Ikke alle kjenner til Googles mange filantropiske prosjekter. Nå har de utviklet og lansert et nettbasert prosjekt for å redde truede språk verden over.
I dag estimerer man at det finnes 6000 til 7000 språk, og thvis vi skal tro språkeksperter vil omtrent 50 prosent av disse dø ut innen år 2100.
Det vil ikke Google ha noe av. Derfor har de lansert «the Endangered Languages Project», et prosjekt hvor de bruker sin teknologi og innflytelse for å bekjempe tap av språk.
Les også: Se Googles tøffe Oslo-kontor
Bygger database
I kampen mot språkutryddelse har Google opprettet en database hvor enkeltpersoner kan laste opp informasjon om forskjellige språk, enten om det er ren fakta, historiske dokumenter, guider eller videoer av personer som prater språket.
Google er også åpne for at forskere skal publisere relevante studier i databasen. Databasen består nå av litt over 3000 språk.
Google håper at vi ved å spre informasjon og kunnskap i fellesskap skal kunne ta vare på språkene våre.
For å gjøre det lettere å finne språk, har de laget et verdenskart som brukere kan navigere seg rundt på. De truede språkene er markert etter hvor de stammer fra og er fargekodet etter hvor fare språket er i.
Norske språk på kartet
I følge Google er tre norske språk i faresonen, to representert med en oransje markør som betyr at de klassifiseres som truet, nivået mellom i fare og svært truet. Det tredje er kategorisert som ukjent.
Det ene språket som skal reddes er nordsamisk.
Selv om det snakkes av over 90 prosent av samene og er det offisielle språket i flere kommuner i Finmark og Troms, har språket opplevd en kraftig nedgang de siste årene. I 2008 var det kun 997 grunnskoleelever i Norge med nordsamisk som førstespråk, og det blir dermed klassifisert som truet av Google.
Det andre språket på Googles liste er norsk tegnspråk. Dette tegnspråket har utviklet seg blant norske døve og har eksistert i minst 200 år. I dag er det omtrent 15 000 i Norge som har dette som ett av sine første språk. Dette språket blir også klassifisert som truet.
Til slutt har vi kvensk. Språket ble anerkjent som eget språk i Norge i 2005, tidligere ble det ansett som en gammel dialekt av finsk. I dag anslår man at det er mellom 2 000 og 8 000 brukere av kvensk.
Hittil har Google samlet lite informasjon om de norske språkene, så har du mye kunnskap om et av disse anbefales du å ta en titt!
Les også: