KRAFT

Googles solvarmekraftverk har startet opp

Tester verdens største solvarmekraftverk i California.

Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
3. okt. 2013 - 19:54

I ørkenen drøye 65 kilometer fra Las Vegas ligger det som skal være verdens største solvarmekraftverk.

Nylig leverte Ivanpah-anlegget for første gang strøm til Californias strømnett.

Det gigantiske solvarmekraftverket har en installert effekt på 377 megawatt og hele anlegget dekker 14 kvadratkilometer, skriver Nyteknik.

Se bildeserien av anlegget øverst.

Les også: USAs største solpark skal drive iCloud

Google partner

Kraftverket består av til sammen 170.000 speil, såkalte heliostater, som reflekterer sollyset mot tre oppsamlere. Disse er kjeler på toppen av 135 meter høye tårn. I kjelene varmer sollyset vann til damp, som igjen driver en turbin.

Teknologien kalles CSP for Concentrated Solar Power. Hvert speil er datastyrt, slik at anlegget får en optimal utnyttelse av solens innstråling.

Prosjektet har så langt kostet over 13 milliarder kroner.

Største eier er energiselskapet NRG Energy i tillegg til Google og Brightsource. Prosjektet har også fått en lånegaranti på over 8 milliarder kroner fra det amerikanske energidepartementet. Søkegiganten Google har investert rundt én milliard kroner i prosjektet.

Liknende teknologi er brukt i Danmark: Slik lager de fjernvarme med speil

Kraft til 140.000 husstander

Når anlegget blir satt i full drift, vil det kunne levere nok kraft til 140.000 husstander årlig, ifølge Brightsource. Under testen i forrige uke ble det produsert kraft fra et av tre tårn i anlegget.

Prosjektet ble påbegynt i 2010. Da var denne CSP-teknologien billigere enn solceller.

Googles satsing på prosjektet var en del av for å skape fornybar energi som er billigere enn kullkraft. Selskapet ville imidlertid ikke øke støtten til prosjektet i 2011. Årsaken var blant annet at teknologien da ikke lenger var konkurransedyktig med kraftverk basert på vanlige solcellepaneler.

Kontroversielt

Prosjektet har også støtt på betydelige utfordringer med tanke på produksjon av fornybar kraft versus klassisk naturvern. Byggingen av kraftverket ble betydelig forsinket fordi området var et viktig levested for en truet ørkenskilpadde. Skilpaddene ble til slutt flyttet bort fra området.

Var det verdt det? spør MIT Technology Review.

Det mener de 170.000 speilene i ørkenen kan bli det mest synlige resultatet av låneprogrammet til det amerikanske energidepartementet. De mener kostnaden pr kWh fra anlegget verken kan konkurrere med solkraft fra solcellepaneler eller fra fossil energi.

Les også:

Antall norske solenergiselskaper har doblet seg siden 2005

Derfor blinker lyset når naboen dusjer  

Sol og vind dekket halvparten av Tysklands kraftbehov  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.