele Europa

Mangelen på et nasjonalt fibernett og offentlig tilrettelegging ble til slutt tungen på vektskåla da Norge også tapte mot Ungarn i kampen om å bli vertskap for forskningsinstituttet Cerns Tier0-datasenter, tross fordelen av å ha forhandlet eksklusivt med Cern i prosessens begynnelse.

Derfor vraket Cern Norge  

Cern valgte bort Norge

Den første kunden

Forkjemperne for Norge som internasjonal datasenternasjon har i lang tid måttet nøye seg med lovende kalkyler, spektakulære datategninger og internasjonal konferanseskryt.

Se videopresentasjoner for prosjektene Rennesøy, Lefdal Gruve og Greenfield (Entra).

Faktisk var det først i mars i år at den norske datasenternæringen kunne bokføre sin første kontrakt med tilstrekkelig størrelse for å sikre en konkret driftsstart. Og det skulle bli Rogaland og Rennesøy som først fikk hull på byllen.

Gjennombrudd for Rennesøy  

Les mer om Rennesøy: Atomsikkert NATO-anlegg blir grønt datasenter

Intensjonsavtale

Siden har det vært stille, selv om forhandlingene med så vel nasjonale som internasjonale aktører har gått fremover for flere av de norske gigantplanene.

Greenfield Datacenter og Lefdal Mine Data Center oppgir at de allerede tidligere i år inngikk en intensjonsavtale som skulle munne ut i dagens avtale. Bakgrunnen var enkel:

På relativt kort tid ville det kreves store serverarealer med grønne løsninger til lav pris, og begrensninger i byggehastighet ville ikke kunne ta unna for behovet.

Da Entra åpnet for å redusere eierandelen i Greenfield-prosjektet, var valget av partner lett for begge selskapene: Lefdal Gruve markedsfører seg selv som det prosjektet i verden med best forutsetning for å levere store mengder areal til en konkurransedyktig internasjonal pris.

Sammen med Greenfield står de sterkere. Men fortsatt er ikke et eneste serverskap rullet inn, verken på Romerike eller i Sogn og Fjordane.

Fikk du med deg disse IT-sakene?

Politiet må bruke IT-løsninger fra 70-tallet

Dette er Norges ukjente milliardbutikk

Super-wifi rekker mange kilometer

Nå får du mye bedre mobillyd

Slik påvirker mobilen flyets sikkerhet  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.