SKIP

Gründergjennombrudd med verdens minste kappe- og sløyemaskin

Brukte tre år på å få første kommersielle kontrakt.

Fisken er plassert i maskinen. Hodet kappes og buken splittes i løpet av 2,5 sekunder.
Fisken er plassert i maskinen. Hodet kappes og buken splittes i løpet av 2,5 sekunder.
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
13. sep. 2016 - 11:14

På bare 2,5 sekunder er en torsk hodeløs og buken sprettet. Maskinen erstatter tollekniven og mer enn halverer tiden en fisker bruker på kapping og sløying.

Firmaet Havfront er etablert i Bremanger og i forrige uke fikk selskapet kontrakt med M/S Aspholm.

Det startet som en studentbedrift ved Høgskolen i Ålesund der Oddbjørn Gudmundsen og Marius Strømmen studerte henholdsvis ingeniørfag og nautikk. Resultatet er blitt «Loppa100», en liten, lett og enkel kappe/sløyemaskin som skal være lett å betjene og vedlikeholde. Loppa100 er testet og utprøvd på sjarken Stormhav over lengre tid.

3D og dialog

– Den skal være så liten at den skal få plass på små sjarker ned til 36 fot, eller 10 meter, sier Marius Strømmen, som er fra Rugsund.  

Ifølge gründeren har de klart å få maskinen så liten og lett takket være tett dialog med fiskere og utstrakt bruk av 3D-modellering. Oddbjørn Gudmundsen er utdannet innen maskindesign og produktutvikling.

Atskillige timer er brukt på modellering for å optimalisere konstruksjonen. Resultatet er blitt en maskin som er 1/4 av størrelsen til andre kappe- og sløyemaskiner.

Kappe- og sløyemaskinen er utført i syrefast stål og er hydraulisk drevet. <i>Foto: Havfront</i>
Kappe- og sløyemaskinen er utført i syrefast stål og er hydraulisk drevet. Foto: Havfront

Enkel og robust

– Ideen er at den skal være robust, kreve lite vedlikehold og service en fisker skal kunne utføre selv. Vi har derfor basert den på hydraulikk og ikke elektronikk og elektromotorer som ikke tåler å så på dekk med sjøsprøyt og røff behandling. Fiskere er godt vant med hydraulikk, sier Strømme.

Loppa100 bygges i rustfritt stål og måler en meter i lengden, 50 centimeter i bredden og 1,2 meter i høyden. Med 160 kilo kreves det ikke all verden av krankapasitet for å få den om bord og ikke spiser den mye av fartøyets lasteevne.

For to uker siden presenterte Havfront Loppa100 på fiskerimessen Nor-Fishing i Trondheim.

– Målt ut fra alle henvendelser i etterkant er det et stort markedspotensial, sier Strømme.

Norge først

Telefoner og eposter er kommet fra nær og fjern, fra Island i nord til Sør-Afrika i sør.

Uten å ta fullstendig av etter den internasjonale kontakten, slår Havfront-gründerne fast at den norske flåten innebærer et stort potensial.

- Vi vil konsentrere oss om norske kunder slik at vi kan følge dem opp i en startfase, sier Strømme.

Det er registrert litt over 5.000 aktive fiskefartøy i Norge. Mange av dem er små. Om lag 20 prosent av flåten kan ha nytte av en liten og kompakt kappe- sløyemaskin.

Loppa 100 måler 1,2 meter i høyden, 1 meter i lendgen og veier 160 kilo. <i>Foto: Havfront</i>
Loppa 100 måler 1,2 meter i høyden, 1 meter i lendgen og veier 160 kilo. Foto: Havfront

Langt spenn

Etter en god del testing har gründerne funnet ut at maskinen ikke bare egner seg for mindre fartøy, men kan også brukes på større fiskebåter og autolineflåten med fisk på mellom 1 og 12 kilo, uten omfattende justeringer.

Andre maskiner på markedet er ofte store, tunge og beregnet på et mindre størrelsessegment, for eksempel 5-8 kilo.

– Uten å endre noe, kan fisker kappes og sløyes helt opp til 12 kilo og ikke bare torsk, men også brosme og longe samt noen typer hvitfisk også. Om ønskelig kan lengden på bukkuttet justeres med et håndgrep, sier Strømme.

Hodekapping kan justeres fra 90 grader til skråkutt slik at fisken får lang nakke som er egnet til oppheng, avhengig av hva fiskeoppkjøper ønsker.

Les også: Riggeksperter i Aker Solutions lanserer nytt merdkonsept

Visjoner

Maskinen bruker 24V og kan derfor kobles rett på det elektriske system om bord. Hydraulikksystemet er på 35 liter/min og opererer på 100 BAR trykk.

Gründerne har ingen planer om å hvile på laurbærene. Nå vil de videreutvikle maskinen og har planer om annet utstyr. Det skal ikke utvikles fra skrivebordet.

– Vi setter fiskernes behov i sentrum og vil utvikle denne og nye maskiner med fiskerens arbeidshverdag i fokus, sier Strømme.

Havfront har samarbeidet med Klausen Industrier i Svelgen om produksjon av maskinkomponenter og  Westcon Power & Automation for automatisering og programmering. Gründerne har også fått støtte fra Innovasjon Norge. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.