IT

Han utviklet en av internetts viktigste teknologier. Nå går han av med pensjon

70-åringen koder fortsatt i Fortran.

Jul i august: Det er kanskje ikke så vanskelig å gjette hva Cisco Fellow Gisle Bjøntegaard fikk i gave når han i en alder av 70 velger å pensonere seg. Sjefen for endepunkter i konsernet, Snorre Kjesbu, overrekker den dekorerte teknologen en videokonferanseenhet som gjør at kan kan holde kontakten.
Jul i august: Det er kanskje ikke så vanskelig å gjette hva Cisco Fellow Gisle Bjøntegaard fikk i gave når han i en alder av 70 velger å pensonere seg. Sjefen for endepunkter i konsernet, Snorre Kjesbu, overrekker den dekorerte teknologen en videokonferanseenhet som gjør at kan kan holde kontakten. Bilde: Odd Richard Valmot
26. aug. 2014 - 10:34

Ikke mange nordmenn har påvirket menneskers hverdag mer enn forskeren med den særdeles eksklusive tittelen Cisco Fellow, Gisle Bjøntegaard.

Det var hans idegrunnlag som ble til videostandarden H.264 og som han utviklet sammen med en del kolleger rundt om i verden.

Den teknologien møter vi når vi ser på HDTV, Youtube og ellers på nettet, når vi filmer med mobilen og i en masse andre sammenhenger.

Forskningen hans har også bidratt til neste kompresjonsstandard, H.265, som presser bitratebehovet ytterligere ned opptil 50 prosent og som har gjort at Ciscos videodivisjon på Lysaker ble først i verden til å ta i bruk standarden.

Nå har Bjøntegaard, som passerte 70 i vår, bestemt seg for å gå av med pensjon. Men det skjedde ikke uten markering.

De fleste i Cisco møtte opp for å ta farvel med forskeren, som fremdeles har 67 aktive patenter.

Hilsen fra toppen

Så viktig har han vært for Cisco at toppsjefen selv, John Chambers, sendte en videohilsen til Bjøntegaard, der han ønsket han lykke til som pensjonist og sa at dørene var vid åpne om han kjedet seg det aller minste og kunne tenke seg å jobbe med H.266.

Vi fikk se den svært personlige videoen, men fikk ikke lov til å legge den ut.

– Det er ikke hverdagskost at Chambers gjør dette, men han ville gjerne gjøre stas på Gisle. Vi og hele det norske videomiljøet har mye å takke ham for. Han har gitt oss en uvurderlig ledelse som vi kunne ha bygget inn i produktene våre. Og ikke bare det. Han har vært en fantastisk inspirator for alle de unge utviklerne våre. Det er ikke ofte at de kan sitte sammen med en 70-åring og skrive kode.

– Han har det i hodet, Gisle, men han har det i beina også. Han foretrekker å sykle til jobben. Det er det jo mange som gjør, men Gisle har 2,5 mil hver vei, sier Bjøntegaards sjef gjennom mange år, Snorre Kjesbu, som er sjef for endepunktdivisjonen i Cisco.

INNSIKT: Kan vi kutte ut kringkasting og kun strømme fra nett?

Standarden for dekoding

– Videostandardene bestemmer bare hvordan en strøm av data skal dekodes til video. Den sier ingen ting om hvordan videoen skal komprimeres og kodes i utgangspunktet. Det betyr at det er nesten uendelig mange måter å gjøre det på, og det gir oss et stort spillerom når vi skal lage best mulig enkodere, sier Bjøntegaard.

Han foretrekker å holde seg til Fortran når han koder.

– Det kan høres litt umoderne ut, men i praksis er det ikke noe problem. Utviklingen av Fortran-kompilatorer henger godt med i utviklingen, sier han.

– Jeg skulle veldig gjerne ha hatt med Gisle videre, men jeg må respektere hans avgjørelse. Da han passerte 67 satte vi oss ned og jeg ba han fortsette. Det gjorde han, og jeg får være fornøyd med de tre og et halvt årene ekstra vi fikk. Det var til uvurderlig hjelp for oss, slik at vi kunne ta teten i utviklingen av H.265. PÅ denne overtiden la Gisle til 15 nye patenter i den omfattende porteføljen han allerede har. Så kan jo både jeg og Chambers håpe at han kjeder seg litt som pensjonist. Med den avskjedsgaven han får er han uansett bare 125 millisekunder unna på videokonferanse, ler Kjesbu.

Les også: Cisco: 90 prosent av internettrafikken vil være videorelatert i 2018

H.266

Bjøntegaard tror vi får nok en videostandard om seks til syv år. H.266 vil nok en gang rundt halvere bitraten som trengs, gjennom bruk av nye innovative algoritmer og massiv datakraft.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Sagt opp ulovlig i verneperioden
Sagt opp ulovlig i verneperioden

– Det er greit at det tar noen år. Nå trenger industrien tid til å implementere H.265. De færreste har kommet så langt som oss, sier han.

Bjøntegaard er utdannet ved Universitetet i Oslo og har doktorgraden i ionosfærefysikk.

I 1974 startet han sin forskerkarriere på Televerkets Forskningsinstitutt, der han jobbet med videokompresjon allerede fra tidlig 80-tall. I 2002 ble han ansatt i Tandberg, som ble kjøpt av Cisco i 2010.

For to år siden ble Bjøntegaard, sammen med to andre forskere, tildelt IEEEs høyeste utmerkelse for sitt bidrag til utviklingen av den nye videostandarden H.264.

Han er den eneste nordmann som har oppnådd en slik status. Mange regner H.264 som en av de viktigste standardene etter http og TCP IP.

Av Ciscos 76 000 ansatte har bare 14 tittelen Cisco Fellow. Bjøntegaard er en av den og det innebærer at han har hatt en særdeles fri stilling og har kunnet definere sine egne arbeidsoppgaver. 

Les også:

Kjetil (26) er eneste nordmann på Googles New York-kontor

"Det er to steder man ser til når det gjelder videokonferanser: Silicon Valley og Oslo"  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.