Yago De Quay står framfor to teslaspoler. Han har også plassert et Microsoft Kinect-kamera foran seg. Med teatralsk veiving av armer, får han teslaspolene til å produsere toner. Spenningen er teknisk sett til å ta og føle på. Ved hjelp av hundretusener av volts, generer Quay toner som angis ved å kommunisere med Kinect-kameraet.
Den amerikanske gruppen Arc Attack har laget en rekke videoer på sin Youtube-kanal som kombinerer elektrisk ingeniørkunst med musikalitet og spektakulære sceneshow.
Edison kan kanskje sies å ha tatt æren for mange av nyvinningene i rockens historie, men denne anretningen vil nok for alltid stå i Nikola Teslas ære.
For dem som ikke vil reise så altfor langt for å få se et teslaspole-show, har også den hittil ukjente Dewald de Bruyn utviklet en musikalsk teslaspole som skal vises fram på Oslo Maker Faire den 18. og 19. januar.
Les også: Se hva studentene fikk til med et Kinect-kamera, 900 plastpinner og litt elektronikk
Elektrisk gitar 2.0
– Jeg kan trygt si at dette er det farligste musikkinstrumentet som noen gang har blitt laget, sier Joe DiPrima, en av stifterne av Arc Attack til National Geographics.
Tony Smith er gitarist i Arc Attack og er utstyrt med en elektrisk gitar som sender signaler til teslaspolen som i sin tur gjengir notene gitaristen spiller. Når Smith framfører, står han midt mellom de to to spolene. Det som sørger for at mannen ikke blir grillet levende, er en spesiallaget rustning.
– Så lenge hodet holder en million volt og føttene holder en million volt, vil det være null strøm som passerer gjennom kroppen, forklarer DiPrima om hvorfor rustningen beskytter Smith fra teslaspolenes lynnedslag.
Les også: En ketsjupflaske kan gjenvinnes til materiale for 3D-printere
Video: National Geographics / Arc Attack
Les også: Her blir nerveceller skrevet ut med et vanlig blekkskriverhode
Programmerbare
Teslaspolene trenger ikke nødvendigvis manuell kontroll fra mennesker for å spille musikk. Som videoen nedenfor viser, kan spolene også programmeres til å framføre temamusikken til animasjonsserien Inspektør Gadget:
Les også: IT-gigantene slåss om operativsystem til bilene
Robot-artisteri
Rockestjernen kan heller ikke føle seg helt trygg i disse dager. At teknologi kan gjøre innhugg på arbeidsplasser har det vært skrevet om før.
Roboten King Beat har fått innpass i Arc Attacks musiker-ensemble. Ikke bare synger den vakkert og ferdig autotunet, men den er også en dreven trommeslager.
Akkompagnert av et par teslaspoler får Lynyrd Skynyrds Free Bird en coverversjon som skiller seg fra mengden. Det kan anbefales å spoles rett fram til 1:03 i videoen:
Les også:
Her er verdens minste laptop-adapter
Her er appen for deg som savner selskap om morgenen
Amerikansk gigant kjøper seg inn i norsk fingeravtrykk-teknologi