T2

Gjør deg klar: Nå kommer HDR-TV-ene

LG satser for fullt på OLED - og litt på LCD.

OLED,OLED, OLED: LG understreker med all tydelighet hvordan de leder kappløpet mot fremtidens skjermteknologi på CES i Las Vegas.
OLED,OLED, OLED: LG understreker med all tydelighet hvordan de leder kappløpet mot fremtidens skjermteknologi på CES i Las Vegas. Bilde: Odd Richard Valmot
5. jan. 2015 - 19:49

LAS VEGAS: Innovasjon for et bedre liv er LGs slagord for året. Men hva er nå det da, spør sjefteknologen deres ved åpningen.

Mer enn noe annet er det Internet of things, konkluderte han og gikk rett over til LGs WebOS, som nå kommer i versjon 2. Dette skal inn i en masse IoT-dingser, ikke bare TV-ene.

Det skal inn i det LG kaller sin velværeplattform og som vi sikkert får høre masse om i fremtiden. Her hendler det om å banke Samsung. Og så alle de andre.

Bilene skal også få føling med LGs smarte plattform, og den skal være åpen, lover de. De vil støtte åpne plattformer for kommunikasjon og maskin-til-maskin.

Deres egen Home Chat-plattform skal stå for kontrollen av huset, bilen og etter hvert mye mer.

Alene om OLED

LG er i støtet. Det er det ingen tvil om. De satser voldsomt på neste generasjon skjermteknologi, OLED, som de er alene om å kunne produsere i stor skala.

Vi tipper Samsung og de andre gnisser tenner over at deres teknologi ikke er produksjonsklar.

Mange har innsett at LG kommer til å ha et overtak ganske lenge, og har bestemt seg for å kjøpe LGs OLED-skjermer i stedet for risikere egen nakke.

Les også: Sju produkttyper står for 80 prosent av gadget-salget

OLED

LG har solgt TV-er med OLED-teknologi et års tid nå. Det har ikke vært mye å si på bildekvaliteten. Den er rett og slett fantastisk, på alle målepunkter. Sortnivå, fargeomfang, bildepunktenes reaksjonstid, innsynsvinkel. OLED er best på alt.

Prisen har også blitt mer og mer rimelig. I det minste de siste månedene. Den har falt fra nesten 80.000 kroner til under 20.000 for en 55-tommer. For noen år siden ville det vært nesten utrolig.

Men LG bommet på en ting. Mens de tutet i OLED-basunen var det 4K som tok av. Publikum ville heller ha 4K enn OLED. Men det var til nå. For nå ruller LG ut OLED i 4K. Modellene som ble vist på IFA i august kommer til Norge ganske snart.

Dette handler ikke bare om fantastisk fargegjengivelse, men at hvert piksel kan skrus helt av og skape komplett svart, sier LG. Og det enorme fargeområdet som trengs i fremtiden når TV-standarden får støtte for det.

LGs utfordring har vært to ting. For det første har de ikke hatt produksjonskapasitet nok til å lage OLED. Men det kommer seg. Neste år skal de selge en million OLED-TV-er, lover de. Fabrikker konverteres fra LCD til OLED i rask takt.

Det andre problemet LG støtte på var altså 4K. Kjøperne ville ha UHD, og LGs OLED-TV-er tilbød bare HD. Det har de også fikset.

Nå kommer det syv nye OLED-modeller. Alle i UHD. De kommer i størrelsene 55, 65 og 77 tommer, i både flate og buede utgaver, pluss en som kan endres fra flatt til buet med fjernkontrollen.

Les også: Nå kommer et ras av nye PC-modeller

Full rulle med OLED: Nå er det OLED-TV-er i UHD, gjerne med buet skjerm, som skal gjør LG til selve toppmerket.
Full rulle med OLED: Nå er det OLED-TV-er i UHD, gjerne med buet skjerm, som skal gjør LG til selve toppmerket.

LCD også

Men selv LG innser at det å erstatte LCD med OLED over natta er ikke mulig, så på CES trekker de sløret av neste generasjon LCD-teknologi. Nå kommer de med paneler med såkalt kvanteprikk-teknologi.

Det er egentlig ikke noe nytt, for det er to år siden Sony lanserte det samme her på CES, men de kalte det Triluminos. Den finner vi i alt fra Sonys mobiler, via nettbrett til TV-er, og resultatet er synlig bedre fargeområde og mer lysstyrke.

Ifølge LG så øker de 2 til 10 nm store kvanteprikkene, som ligger som i et lag mellom bakbelysningen og selve LCD-lysventilene i skjermen, fargeomfanget med 30 prosent.

LG har lenge produsert LCD-paneler med såkalt IPS-teknologi som gjør at de ikke er plaget av dårlig innsynsvinkel. Det betyr at de ytterst i sofaen ser skjermen i like god kvalitet som de som sitter rett foran.

Kombinasjonen av kvanteprikker og IPS er rett og slett imponerende, og gir LGs LCD-TV-er et virkelig løft. Men dette er selvfølgelig forbeholdt de dyrere modellene, og her er det UHD som rår.

Det er ingen som snakker så mye om HD lenger. HD har blitt såå 3D. Produsentene har skjønt at det er UHD folket vil ha og legger om produksjonen i rask takt. Full HD er i ferd med å bli forvist til billigkroken.

Mer farge

LGs satsing på OLED og kvanteprikker gjør at de kan tilby modeller med et mye større fargeområde enn i dag.

Problemet er at det er mer enn det som støttes i overføringen. Så her kommer neste akronym: HDR. Det står for High Dynamic Range og vil bli en del av neste TV-standard.

