MOBIL

Googles nye Android skal være overalt

Android L skal være på mobil, nettbrett, TV, i bilen og på armen.

Android L er vist frem. Utviklere kan laste ned i morgen, men Google slipper ikke utgaven før til høsten.
Android L er vist frem. Utviklere kan laste ned i morgen, men Google slipper ikke utgaven før til høsten. Bilde: Google
Marius ValleMarius ValleJournalist
25. juni 2014 - 22:22

Google åpnet i kveld norsk tid utviklerkonferansen Google IO. Her presenterte de en rekke nyheter om Android, Chrome OS, Chromecast og flere av sine tjenester.

De tillot seg som vanlig litt skryt før nyhetene ble vist frem.

Tallet på antallet daglige Android-brukere pr dag er ifølge Google mer enn 1 milliard mennesker. Hver dag sender de 20 milliarder meldinger, tar 93 millioner sjøliser, og sjekker telefonene sine 100 milliarder ganger hver dag.

Det går greit på nettbrett også. Markedsandelen er 62 prosent. Videre ser Google at bruken går opp, blant annet har bruken av YouTube fra Android-brett gått opp, og antall apper lastet ned mer enn doblet seg.

LES OGSÅ: Nokia vil gjøre Android enklere å bruke

Android One

Google har jobbet med en ny maskinvarereferanseplattform som skal sørge for at flere i utviklingsmarkeder som India får tilgang til smarttelefoner.

Det er Google selv som designer maskinvaren, og produsentene som lager telefonene basert på denne designen.

Disse telefonene skal ha standard Android, det er mulig for produsentene å installere apper automatisk, og all programvaren kommer fra Google.

Altså må produsentene og operatørene bruke mindre tid på å utvikle disse telefonene.

LES OGSÅ: Microsoft lanserer Android-mobil

Android L får ny design

Den store nyheten er den neste utgaven av Android, som foreløpig bare heter «Android L-release».

En av de største endringene i Android L er brukergrensesnittet. Dette kalles «Material Design», og er enklere og flatere enn tidligere. Samtidig har Google integrert mulighet til å legge til dybde i grensesnittet.

Det vil si at objekter i menyer og slikt kan heves eller senkes, og at de skyggelegges automatisk slik at illusjonen skal være komplett.

Det handler ikke bare om fancy skyggelegging, men også enklere design og bedre utnyttelse av plassen på skjermen din. Videre er skrifttypen oppdatert, og alle apper skal ha samme designspråk.

Grensesnittet skal dessuten være likt på både Android, Chrome og andre steder uavhengig av skjermstørrelse. Noe av poenget er at ethvert grensesnitt skal kunne skaleres opp og ned uten at det ødelegger appen.

Alle Googles egne apper får denne designen, som Gmail og Google Maps. Utviklere oppfordres også til å ta i bruk Googles nye designretningslinjer, men dette er selvsagt valgfritt.

Det handlet imidlertid om mye mer enn bare Android på mobiler og nettbrett i kveld. Google kommer også med Android Auto og Android TV, som har det samme grensenittet. Mer om det litt senere.

Under ser du en kort videodemonstrasjon av det nye grensesnittet, for øvrig satt til musikk av bergensbandet Datarock.

Nye funksjoner

Med enhver ny utgave av Android kommer det noen nye funksjoner, og mens Google har vært noe forsiktige med å introdusere de helt store nyhetene i de siste par utgavene av plattformen, er det mye nytt i Android L.

Google har blant annet inkludert en ny måte å låse telefonen på. Android vil følge med på hvilke enheter som er i nærheten, og avgjøre om du er i nærheten eller ikke. Om du for eksempel har en Bluetooth-klokke, kan Android la være å spørre om PIN-kode om den er i nærheten.

LES OGSÅ: Slik skur du av passordet hjemme

Dette er en funksjon du blant annet får med Samsungs Gear-klokker, og det finnes også apper som kan gjøre dette for deg. At det blir en integrert del av Android er dog bare positivt.

