Tilknytning til fjernvarmenett er et hett tema i byggebransjen. I dag ble næringsbygget Miljøhuset GK på Ryen innviet.
– Hafslund trakk seg
– Bygget er ikke tilkoblet fjernvarmenettet. Det har vært litt styr frem og tilbake. Men da Hafslund fant ut hvor lite energi vi kom til å kjøpe, så trakk de seg unna, sier Roar Johannesen, direktør byggautomasjon hos GK, til Teknisk Ukeblad.
Les også: Norsk bygg hylles i Rio
Johannesen mener også at beliggenhet fikk betydning for Hafslunds avgjørelse. Det 14 300 m2 store GK-huset ligger rett ved siden av Ryen t-bane og Ring 3.
– Siden fjernevarmen går på den andre siden av t-banen ville Hafslund fått en investeringskostnad. Dermed trengte vi ikke å bli koblet på fjernvarme.
Varmepumper på utstilling
Et par enorme luft til vann varmepumper fra RC Group er plassert rett foran hovedinngangen.
– Vi som er i faget vil vise dem frem. Alternativet var å sette dem på taket, men det ville blitt mye dyrere og ikke sett pent ut, sier Johannesen.
Varmepumpene er dimensjonert for temperaturer ned til minus 15 grader. Spisslastene skal håndteres av en elkjele på 200 kW.
Prestisjetunge byggeprosjekter som Statoils nye B-bygg og Må bruke fjernvarme på Astrup Fearnley , ble tilknyttet fjernvarme, til tross for at sjøvann og varmepumpe kunne ha dekket energibehovet.
Ifølge administrerende direktør i GK, Jon Valen-Sendstad, er det nye næringsbygget på Ryen Norges største passivhus.
Valen-Sendstad sier at at bygget sannsynligvis kan bruke ned mot 52 kWh/m2/år.
Les også:
Dette er Oslos nye utkikkstårn