Roger Bjørnstad, forskningsleder i Statistisk sentralbyrås avdeling for makroøkonomi, mener disse yrkene vil tape når arbeidslivet i økende grad effektiviseres.
Flere ferdighus
- Arbeidskraft blir stadig dyrere og knappere mens tilgangen på kapital og maskiner øker. Spørsmålet er hvilke arbeidskraftbehov som kan rasjonaliseres bort. Folks behov for omsorg vil alltid være der. Det kan vanskelig rasjonaliseres bort. Omsorgstjenester egner seg dårlig for rasjonalisering. For mange av de private tjenesteyrkene og bygg- og anleggsbransjen er situasjonen en annen, sier han.
Allerede i dag ser vi at mange modulbygg skyter opp på norske byggeplasser.
- Tendensen med at deler av bygg blir prefabrikkert, vil nok tilta. Dermed vil mindre skje på byggeplassen, og det blir mindre behov for snekkere og murere, sier forskningslederen.
Ifølge Bjørnstad lever ansatte i varehandelen, som utgjør hele 331.000 personer, også farlig.
Handler på nettet
- Folk vil etter hvert scanne varene selv i butikkene, noe reduserer behovet for butikkmedarbeidere. I tillegg legger økende netthandel press på tradisjonelle butikker, slik at de må drives mer kostnadseffektivt enn i dag, sier han.
Lavere kostnader norsk næringsliv oppnå gjennom effektivisering av driften gjennom færre ansatte.
- Bank- og finansnæringen er et godt eksempel. Går vi 20 - 30 år tilbake i tid, sysselsatte bankene et vell av skrankepersonell. Mange av disse er borte i dag, og færre vil de bli. Økt bruk av nettbank og økt konkurranse mellom bankene er hovedgrunnene, sier han.
Biler svever ikke
Han ser for seg den samme utviklingen innen forretningsmessig tjenesteyting.
- Innen kontor, regnskap, logistikk og utleie vil vi se at arbeidskraft blir rasjonalisert bort. Vi ser allerede nå at norsk næringsliv har outsourcet kundebehandlingstjenester til India, sier Bjørnstad.
Han understreker at endringene vil skje over flere tiår, ikke i løpet av de nærmeste årene.
- Utviklingen går sjelden så fort som man tror. Da jeg var liten, trodde vi at folk i år 2000 gikk i aluminiumsdrakter og kjørte svevende biler, sier Bjørnstad.
Drar hjem
Veslemøy Nestvold, kommunikasjonssjef i Byggenæringens Landsforening (BNL), frykter ikke at håndverkerne blir stående uten jobb.
- Ingenting tyder på at snekkerne blir arbeidsledige med det første. Ser vi bort fra ferdighusprodusentene, er det lite industriproduksjon av boliger og næringsbygg i dag, sier hun.
I dag er det ikke enkelt å få fatt i tilgjengelige håndverkere. Og verre vil det bli, mener hun.
- Ikke mange nok utdanner seg til håndverkeryrker i dag. Samtidig er frafallet av eldre håndverkere stort. Dermed kan vi få en utfordring når det gjelder denne type arbeidskraft. I tillegg spår forskere at håndverkerne fra Polen og Baltikum etter hvert vil forlate Norge og dra hjem eller til land i Østen. Vi må kjempe om arbeidskraften med land i Østen, sier Nestvold.
Ingen flyr flyene
Instituttet for Fremtidsforskning i Danmark kom i fjor med en rapport om de utrydningstruede yrkene.
Forskerne spår at piloter, datateknikere og postbud blir overflødige i løpet av få år.
Grunnene? Autopilotene overtar flygernes jobb, vi kjøper heller ny PC i stedet for å reparere den gamle og e-posten overtar for tradisjonell brevpost.