Når du veksler mellom apper i den neste utgaven av Android vil nettleserfaner fra Chrome vises i denne oversikten. Dette skal gjøre det enklere å finne igjen den nettsiden du så på, ved at du slipper å åpne nettleseren for å finne den aktuelle fanen. Her kan du også se faner fra Chrome på PC-en eller nettbrettet om du ønsker det.

Selve appveksleren har fått ny design, og ser mer ut som en kortstokk du blar deg gjennom.

Nytt varselsystem

Androids varsler har blitt oppdatert. Du kan nå se alle varsler rett på låseskjermen, og få mer informasjon eller åpne appen ved å sveipe over varselet.

Varslene vil dessuten vises etter viktighet, og ikke bare kronologisk rekkefølge. Nøyaktig hvordan dette avgjøres er ikke helt klart for oss, men vi forstår det slik at det er en sortering etter hvilken app som sender varselet. Da vil for eksempel en ny SMS sorteres høyere enn for eksempel et varsel fra et spill.

I tillegg vil nå varsler vises som kort over den appen du bruker. Om du for eksempel får en ny SMS vil denne vises på toppen av appen, og du kan derfra velge hva du ønsker å gjøre. Appen du bruker vil fortsatt kjøre som normalt.

LES OGSÅ: Et imponerende stykke teknologi som får oss til å trekke på skuldrene

Bedre batteritid

De fleste setter nok pris på at Google jobber med å redusere strømforbruket slik at du slipper å lade telefonen din så ofte. I Android L har Google inkludert en funksjon de kaller «Project Volta».

Dette er en ny oversikt over hva som bruker strøm, slik at det blir enklere å peke ut nøyaktig hvilken app som har brukt strøm i en tidsperiode.

I tillegg kommer en egen batterisparemodus som blant annet kan redusere skjermoppdateringsfrekvensen. Dette skal la telefonen skvise opp mot 90 minutter lengre brukstid ut av batteriet.

Utviklere kan dessuten legge til kode som sørger for at appene deres venter med batteriintensive oppgaver når den tilgjengelige batterikapasiteten begynner å bli lav.

LES OGSÅ: Denne har et alvorlig bra batteri

Android på jobben

Mange arbeidsplasser har strikte regler for hvordan du kan bruke telefonen din. Samsung har en stund jobbet med dette, og med programvaren Samsung Knox har de gjort det mulig å ha et klart skille mellom jobbapper og privatapper.

Dette blir nå en del av Android. De kaller dette «Android for Work», og funksjonen er basert på Samsung Knox. Det betyr at alle Android-produsenter kan tilby denne funksjonaliteten.

Funksjonaliteten kommer som en del av Android L, men skal også rulles ut til enheter som kjører Android 4.0 og nyere.

LES OGSÅ: Vi jobber mer og bedre med private dingser

Google Fit

Google introduserte en egen helse- og treningsfokusert tjeneste kalt Google Fit. Her kan alle data fra forskjellige enheter og apper samles, og tanken er at du skal få bedre oversikt over hvor aktiv du er. Dette er omtrent samme tilnærming som Apple har med sin HealthKit-tjeneste i iOS 8.

Du vil altså i teorien kunne se utviklingen din ett sted, i stedet for å måtte jakte etter denne informasjonen i forskjellige apper. Når det er sagt, så lanserte ikke Google noen egen helseapp som samler denne informasjonen ett sted.

I stedet er løsningen basert på at alt utstyr og appene bruker samme API, slik at alle appene og enhetene kan snakke sammen. Nøyaktig hvordan dette vil utvikle seg gjenstår å se.

Nike, Withings, Adidas og Polar er blant produsentene av utstyr som skal støtte Google Fit. Vi vil tro de aller fleste som lager trenings- og helseutstyr til Android-telefoner vil støtte dette når Android L slippes.

