I sommer blir det full fart i utbyggingen av det nye digitale radionettet.
Forutsetningen for at den gode gamle FM-radioen skal kunne slukkes er at DAB-radio har tilsvarende dekning som P1 har på FM.
Nye sendere
I tillegg må digital radiolytting ha nådd 50 prosent i 2015. Da må folk ha god nok dekning, derfor haster det med å få nye sendere på plass og å oppgradere gamle.
I løpet av de to neste årene vil de bli en frenetisk byggeaktivitet i den snøfrie sesongen.
– I dag er det rundt 100 digitale radiosendere rundt om i landet. det gir en befolkningsdekning på rundt 80 prosent. I denne omgangen skal vi bygge ut den såkalte riksblokk 1 til rundt 90 prosent dekning. I disse prosentene ligger det også mye mer dekning langs veiene også. Ikke bare der folk bor. I tillegg bygger vi ut den såkalte regionblokken som inneholder NRKs kanaler. Den kalles regionblokk, fordi her ligger alle distriktssendingene, sier Torbjørn Teigen, sjefen for Norkring, som står for utbyggingen.
TEST: Slå på lyden med lysbryteren
Stor jobb
Utbyggingen av nettet vil øke antallet sendere til rundt 160, inklusive de 42 hovedsenderne.
I tillegg til å øke antallet sendere bestå utbyggingen av nye og kraftigere sendere og forbedrede antenner.
Allerede i år vil folk merke en bedre dekning, men etter neste sommer hvor denne delen av utbyggingen skal være ferdig vil den bli vesentlig bedre.
Veivesenet jobber også med å forbedre dekningen i tunneler. Alle norske tunneler på 500 meter eller mer skal ha DAB-dekning.
Utfordringen her er at man skal ha såkalt «innsnakk». Uansett hvilken av kanalene bilistene lytter på i tunnelen skal veivesenet kunne bryte inn med meldinger til dem.
Les også: Slik får du DAB-radio i bilen
Tette igjen
Det holder ikke med 90 prosent dekning for NRK. P1, som er beredskapskanalen, skal ha like god befolkningsdekning som FM og det betyr 99,5 prosent.
2014 blir selve innspurten og nettet skal stå ferdig utbygget før årskiftet.
– Vi fikk kontrakten på denne delen av utbyggingen med NRK i går, og jeg regner med at det skal mellom 700 og 1000 sendere til før vi når en slik dekning. Til sammenlikning bruker NRK 1700 FM-sendere for å distribuere FM, og det er bare P1 som har skikkelig dekning. Nå vil alle få flertallet av NRKs kanaler. Det kan høres ut som dette dreier seg om en voldsom økning, og det er det jo i antall sendere, men dette er likevel en mindre jobb enn det vi holder på med nå. Det store antallet av disse senderne er små installasjoner som skal fylle igjen den vanskelige norske topografien. Dessuten dreier det seg bare om én multiplekser, og ikke to som vi bygger ut nå.
Riks II
Norkring fikk en egen konsesjon på den såkalte Riksblokk II for et par måneder siden.
– Navnet betyr ikke at den vil bli riksdekkende. Med så mange riksdekkende radiokanaler som kommer fremover vil det neppe være marked for ennå flere. Når alle går over til DAB+ vil det bli plass til mellom 30 og 40 kanaler. Men jeg tror kapasiteten kan benyttes i større byer hvor markedet er større. Når vi nærmer oss 2020 kan det bli et økt behov for kringkastet multimedia. Det digitale radionettet er jo ikke begrenset til lyd. Dette er en særdeles effektiv måte å distribuere alle slags digitale signaler fra en til mange, sier Teigen.
Les også: Knapp tid for DAB-utbyggingen
Ny digital motorvei fra Trondheim til Oslo
Norkring vant den nye digitale radiofrekvensen