OLJE OG GASS

Hadde ingen plan for å drepe brønnen

MANGLER DOKUMENTASJON: Ifølge Petroleumstilsynet har ikke Statoil dokumentert at selskapet ville klare å drepe brønnen i tilfelle en utblåsning på Gullfaks C.
MANGLER DOKUMENTASJON: Ifølge Petroleumstilsynet har ikke Statoil dokumentert at selskapet ville klare å drepe brønnen i tilfelle en utblåsning på Gullfaks C. Bilde: Øyvind Hagen / Statoil
Ole K. Helgesen
25. nov. 2010 - 07:24
Vis mer

Regelverket sier tydelig at alle brønner som bores på norsk sokkel skal ha planer for boring av en avlastningsbrønn. Og det skal foreligge en verifisert beredskapsplan for hvordan brønnen skal drepes i tilfelle en utblåsning. Dette hadde ikke Statoil i forbindelse med boringen av problembrønnen på Gullfaks C.

Ingen Teknisk Ukeblad har vært i kontakt med vet hvordan selskapet skulle klart å stanse en utblåsning. Avlastningsbrønn regnes som det eneste sikre tiltaket for å hindre at utblåsningen varer til trykket har gått ut av reservoaret. Da snakker man om flere måneder.

TU mener: Statoil på godt og vondt

Trykkforholdene skaper problemer

– Statoil har ikke dokumentert at selskapet hadde tilstrekkelige planer for boring av en avlastningsbrønn, sier pressetalsmann i Petroleumstilsynet, Øyvind Midthun til Teknisk Ukeblad.

Dette kommer også frem i Statoils egen granskningsrapport av Gullfaks C-hendelsen.

– Med de rådene formasjonsforhold for den aktuelle brønnen er det grunn til å anta at den eksisterende planen for boring av avlastningsbrønn på Gullfaks C ikke kunne brukes. Det ble ikke verifisert at eksisterende plan for boring av avlastningsbrønn kunne benyttes, står det i rapporten.

Ptil følger ikke opp Bellona-påstander: Ptil: – Ikke varslingspliktig hendelse på Gullfaks A

Les også: Bellona anmelder Statoil

Mangler boreteknologi

Etter mange år med produksjon har trykkforholdene på Gullfaks blitt så ustabile at boring er svært krevende. Derfor regnes såkalt trykkbalansert boring som den eneste sikre metoden. Men den egner seg ikke til boring av avgrensingsbrønner fordi den bare kan benyttes fra faste installasjoner.

– Ptil er ikke kjent med at det finnes verifisert teknologi for trykkbalansert boring med flyterigger. Det kan fremdeles være mulig å bore med konvensjonell overbalansert boring på Gullfaks, men Statoil har ikke kommet med en tilstrekkelig avklaring på at det er mulig i dette tilfellet, sier Midthun.

Ptil-rapporten: Kraftig dom over Statoil

Les også: Statoil følger pålegg

Gamle planer uegnet

Han sier at det forelå beredskapsplaner for Gullfaks, men at forholdene på feltet har forandret seg så mye at de må gjennomgås på nytt.

– Vil Ptil nekte Statoil å bore på Gullfaks før det foreligger planer for boring av avlastningsbrønner?

– Statoil har bekreftet overfor myndighetene at de vil gjøre de nødvendige vurderingene for å forsikre at regelverket blir overholdt. Mer enn det kan jeg ikke si om dette, sier Midthun.

Offshore-arbeidere:

Les også: Heimdal har trøbbel

– Vi hadde planer

Leder for boreoperasjonene på Gullfaks Bjørn Berle Engedal hevder det forelå planer for å drepe brønnen på Gullfaks C.

– Våre planer baserer seg på en studie fra 2005, og tar utgangspunkt i at det er mulig å bore avlastningsbrønner med konvensjonell overbalansert boring. Avlastningsbrønner skal ikke brukes til produksjon. Derfor stilles det ikke samme krav til dem. Vi mener derfor at det vil være mulig å benytte konvensjonell boreteknologi til å drepe brønnen, sier Engedal.

– Så du avviser konklusjonen i Statoils granskningsrapport om at planene for avlastingsbrønn ikke kunne brukes?

– Jeg avviser den ikke, men jeg sier at det forelå planer for dreping av brønnen.

Statoil ignorerte Ptil: Statoil ignorerte Petroleumstilsynet

Les også:

Statoil vil ha ekstern gransking

Politiet starter etterforskning av Statoil

Lover at Statoil skal lære av sine feil

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.