Raskere apper og 64 bit

Med Android L blir den såkalte ART runtime-en, et rammeverk for kjøring av programvare, standard. Til nå har Dalvik runtime vært standard.

For deg som bruker betyr dette enkelt og greit at appene vil kjøre raskere. Grunnen er at ART bruker en AOT-kompilerer (ahead of time), i stedet for en JIT-kompilerer (just in time) som det gamle systemet bruker.

Enkelt forklart vil dette si at Android tidligere har kjørt kode når det var behov for det, mens ART sørger for å prosessere kode før det trengs slik at du slipper å vente på at dette skal skje.

I tillegg har Google lagt til støtte for 64 biters prosessorarkitektur i Android L. Hvorvidt mobilprodusentene kommer til å gå for 64 biter når Android L kommer i høst, vites ikke.

LES OGSÅ: Nvidias nye superbrikke har 192 kjerners grafikk

Kan testes i morgen

Android L skal ikke lanseres før til høsten, men har du en Nexus 5 eller Nexus 7 kan du laste ned og installere en preview-versjon av den neste utgaven allerede i morgen.

De første enhtene med Android Wear er i ferd med å slippes på markedet.
De første enhtene med Android Wear er i ferd med å slippes på markedet.

Android Wear

Google delte også flere detaljer om deres nye plattform Android Wear, som blir mulig å forhåndsbestille allerede i dag.

LG og Samsung har nemlig allerede klokker basert på denne plattformen klare til salg. Vi har i skrivende stund ikke funnet ut når de kommer i salg i Norge, men det er trolig ikke altfor lenge til.

LES OGSÅ: Google lanserer operativsystem for klokker

Smartklokker basert på Wear kan ha både rektangulære og runde skjermer, og alle har det samme brukergrensesnittet. Klokkene viser deg varsler fra telefonen din, og Google Now-kort som for eksempel om det er mer trafikk enn vanlig på veien til jobb.

Du sveiper over skjermen for å vise varslene eller fjerne dem. Om du fjerner dem vil de også merkes som lest på mobilen din. Det er også stemmestyring integrert, slik at du blant annet kan sende SMS og søke på nettet rett fra håndleddet.

Apputviklere kan legge til støtte for Google Wear. Det åpner for eksempel for at du kan få varsler om det det er steder i nærheten en venn har anbefalt på Pinterest.

LES OGSÅ: Dette armbåndet logger alt du gjør

Chromebook

Google snakket også om Chromebook. Dette er Googles egne PC-plattform som kjører på operativsystemet Chrome OS.

Disse PC-ene får nå mulighet til å vise varsler fra telefonen din, og du kan kjøre et utvalg Android-apper rett på Chromebook. Vine og Evernote er blant appene som skal fungere her.

LES OGSÅ: – Stor interesse for Chromebook

Android Auto har et eget biltilpasset grensesnitt.
Android Auto har et eget biltilpasset grensesnitt.

Android Auto

Android er på vei inn i biler. Med Android Auto skal det bli mulig å speile skjermbildet fra telefonen din på bilens trykkskjerm. En egen bilmodus gir deg tilgang til de viktigste funksjonene, som samtaler og navigasjon.

Du kan styre telefonen din via kontroller på rattet, eller benytte stemmestyring om du har håndfri.

Fordelen med denne løsningen er at den er basert på telefonen din. Dermed blir ikke underholdningssenteret i bilen din utdatert. Så snart telefonen blir oppdatert eller du skifter til en nyere telefon får du alle mulighetene i bilen med det samme.

Android Auto lar deg vise en egen bilmodus på bilens skjerm. All databehanling skjer på mobilen.
Android Auto lar deg vise en egen bilmodus på bilens skjerm. All databehanling skjer på mobilen. Google
Til nå har 25 bilprodusenter varslet at de vil støtte Android Auto, og de første bilene som har dette integrert vil komme mot slutten av året. Listen inkluderer merker som Volkswagen, Volvo, Subaru, Audi, Honda Hyundai og Alfa Romeo.

