Det finnes rundt 700.000 småhus i Norge som er bygget før 1990. De aller fleste av disse tilfredsstiller ikke dagens krav til ventilasjon, oppvarming eller varmeisolering.
For å finne ut av hvordan man best mulig kan rehabilitere og oppgradere småhus til et ambisiøst energinvå på mest mulig kostnadseffektiv og standardisert måte, har offentlig og private aktører i byggebransjen gått sammen i prosjektet SEOPP.
Enormt potensiale
Det er Forskningsrådet som støtter prosjektet, gjennom energiprogrammet ENERGIX. Mesterhus er prosjekteier og Sintef prosjektleder.
– Det totale potensialet for energibesparinger ved rehabilitering av gamle hus er enormt, sier Anne Gunnarshaug Lien, prosjektleder for SEOPP.
Lien sier det er viktig å få til noen gode eksemplet for rehabilitering av gamle bygg.
– I dag tilpasses de byggetekniske løsningene hvert enkelthus. Gjennom dette prosjektet håper vi å utvikle standardiserte konsepter som kan benyttes til oppgradering av boliger fra 60- 70 og 80-tallet, sier hun.
Les også: Vil bygge bolighus med «forvokste lego-klosser»
Søker hus
Først og fremst søker prosjektet etter demonstrasjonshus.
– Vi leter etter kandidater som har planer om å energioppgradere boligen sin. Om de melder på huset sitt kan de bli plukket ut som forbildeprosjekt. Da vil de få bistand fra noen av de beste aktørene i bransjen, forteller Lien.
Fristen for å melde huset sitt på, er 1. september.
– Vi vil bistå demonstrasjonshusene med prosjektering og søknader til Enova og Husbanken. Huseierne vil i tillegg få god hjelp fra fagfolkene i prosjektet, sier Lien.
Les også: – Rundt 615.000 norske bygg er spesielt utsatt for råteskader
Utfordrende gulv
Selv om Lien er svært positiv til energioppgradering av hus, mener hun huseiere bør gjennomføre dette først når huset i utgangspunktet har behov for oppgradering.
– Man må utnytte de verdiene huset har. Når man skal gjøre utskiftninger uansett er det en viktig mulighet å energioppgradere når man først er i gang. Men jeg mener ikke at det er lønnsomt for hus uten oppgraderingsbehov å oppgradere, sier hun.
Men når behovet for oppgradering er til stede, kan man med de rette tiltakene få de fleste gamle småhus til å oppnå passivhusnivå.
– Det er stort sett snakk om etterisolering på utsiden av byggene, samt utskiftning av vinduer og installering av balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Den største utfordringen med gamle hus er gjerne gulv, da det er vanskelig å isolere under et hus som allerede er ført opp, sier Lien.
Les også:
Her bygger de hus av isoporklosser