OLJE OG GASS

Har du en radikal oljeidé du ikke tør å si høyt? Det kan gi deg 10 millioner kroner

Forskningsrådet vil ha ny teknologi som sprenger grenser.

Forskningsrådet ønsker seg radikal, grensesprengende teknologi til norsk sokkel.
Forskningsrådet ønsker seg radikal, grensesprengende teknologi til norsk sokkel. Bilde: Øyvind Hagen/Statoil
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
26. juni 2014 - 08:13

Forskningsrådet og programkoordinator for Petromaks 2, Tarjei Nødtvedt Malme er for øyeblikket på utkikk etter det som kan bli de neste grensesprengende teknologiene på sokkelen.

De er på utkikk etter tre til fem prosjekter som skal dele en pott på 30 millioner kroner for å forske frem løsningene videre.

– Vi ønsker de radikale ideene. Om det er noen som har ideer man ikke tør å snakke høyt om fordi det kan virke dumdristig, så er det dette vi ønsker nå, sier han.

– Siden det er tre til fem prosjekter vi vil finansiere, så er det snakk om opp til 10 millioner per prosjekt. Det er ganske mye. Vi kommer til å ta større sjanser, men vil følge opp prosjektene tett. Så får det heller briste eller bære, sier han.

Les også: Statoil skal plugge 1000 brønner de neste 25 årene

Redusere kostnader?

Bakgrunnen for denne typen utlysning er ifølge Nødtvedt Malme at det har vært et ønske om å løfte opp prosjekter med enda mer potensial, og at man tillater større risiko.

– Forskningsrådet har jobbet litt på denne måten med fornybar energi. Vi har sett at det kan være viktig også innen petroleumsområdet. Der er det ganske store utfordringer på flere fronter, men også stort potensial for å utløse verdiskapning, sier han.

Forskningsrådet har valgt ikke å låse seg på tematikk for dette, selv om de har sett at det er enkelte områder som peker seg ut som kunne trengt en revolusjon.

– For eksempel på kostnadsbiten, så er det et tema som opptar hele næringen. Innen boring er man opptatt av at man egentlig ikke klarer å bore raskere og billigere enn før. Det er et område hvor det ligger store verdier, sier Petromaks-koordinatoren.

– Også på energieffektiviseringen blir industrien utfordret hele tiden. Men vi vil ikke låse oss på tematikk. Ingen temaer skal utelukkes.

Les også: – Hvordan ville en oljeplattform på strøm, designet av Elon Musk se ut?

Vil ha nye hjerner

Utlysningen fra Forskningsrådet er en pilot, og ønsket er å få noen som virkelig brenner til å gjøre de neste teknologisprangene i oljeindustrien. Prosessen er lagt opp med en skissefrist den 3. september, og en søknadsfrist den 15. oktober.

– Slik vi har lagt det opp, skal man få prøvd seg ut i en fase først. Vi vil at det skal være lavterskel å være med på dette, og det skal være muligheter for de ideene man ikke tør å snakke om. For vår del er det nytt å tenke så risky som dette, sier Nødtvedt Malme, som håper at det vil mobiliseres flere enn vanlig.

– Kanskje vi klarer å mobilisere noen nye hjerner, så får man kanskje opp noen nye miljøer og nye fagdisipliner. Vi vil gjerne også ha bedrifter som har utviklet teknologi for andre næringer. Kanskje vi kan hente litt derfra også, sier han.

Les også: Så høy oljepris må Goliat nå ha for å gå i null

10 finalister

Ifølge Forskningsrådets nettsider, vil alle måtte levere en kort skisse der de legger vekt på den grensesprengende ideen, og hvilken betydning denne kan ha for industrien.

De som leverer skisse, vil få tilbakemelding på denne innen et par uker, for å vite hva som skal vektlegges i hovedsøknaden, som har frist 15. oktober.

I etterkant av dette blir det valgt ut ti finalister av et ekspertpanel. Ekspertpanelet gir deretter sine anbefalinger til programstyret, som tart det endelige valget om hvem som får støtte.

Les også:

Nå er Nito så bekymret at de krever norske leverandører til Statoils prosjekter

Hun skal kunne ligge 30 år permanent i et av verdens mest værharde områder

Her skal det tas ut 42.000 liter olje i minuttet  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.