Hva gjør en sprek, japansk kvalitetsingeniør som blir tvunget til å gå av med pensjon når han er 60? Flytter til Norge og jobber med varmepumper.
Den norske varmepumpeimportøren ABK Klimaprodukter gjorde et varp da de ansatte Katashi Tarekado, som i lang tid hadde jobbet for varmepumpeprodusenten Toshiba i Japan.
Topp-plassering
Med Tarekado fikk ABK Klimaprodukter en helt ny kommunikasjonskanal rett inn til ingeniørene hos Toshiba, som lager framtidens varmepumpemodeller.
Resultatet lot ikke vente på seg. Toshibas nyeste nordiske modell er et direkte resultat av det nye samarbeidet som Tarekado førte med seg.
Varmepumpen, som er beregnet på godt til middels godt isolerte hus av middels størrelse, har allerede rukket å få topp-plasseringen hos SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, som tester varmepumper på oppdrag fra leverandørene.
Les også: Utbredt feilmerking av varmepumper
Elsker jobben
Tarekado hadde besøkt den norske varmepumpeimportøren ABK Klimaprodukter i Norge flere ganger. Nå har japaneren bodd og jobbet i Norge i halvannet år, og er meget godt fornøyd med valget.
– Norge er et fantastisk land å bo i på veldig mange måter. Og her får jeg holde på med det jeg elsker, sier den japanske ingeniøren.
Testvinner
ABK er også veldig fornøyd med ansettelsen.
– Resultatet av samarbeidet er at vi fått en helt ny modell som er mye bedre tilpasset vårt klima. Vi har spilt inn hva vi ville prioritere, men også hva vi ville prioritere ned. For eksempel var vi ikke så bekymret for lydnivået på utedelen, som er lavt nok, og heller ikke på kjøleegenskapene om sommeren. Varme er viktigere enn kulde her i landet, selv om det ikke er like åpenlyst i mitt hjemland, sier Tarekado.
Det er mange nyheter i den nye varmepumpen, men den mest synlige endringen er en større utedel. Det gir plass til en større fordamper og sammen med andre forbedringer har det gitt både høyere effektfaktor og varmeeffekt.
Les også: Stadig flere installerer varmepumper
Krever kontroll av alle varmepumper
Kontinuerlig drift
Selv om den svenske testen ikke viser det, er den største gevinsten med den nye varmepumpen pussig nok i den andre enden av skalaen.
Varmepumpen kan avgi veldig lite varme, men gevinsten av det er merkelig nok stor.
– Husk at varmebehovet starter på null og i store deler av fyringssesongen er det bare behov for litt eller middels effekt. Folk må ikke se seg blinde på makseffekten. Det er ofte viktigere at varmepumpen kan kjøres med lav effekt. I den nye pumpen kan vi kjøre kontinuerlig med bare 500 watt. I dette område er effektfaktoren veldig høy og den lave ytelsen gjør at vi unngår stopp og start av kompressoren, sier siv.ing. i kuldeteknikk i ABK, Morten Solem.
Han har jobbet sammen med sin nye japanske kollega for å få laget den nye varmepumpen.
– En varmepumpe med kontinuerlig drift av kompressor bruker opptil 40 prosent mindre energi enn en som stopper og starter. I tillegg slites varmepumpen betydelig mindre når den får lov til å gå kontinuerlig, sier Solem.
Mye igjen
– Rent teoretisk er det faktisk mulig å nå en COP-verdi på 22,5 ved syv grader utetemperatur og 20 grader romtemperatur. Dessverre ville bli nesten uendelig kostbart å lage noe i nærheten av dette. Vi vil komme til å se forbedringer i mange år framover, men de store gevinstene er allerede tatt ut, sier Solem.
– Besparelsestallene fra den svenske testen skal man ta med en klype salt. Det er flott at den nye Polar-pumpen kommer best ut i sin klasse, men i praksis varierer forholdene veldig fra en slik ideell test, mener Solem.
Han peker på at svenskene tester den momentane verdien og beregner besparelsen som om varmepumpen sto for all oppvarming. I praksis vil ikke en luft/luft varmepumpe stå for all oppvarming fordi den varme luften ikke når frem til alle rom.
Dessuten vil besparelsene variere med hvor stort huset er, hvor godt isolert det er og i hvilken klimasone det ligger.
Les også: