Flere nettilbydere i USA starter snart et kontroversielt seks-trinns antipiratsystem.
Verizon vil først sende eposter med advarsler til kunder som selskapet mener laster ned ulovlig innhold. Fortsetter kunden med det tilbyderen mener er ulovlig nedlasting, vil de strupe, altså redusere netthastigheten til, kunden, skriver extremetech.com.
Også nettilbyderen Time Warner Cable har en liknende plan. De vil advare sine kunder som forsøker på piratnedlasting med popup-vinder og vil blokkere sider.
Les også: Vet du hva du risikerer ved å dele filer?
Mektige partnere
Forhistrorien er at de mektige bransjeorganisasjonene Motion Picture Association of America (MPAA) og Recording Industry Association of America (RIAA) har gått sammen med fem store internettilbydere (ISPer) i USA og startet Center for Copyright Information (CCI).
Partene har der blitt enige om et system der abonnenter som laster ned piratinnhold blir advart flere ganger, før de får sanksjoner som redusert netthastighet.
Ifølge extremetech.com er mange opprørte over at internettilbyderne har vært såpass villige til å samarbeide med rettighetshaverorganisasjonene uten at det foreligger en rettslig kjennelse.
Systemet er imidlertid lett å omgås med VPN eller andre løsninger, og gjør at det er rettet mot mer amatørmessige nettpirater enn profesjonelle.
Les også: Tilgang til andres e-post: 1080 kroner
ISPene kan ikke være domstol
Kunne dette systemet vært gjennomført i Norge? Ikke uten videre, ifølge Frode Sørensen, seniorrådgiver i Post- og teletilsynet.
– Retningslinjene for nettnøytralitet sier at nettilbydere ikke skal strupe eller blokkere applikasjoner eller innhold, samtidig som de understreker at dette ikke skal åpne for ulovlig aktivitet, sier Sørensen.
Det er også en utfordring at verken nettilbydere eller rettighetshavere i Norge ensidig kan definere hva som er ulovlig distribusjon av innhold på nettet.
– ISPene kan ikke opptre som en slags domstol. Det er opp til en rettslig instans å vurdere hva som er ulovlig distribusjon av innhold, sier Sørensen, som understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag.
De norske retningslinjene for nettnøytralitet slår fast at internettbrukerne har rett til en internettilknytning som gir adgang til å hente og levere innhold etter eget ønske.
Dette betyr imidlertid ikke at prinsippet kan brukes til å legitimere ulovlige handlinger. Distribusjon av opphavsrettslig beskyttet innhold med p2p-fildeling, vil for eksempel være ulovlig uansett.
Les også: Opera-direktør omvender studenter til pirater
Strengt i Frankrike
Det amerikanske systemet likner på systemet som ble innført med den såkalte HADOPI-loven i Frankrike.
Dersom en rettighetshaver klager inn en nettbruker for nedlasting av piratinnhold, vil nettbrukeren først få en advarsel på epost. Dersom nettbrukeren laster ned piratinnhold på nytt, vil denne få en advarsel i brevs form. Til slutt kan nettilbyderen stenge forbindelsen til nettbrukeren i to måneder til ett år.
Forskjellen er imidlertid at det er et statlig organ som styrer sanksjonene i Frankrike, og ikke nettilbyderne.
Teknisk Ukeblad omtalte Går mot fransk nettpiratlov i 2008.
Les også:
Anonym nettsurfing kan bli forbudt