Men det bekymrer ikke Netflix, som på LGs pressekonferanse meddelte at de vil oppgradere noen filmer og serier fra i år til HDR. Det liker selvfølgelig LG.

Det betyr at folk trenger noe nytt i stua, og de håper selvfølgelig å bli den utvalgte.

Vi tipper vi får høre mer om HDR de neste dagene. LG vil neppe få råde grunnen alene.

Les også: Dette er verdens største smarttelefon-selskaper

Bedre LCD: LCD-teknologien til LG har fått mer tran. Kvanteprikker, slik Sony har hatt lenge, skal gi dem mer lysstyrke og større fargerom.
Bedre LCD: LCD-teknologien til LG har fått mer tran. Kvanteprikker, slik Sony har hatt lenge, skal gi dem mer lysstyrke og større fargerom.

Se opp 4K, her kommer 8K

Bølgen av interesse for 4K, eller UHD, som formatet også kalles, har vært formidabel. Folk har fått med seg at det er det som er det neste store. Og er det noe som produsentene er vare for så er det hva folk vil ha.

Alle de store TV-produsentene på CES viser nye fantastiske 4K-TV-er. Men hvorfor ikke enda mer, har LG tenkt. For her på CES viser de en rekke nye TV-modeller med 4K fra 43 tommer til 105 tommer.

En ny modell på 98 tommer har fått en skjerm med hele 8K. Et format som foreløpig også kalles UHD og som kan vise til hele 7680 ganger 4320 punkter - 16 ganger så mange som i en Full HD-TV.

Det er over 33 megapiksler og mye mer enn de fleste digitale systemkameraer kan vise til, så de som vil ha én-til-én-visning av de digitale bildene sine på TV-en kan få det snart.

Spørsmålet blir selvfølgelig her som forrige gang. Hvor kommer innholdet fra?

Svaret er selvfølgelig oppskalering. Det vi har sett er at moderne 4K-TV-er kan oppgradere selv NRKs HD-sendinger som går i 1280 ganger 720 punkter veldig effektivt.

Selv om det er en oppskalering fra under én til over åtte megapiksler klarer skaleringsalgoritmene seg imponerende bra. Om de kan ta hoppet videre til over 33 megapiksler tviler vi på. Men Netflix, som kommer med stadig flere filmer og serier i ekte 4K, blir nok en smal sak å skalere opp.

Spørsmålet da blir hvor gode øyne du har. Du skal sitte temmelig nær, ubehagelig nær selv en 98-tommer 8K-TV, for å få glede av investeringen.

Kanskje like greit å stoppe på 5K. Den har LG vist før, men nå skal TV-en med et format på 21:9 komme på markedet.

Det er et format som egner seg ypperlig for spillefilm i bredformat hvor det vanlige 16:9-formatet betyr svart stripe i topp og bunn. Når du spiller fra bluray-plater får du altså en stripeløs opplevelse, mens Dagsrevyen i stedet får striper på sidene.

Om du ikke aksepterer at nyhetene blir trukket ut i bredden da.

TEST: Samsung Galaxy S5 Active: Slik er den røffe utgaven av Galaxy S5

Mer bueMer bue: LGs nye G Flex 2 har fått hele fire kurveradier i designet og vesentlig bedre tekniske data.
Mer bueMer bue: LGs nye G Flex 2 har fått hele fire kurveradier i designet og vesentlig bedre tekniske data.

Mer bue

LGs første smarttelefon med buet OLED-skjerm, G Flex, har ikke vært noen storselger. Det håper de Flex 2 skal bli. Den er til og med buet langs fire ulike radier uten at det gjør den store forskjellen.

Den får full HD-oppløsning en ny åttekjernet 64 bits Qualcomm Snapdragon 810-prosessor og et forbedret kamera på 13 megapiksler med optisk bildestabilisering. Og den får Android 5.0 Lollipop.

Den har selvfølgelig fått en skikkelig gjennomgang fra designerne og er full av LGs teknologi slik som KnockOn-sikkerhetskode og startknappen på baksiden.

I tillegg skal den tåle mer enn forgjengeren. Ved fall greier den 30 prosent mer støtenergi før det skjer noe katastrofalt. LGs selvreparerende plast som var i den første utgaven er også forbedret.

Den forrige brukte lang tid før små striper lukket seg. Nå skal det ta sekunder, lover LG.

HvittTo i en: Mange sliter med å sortere vasken. Det trengs ikke med LGs nye TwinWash. Den har to vaskemaskiner, og de kan attpåtil vaske på halve tiden.
HvittTo i en: Mange sliter med å sortere vasken. Det trengs ikke med LGs nye TwinWash. Den har to vaskemaskiner, og de kan attpåtil vaske på halve tiden.

Hvitt

LG er store på hvitevarer også, og her er det også et rotterace for å utinnovere konkurrentene. Den nye TwinWash-vaskemaskinen var noe for seg selv. Det er en ganske svær sak etter europeiske mål, men så rommer den også to vaskemaskiner.

Først har den selvfølgelig en svær hovedmaskin som tar den store vasken. I tillegg har den en minivasker i en skuff under den store som tar seg av mindre saker som må vaskes på en annen måte.

Det betyr at også hovedvaskeenheten er høyere oppe og lettere å komme til.

Men dette handler også om selve vaskeprosessen, som LG har kalt TurboWash, og som gjør jobben på halve tiden. Alt sammen kan selvfølgelig kontrolleres med en smarttelefon, og man får melding når vasken er ferdig.

Les også:

Blir lyden bedre med superkabler til 180.000 kroner?

Vi har testet ni aktivitetstrackere. Dette er de beste

Nå får du andre skjermbytte gratis om du knuser LG-telefonen din  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.