KLIMA

Grunnvann og snø øker skredfaren

Mona Strande
7. mai 2008 - 12:58

Gudbrandsdalen har fått sin dose jordskred.

Nå truer vannmassene alle områder på Østlandet som ligger mellom 600 og 1200 meter over havet.

Høy grunnvansstand og snøsmelting kan gi flere ras.

Metter jorda

Siden 29. april har det gått en rekke jordskred i Gudbrandsdalen grunnet voldsom snøsmelting, som har gjort grunnen helt mettet med vann.

Det har ikke vært mer snø i fjellet siden Meteorologisk institutt startet målingene i 1971, og fortsetter mildværet - med regn i tillegg - vil store deler av Østlandet være flomutsatt.

Foreløpig er det sendt ut flomvarsel tilsvarende en femårsflom.

Tørre renner våte

Geotekniker Øyvind Høydal i NGI inspiserte et av rasområdene i Otta i Sel kommune forrige uke. Han sier at varmt og mildt vær, uten frost i bakken, hadde gjort grunnen svært fuktig av all snøsmeltingen. Vannet fant nye veier, og kom ut av bakken på en rekke tilfeldige steder, selv om det stort sett dreide seg om kartlagte renner.

- I rennen der det største raset gikk er det ingen permanent bekk ved en normalsituasjon. Når vannet plutselig finner tilbake til slike renner, da skyldes ikke det noe annet enn at du har fått høy grunnvannsstand høyt oppe i lia, sier Høydal.

Ekstrem grunnvannsstand



Den høye grunnvannsstanden bekreftes av senioringeniør Hervé Colleuille ved hydrologisk avdeling i NVE:

- Siden rundt 15. april har grunnvannsstanden økt hele tiden, og den økte ekstra fort rundt 30. april. Før rasene i Gudbrandsdalen visste vi at grunnvannsstanden var ekstrem høy på grunn av snøsmelting. Det fører til at jorden blir fullt mettet med vann, og den klarer ikke å drenere ut alt vannet. Nå er det de samme områdene som har høy grunnvannsstand som opplever mye snøsmelting, altså hele Østlandet mellom 600 og 1200 moh. Holdes grunnvannsstanden høy mens snøsmeltingen fortsetter, og det blir mye regn i tillegg, da kan flom- og rasfaren øke ytterligere, sier Colleuille.

Truer magasinkapasiteten

All snøen som skal smelte bekymrer også Statkraft og NVE.

- Snøsmeltingen kan bety at magasinene blir fulle når vi går inn i sommeren. Skjer det så vil de ikke fungere så godt som flomdempere dersom vi får en like regntung sommer som i fjor. Men så sant vi slipper regn slipper vi også at snøsmeltingen skyter fart, og da vil snøen smelte gradvis utover hele sommeren, sier pressetalsmann Knut Fjerdingstad i Statkraft.

Holder av flomplass

NVE har bedt regulantene på Østlandet om fortsatt å slippe vann forbi magasinene i denne fasen, og kutte toppen i magasinene for eventuelt å kunne ta av for en flomtopp.

- Akkurat for øyeblikket er det ingen dramatikk, siden det ikke kommer nedbør og holder seg kaldt om natta, men kommer det nedbør kan det bli en ekstra utfordring. Derfor er det viktig at regulantene slipper vannet forbi i en tidlig fase, så de fortsatt har magasinkapasitet nok til å samle opp vann når snøen høyere opp i fjellet smelter, sier regionsjef Einar Beheim i NVE region sør, og understreker at det er regulantenes ansvar å ta en riktig avgjørelse angående når magasinene skal åpnes.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.