KLIMA

– Gjelder dette kun miljøkriminalitet?

Hotelleier Petter Stordalen engasjerte seg dypt etter giftdumpingen ved Malmøykalven.
Hotelleier Petter Stordalen engasjerte seg dypt etter giftdumpingen ved Malmøykalven. Bilde: Scanpix
Stein Jarle Olsen
7. okt. 2010 - 14:53

Tirsdag ble det klart at Oslo Havn KF går fri for de påståtte ulovlighetene det statseide firmaet Secora og Norges Geotekniske Institutt (NGI) gjorde da de skulle deponere giftig slam fra Oslos havnebasseng i et undervannsdeponi ved Malmøykalven i 2006.

Borgarting lagmannsrett avviste nemlig påtalemyndighetens anke mot tingrettens frifinnelse av Oslo Havn KF.

Les saken: – En seier for fornuften og miljøet

Dumpet

Secora arbeidet på oppdrag fra Oslo Havn, mens NGI kontrollerte prosjektet. 12. september 2007 ble det avslørt i VG at Secora dumpet giftstoffer ulovlig.

Ifølge SFT-tillatelsen skal massene "føres så langt ned mot bunnen som praktisk mulig før de slippes." I perioden mai 2006 til desember 2007 slapp Secora ut forurensede masser fra splittlekter, rett i overflaten på vannet over deponiet.

Ikke rent

En av de fremste forkjemperne for at handlingene skulle få konsekvenser for de ansvarlige, var Choice-milliardær Petter Stordalen.

– Borgarting har, ved å avvise statsadvokatens anke, avgjort at Oslo Havn ikke selv er ansvarlig for giftdumpingen. Dette betyr ikke at det ikke har foregått ulovligheter. Gårsdagens avgjørelse gjør heller ikke Oslofjorden renere. 33 000 kubikkmeter giftig avfall har ikke på magisk virvlet seg ned i forsvarlig forvaring. Det er fremdeles målt faretruende høye verdier av giftstoffer som PCB, kvikksølv, PAH og TBT. Styreleder Bernt Stilluf Karlsen er fonøyd fordi Oslo Havn er formelt renvasket for ansvaret. Badevannet er dessverre alt annet enn rent, skriver Stordalen på sin blogg.

Svart arbeid

Han mener retten ved å avvise anken konkluderer med at tiltakshaver ikke står ansvarlig for oppfølging av egne prosjekter.

– Oslo Havn kan altså snu ryggen til de giftige forbrytelsene Secora og NGI har begått under oppdrag fra Oslo Havn. Kan alle byggherrer frasi seg ansvar for oppfølging av egne prosjekter? Gjelder dette kun miljøkriminalitet, eller kan det overføres til for eksempel svart arbeid, sosial dumping og økonomisk kriminalitet? Står byggherrer fritt til å leie inn uansvarlige entreprenører så lenge de later som de ikke ser hva som skjer, undrer Stordalen.

Punktum

Han avslutter blogginnlegget med å takke Oslopolitiet og politiadvokat Carl Graff Hartmann.

– Jeg skulle ønske Borgarting ville avslutte med et verdig punktum, ikke flere spørsmålstegn.

Har anket

Norges geotekniske institutt har også anket dommen fra tingretten, men de har fått godkjent anken.

– NGI bestrider å skulle hatt ansvar for å overvåke entreprenørens arbeid og derved ha oppdaget at Secora ved enkelte tilfeller å ha deponert masser på ureglementert måte. Det er dette spørsmålet som nå skal opp til ny behandling i Borgarting lagmannsrett, skriver informasjonssjef Kjell Hauge i NGI i en e-post til Teknisk Ukeblad.

Les også: – Oslofjorden er renere enn på hundre år

Det kokte av fisk under giftdumpingen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.