IT

Google fikk ja til å sende internett-ballonger over Norge

Godkjent av Luftfartstilsynet.

Google tester muligheten for å bruke heliumsballonger med basestasjoner for å gi internett til avsidesliggende områder.
Google tester muligheten for å bruke heliumsballonger med basestasjoner for å gi internett til avsidesliggende områder. Bilde: Google
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
22. mars 2014 - 08:23

Google holder på med et bokstavelig talt høytflygende forskningsprosjekt for å gi en større del av verdens befolkning nettilgang. De ser for seg et nettverk med heliumsballonger utstyrt med basestasjoner i stratosfæren.

I desember fikk Google tillatelse til å fly internett-ballongene over Norge.

Det kommer frem i et dokument Teknisk Ukeblad har fått innsyn i.

Les også: Si ja til reklame, få gratis mobildata

20 kilometers høyde

Bakgrunnen for prosjektet, som kalles Project Loon, er at to av tre mennesker ikke har tilgang til en rask og rimelig internettforbindelse. Google vil finne en løsning for å kunne bygge ut et kostnadseffektivt nett over hele kloden.

Google mener at det kan være mulig å utviklet et globalt nett av ballonger i 20 kilometers høyde. Ballongene skal kunne forsyne landjorden under med 3G-forbindelse eller bedre.

Selskapet håper teknologien vil gjøre det mulig å gi en stabil, rask og rimelig internettforbindelse til avsidesliggende strøk.

Her holder et team på å gjøre klar en av testballongene til Loon-prosjektet.
Her holder et team på å gjøre klar en av testballongene til Loon-prosjektet.

Les også: Nå skal du slippe Wi-fi-passord

Testflygning

Før jul fortalte selskapet at to av ballongene under en testflygning kunne nærme seg norsk luftrom. Det kommer frem av epostkorrespondanse mellom Google og Luftfartstilsynet som Teknisk Ukeblad har fått innsyn i. Selskapet hadde da også kontakt med islandske, danske og svenske luftfartsmyndigheter.

21. november skrev Googles representant at de ønsket å diskutere muligheten for å lande og hente en av ballongene i Norge.

Det tok imidlertid noen dager før Google fikk svar blant annet fordi Nasjonal Sikkerhetsmyndighet måtte høres i saken.

Google skrev tilbake at de måtte lande enn av ballongene før de nådde norsk luftrom, blant annet på grunn av manglende tillatelse.

Noen dager senere fikk Google tillatelse av Luftfartstilsynet til å fly Loon-ballongene over Norge i perioden 9. - 16. desember, dersom blant annet norsk flytrafikkontroll ble varslet. Nasjonal sikkerhetsmyndighet hadde ingen innvendinger mot flygningene, så lenge det ikke skulle gjøres sensoropptak over norsk territorium.

Bildeserie: Se Googles tøffe Oslo-kontor

Komplekse algoritmer

Googles ballonger kan ikke styres på andre måter enn å regulere høyden ved å pumpe luft inn og ut av dem, og dermed kan man styre hvilken vindstrøm ballongen befinner seg i. Kontrollsystemene blir drevet av solcellepaneler.

Ved å styre hvilke vindstrømmer ballongene befinner seg i, ser folkene bak prosjektet for seg at det er mulig å skape et nettverk av ballongene.

I et blogginnlegg innrømmer prosjektleder Mike Cassidy at ideen høres vill ut og at det er derfor de har døpt det Project Loon. Cassidy mener likevel at det ved hjelp av komplekse algoritmer vil være mulig å lage et nettverk med en flåte av disse ballongene.

De har allerede testet teknologien på New Zeeland. I fjor sommer slapp de 30 ballonger utstyrt med basestasjoner. 50 personer forsøkte å koble seg på nettet via ballongene.

Googles nordiske kommunikasjonssjef Gustaf Brusewitz svarer følgende når Teknisk Ukeblad kontakter ham:

- Siden vi lanserte Project Loon i New Zealand, har vi fortsatt å gjøre researchflygninger for å forbedre teknologien ytterligere. Vi koordinerer med lokale luftfartsmyndigheter når det er relevant, og vi har et team som jobber med å ta hånd om ballongene når de lander.

Google kommenterar ikke detaljer om sine flyruter, og vil ikke bekrefte om deres ballonger faktisk har fløyet over Norge.

Les også:

Han reiser med 12 sim-kort i lomma

5G-nettet skal bli flere hundre ganger raskere enn 4G

Vil ha 100 Mbit til 90 prosent av landet innen 2020  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.