En australsk og fire tyske klimaforskere avblåser smelting av isbreer og snøfrie vintre som følge av global oppvarming - i hvert fall for en tiårsperiode.
Det anerkjente tidskriftet Nature publiserer en artikkel hvor de presenterer en ny datamodell som viser at naturlige klimafaktorer kan gi en avkjølende effekt på kloden i perioden som kommer.
Men de som tviler på klimakrise, bør ikke glise for bredt.
Kaldere i nord
Europa og Nordamerika vil avkjøles noe, mens overflatetemperaturen over det tropiske Stillehavet stort sett forblir uendret, konkluderer forskerne.
- Våre resultater peker på at den globale overflatetemperaturen ikke vil stige i det neste tiåret, ettersom naturlige klimavariasjoner i Nordatlanteren og i det tropiske Stillehavet midlertidig setter den varslede globale oppvarmingen ute av spill, skriver de fem i artikkelen, ifølge Jyllandsposten.
Kan ikke tilbakevise
Klimaforsker Terje Berntsen ved Cicero Senter for klimaforskning, mener scenariet de fem forskerne presenterer slettes ikke er urealistisk.
- Dette er absolutt seriøs forskning. Det er gode grunner til å stille spørsmålstegn ved konklusjonen, men det ingen grunn til å utelukke at den kan være riktig, sier Berntsen.
Ny avkjølingsperiode
På tredvetallet hadde vi en periode hvor det var varmt i Arktis, deretter gikk temperaturen betydelig ned.
- Når vi ser tilbake på ulike observasjonsdata, så ser man denne type svingninger på 10, 20 og 30-års skalaer i vår del av Arktis og Nordatlanteren. Disse forskerne mener nå vi er på vei inn i en ny avkjølingsperiode, sier Berntsen.
Utjevning
Den nye tyske klimamodellen er i stand til å simulere havsirkulasjonen i en tiårsperiode.
Modellen beregner at avkjølingen som kommer fra havsirkulasjonen vil utligne den oppvarmingen som stammer fra økt drivhuseffekt i denne perioden.
Havet vil gi fra seg mindre varme til atmosfæren, slik at temperaturen globalt vil flate ut.
Ikke avblåst
Betyr det at vi kan avblåse klimakrisen og legge FNs klimarapporter om global oppvarming i skuffen? Overhode ikke, ifølge de klimaforskerne TU.no har snakket med.
- FNs Klimapanel viser også til denne typen tiårssvingninger, sier Berntsen, som har vært med på å skrive en av delrapportene til Klimapanelets hovedrapport i 2007.
Temperaturøkning
Klimapanelet forventer en økning i global middeltemperatur på mellom 1,1 og 6,4ºC fram mot 2100. Hvor mye varmere det blir avhenger av mengden klimautslipp i perioden, og hvor følsomt klimaet er i forhold til disse utslippene.
Klimaforsker og direktør ved Nansensenteret, Helge Drange, påpeker at FNs Klimapanel tar utgangspunkt i middelutviklingen fra rundt tjue ulike klimamodeller. Dermed blir de kortere klimavariasjonene glattet ut.
Ikke jevn temperaturstigning
Drange tror folk flest vil skjønne at de globale klimaendringene ikke betyr en jevn stigende kurve med økende temperatur i dette århundret.
- Det kan ikke være slik folk går og tror at hvert år skal være et rekordår. Effekten av økende drivhuseffekt er veldig liten fra år til år. De naturlige svingningene overgår langt på vei effekten av økt drivhuseffekt, i alle fall for kortere perioder. Vi må forvente at vi har svingninger i temperaturen, det viktigste er at vi forventer at den globale temperaturen vil stige over tid, sier Drange.
Også klimaforskere ved Leibniz Institutt for Marine vitenskaper i Tyskland, som ledet arbeidet med den nye rapporten, advarer politikere mot å legge de nye forskningsresultatene til grunn i arbeidet for å bremse global oppvarming, ifølge Reuters UK.