Norsk Industri har i langt tid gått og ventet på klarsignal for Gudrun-utbyggingen i Nordsjøen. Feltet ble funnet for 35 år siden og siden da vært gjenstand for en rekke øvelser og feltutbyggingsalternativer, uten at det noen gang har blitt realisert.
Gudrun ligger 55 kilometer nord for Sleipner og vil få kraftforsyning herfra. CO2 fra gassen vil også sendes til Sleipner for å injiseres i Utsira-formasjonen.
2
CO injeksjon
Gudrun bygges ut med en plattform stående på havbunnen, med tradisjonelt stålunderstell (jacket) på 7400 tonn. Plattformen får prosessanlegg for delvis behandling av olje og gass, før hydrokarbonene sendes i rør til Sleipner-feltet.
Her skal olje og gass fra Gudrun bli videre prosessert før oljen blandes med Sleipner-kondensat og sendes til Kårstø, mens gassen renses for CO 2 før den eksporteres til Europa i Gassled-systemet.
Haugesund
Det er allerede tildelt to store kontrakter i forbindelse med utbyggingen. Aker Solutions Verdal skal bygge stålunderstellet, mend Saipem skal stå for installasjon av understell og dekk. I begynnelsen av tredje kvartal, sannsynligvis 1. eller 2. juli blir kontrakten for dekk og boligkvarter tildelt. Det er knyttet stor spenning til hvilket verft som får denne EPC-kontrakten.
– Jeg håper at norske selskaper er konkurransedyktige slik at EPC-kontrakten for dekket havner i Norge. Norsk Industri trenger dette oppdraget etter at både Goliat og Ekofisk gikk til utlandet, sier bransjesjef i Norsk Industri, Rolf Hestenes til Teknisk Ukeblad.
Dekket er en modifisert kopi av Kvitebjørn-plattformen som ble bygget av Aibel i Haugesund. Aibel er også selskapet som har gjennomført basisengineeringen av Gudrun hittil, og sannsynligheten taler for at EPC-kontrakten havner i Haugesund.
21 milliarder kroner
De totale investeringene i Gudrun-feltet er på 21 milliarder kroner. Plan for utbygging og drift ble godkjent av et enstemmig storting.