LES OGSÅ: Nå vil Apple også erobre bilen din

Android TV tar Android L til TV-skjermen. Her får du et eget TV-tilpasset grensesnitt og mulighet for å bruke de samme tjenestene og appene som på mobilen eller nettbrettet.
Android TV tar Android L til TV-skjermen. Her får du et eget TV-tilpasset grensesnitt og mulighet for å bruke de samme tjenestene og appene som på mobilen eller nettbrettet.

Android TV

Om du kjøper en smart-TV i dag må du ta til takke med programvaren produsenten har utviklet. Om Google får det som de vil skal Android ta over.

Android TV er enkelt og greit Android tilpasset TV-er. Dette er imidlertid ikke en spesialutgave av Android, men den samme utgaven som leveres på telefoner og nettbrett. Støtte for HDMI-tilkobling og TV-tunere er nemlig bygget rett inn i Android L. Dermed får du tilgang til spill, apper og annet fra Google Play rett på TV-en.

Android TV kan brukes med en fjernkontroll, og det eneste som trengs er en fireveis piltast og en valgtast. Du vil også kunne styre TV-er med Android TV ved hjelp av mobilen eller en Android Wear-klokke. Støtte for spillkontroller er også på plass.

Det skal leveres på TV-er fra Sony, Sharp og Philips med Android TV fra neste år.

LES OGSÅ: Denne 50-tommeren har ekstremt slank ramme

Chromecast

Google hadde også gode nyheter til alle som har skaffet seg en Chromecast. Nå kommer støtte for speiling av skjermen på Android-telefonen din.

Du vil altså kunne vise det du ser på mobilskjermen på TV-en. Smart dersom du bruker en videoapp uten støtte for Chromecast, eller vil vise annet innhold til en større forsamling.

Det blir også mulig å bruke TV-en som digital bilderamme med dine personlige bilder. Om du heller vil se andre bilder, finnes det «spillelister» med bilder i forskjellige kategorier.

I tillegg er det nå mulig å sende innhold til en Chromecast uten at du er koblet til det samme nettverket. Tanken er at venner skal kunne vise den stilige Youtube-videoen uten å måtte koble seg til nettverket ditt. For å sikre seg at naboen ikke morer seg med å vise grisefilm på TV-en når du har svigermor på besøk, må brukere som ikke er koblet til samme nettverk taste inn en PIN-kode som vises på TV-en.

LES OGSÅ: Nå får du Viaplay på Chromecast

Ubegrenset plass på Google Disk

Det er nå mulig å få ubegrenset med lagringsplass i Google Disk for 10 dollar i måneden. Dette gjelder imidlertid kun for bedriftskunder.

I samme slengen legger Google til støtte for lagring av krypterte data i Disk.

Om du jobber med Office-filer, er det nå støtte for dette direkte i Google Docs. Tidligere har Docs konvertert Microsoft Office-filer til sitt egne format. Dette er ikke lenger nødvendig, så Google Docs blir i større grad en reell konkurrent til Microsofts Office-løsninger.

LES OGSÅ: Microsoft og Google i priskrig om nettskyen

Hva står L for?

Noe Google ikke avslørte var hva bokstaven L står for. Android-versjonene får navn i stigende alfabetisk rekkefølge, en tradisjon de har holdt i hevd siden tredje store oppdatering, Cupcake. Siden har Donut, Eclair, Froyo, Gingerbread, Ice Cream Sandwich, Jelly Bean og KitKat fulgt.

Så da er spørsmålet hvilken søtsak som begynner med L Google har valgt som navn. Forslagene er mange, men de avslørte altså ikke akkurat dette.

LES OGSÅ:

Microsoft lanserer Android-mobil

Nokia vil gjøre Android enklere å bruke

Slik skal Amazon ta opp mobilkampen med Apple

Samsung lanserer kraftigere Galaxy S5

Slik får du ett passord på alle tjenester  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.