KLIMA

Greenpeace vil kjøpe kullgruver og kraftverk for å legge dem ned

Fra Vattenfall.

Greenpeace ønsker å kjøpe Vattenfalls brunkulloperasjoner i Tyskland, og legge det ned.
Greenpeace ønsker å kjøpe Vattenfalls brunkulloperasjoner i Tyskland, og legge det ned. Bilde: Bente Stachowske, Greenpeace
Marius ValleMarius ValleJournalist
9. okt. 2015 - 13:36

Vattenfall ønsker å selge unna en del av sin kullvirksomhet i Tyskland. Av alle interessenter er nok Greenpeace den mest overraskende.

Miljøorganisasjonen ønsker nemlig å kjøpe kullgruver og kraftverk. Og skulle de klare å stable pengene på beina er ikke tanken at det er en investering de skal tjene penger på.

I stedet ønsker de å legge ned hele sulamitten, skriver Greenpeace i en pressemelding.

Nå ønsker Greenpeace å innlede samtaler med Vattenfall, for å undersøke mulighetene for å få til et oppkjøp og hvor mye det vil koste.

Greenpeace har neppe midler til å kjøpe kullgruver og kraftverk på bok, men kan finansiere kjøpet ved hjelp av folkefinansiering, donasjoner eller andre midler.

Les også: Ny «fornybar» diesel gagner både miljøet og motoren

Vil hindre nye CO2-utslipp

Vattenfall AB er heleid av den svenske staten, og driver kraftvirksomhet i flere land inkludert Tyskland. Her driver de brunkullgruver, og kraftverk. Greenpeace mener at å selge kullvirksomheten til andre vil føre til at det åpnes fem nye brunkullgruver med et samlet CO2-utslipp på 1,2 milliarder tonn.

Målet er å sørge for at brunkullet forblir i bakken. De beskriver brunkullvirksomheten som den skitneste delen av Vattenfalls operasjoner.

Vattenfall meldte i september om at de har intensjoner om å selge unna brunkull- og vannkraftoperasjoner i Tyskland. Tre kullkraftverk og fem gruver skal selges.

Les også: Investerte en mrd. i verdens mest avanserte gruve. Snart legger de ned

Vil trolig koste flere milliarder euro

Verdien er ifølge Bloomberg antakelig mellom to og tre milliarder euro. Den virkelige verdien vil imidlertid avhenge av hvorvidt Tyskland vil sette et tidspunkt for utfasing av brunkull i kraftproduksjonen sin.

Det kan tenkes at Greenpeace ønsker at myndighetene i landet gir en bindende uttalelse om når dette skal skje på forhånd, sier Guido Hoymann, en analytiker ved B. Metzler Seel Sohn & Co. KGaA, til Bloomberg.

De aktuelle brunkulloperasjonene i Tyskland genererte en omsetning på omtrent 2,3 milliarder euro i fjor. I pressemeldingen skriver Greenpeace at de også vurderer strategiske oppkjøp av deler av kullvirksomheten.

Les også: Her bygger de nytt kraftverk 1450 meter inne i fjellet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.