Kartverkets frislipp av Norges kartdata har ført til kreative løsninger ut over print on demand-tjenester på papir. Det er nå også mulig å få printet ut små biter av Norges varierte landskap i tre dimensjoner fra ulike leverandører som produserer varer ved hjelp av 3D-printere.
Et av selskapene som leverer 3D-skulpturer av norske kart er det Oslo-baserte Bengler under tjenesten Terrafab. Her får man et kartgrensesnitt over Norge som lar deg velge et ønsket område og sende det ut til 3D-trykken.
Les også: Nå kan du finberegne hvor det er best å bygge
Snodige ASCII-filer
Bengler var et av de første selskapene som fikk sjansen til å gjøre de frigitte kartdataene tilgjengelige i brukervennlige grensesnitt.
– Det er to datakilder vi bruker i Terrafab. Begge er en del av frislippet av kartdata. Vi hadde jobbet lite med geospatielle data før så det var mye å sette seg inn i på kort tid. Den ene kilden er digitale 10m x 10m terrengmodeller med høydedata for hele Norge. Disse kommer pakket som snodige ASCII-filer i et snodig format oppfunnet av USGS. De kommer i små fliser og trenger en del etterbehandling for å bli brukbare, sier Even Westvang fra Bengler.
Den andre datakilden er kartinformasjon som gir opplysninger om hva som befinner seg på hver gitte geografiske plass.
– Kartverket tilgjengeliggjør i SOSI og GeoJSON. Vi brukte det sisnevnte. Dette er vektordata som beskriver alt fra flyplasser til veier, elveløp og isbreer.
Les også: Se hva studentene fikk til med et Kinect-kamera, 900 plastpinner og litt elektronikk
Terrafab
Gjennom tjenesten Terrafab kan man bestille 3D-modeller i sandstein ferdig skrevet ut i størrelser fra 5x5 centimeter til 25x25 centimeter med passende fargeteksturer og nøyaktig topografi. Prisene på miniatyrene varierer fra 10 dollar til 2500 dollar.
Modellene genereres i sanntid og gir kunden god kontroll og forhåndsvisning for ønsket produkt.
Har man en egen 3D-printer eller har lyst til å leke seg med datamaterialet, kan man også laste ned en X3D-fil etter å ha valgt ut et ønsket område.
Modellene lages etter Kartverkets opplysninger, men Westvang mener det at utskriftene av bymiljøer kunne blitt mer optimale med mer data.
– Vi savner rissene av bygninger. Det hadde gjort at vi kunne laget storveis kart av byene, sier Westvang.
Terrafab-modellene var på markedet før jul, og Westvang tror at flere av modellene havnet under norske juletrær i fjor.
– Vi solgte om lag hundre av dem bare i strekket frem mot jul, sier Westvang.
Les også: Kartverket vil lage 3D-modell av terrenget i hele Norge
3D Vision
En annen tilbyder er det Fitjar-baserte selskapet 3D Vision, som leverer 3D-utskrifter av kart basert på Kartverkets DTM50-kart. Disse kartene skal også kunne tilføre nytteverdi for ulike planleggingsprosesser i næringslivet. I følge leverandøren, kan modellene dekoreres med nøyaktig topografi eller flyfoto-tekstur.
Ronny Reigstad er daglig leder i 3D vision og sier at de har noen privatkunder, men at disse modellene i størst grad blir levert til kunder fra næringslivet.
– Kartmodeller er foreløpig bare en liten del av vår virksomhet men vi har per i dag kunder som Kartverket og diverse arkitektfirmaer. Vi har fått god respons og interesse fra offshore og anleggsbedrifter på muligheten for tilpassede land- og havbunnsmodeller. Vi retter oss spesielt inn mot olje og gass, sier Reigstad.
3D-modellene fra 3D vision printes enten ut i gipskompositt eller plast. De gir muligheter for å få trykket teksturer med topografi eller fargegraderinger.
– Produktene brukes for å visualisere landskap over og under havflaten og modellene lages ofte i sammenheng med utbyggingsprosjekter eller under planleggingen av utbyggingsprosjekt. Tenk deg bare et oljeselskap som planlegger utbygging av et nytt felt. Der leverer vi nøyaktige skalamodeller av havbunnen der subsea-utstyr skal plasseres, sier Reigstad.
Les også: