Konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen la ikke fingrene mellom under sitt foredrag under onsdagens kveldsseminar om energipolitikk i Norsk Vitenskaps-Akademi.
Statkraft-sjefen var sammen med Statoil-sjef Helge Lund og olje- og energiminister Ola Borten Moe blant foredragsholderne på seminaret, der kong Harald også var blant de spesielt inviterte.
Trenger global pris på utslipp
– Konsentrasjonen av CO2 i atmosfæren stiger dramatisk og må stoppes i nær framtid for å unngå global oppvarming, sa Rynning- Tønnesen, som i kraft av sjef for en av verdens største produsenter av fornybar energi, i alle fall når det gjelder vannkraft, også slo fast følgende:
– Fornybar energi kan erstatte 80 prosent av verdens energibehov hvis man klarer å enes om et felles mål og innføre en global pris på utslippene. Fornybar energi har aldri vært mer konkurransedyktig enn nå, sa Rynning-Tønnesen offensivt.
Utsagnet hans er i hovedsak basert på rapportene til FNs klimapanel.
Les også: Statkraft bygger ny vindpark i Sverige
Siterte Kongen
Statkraft-sjefen gikk også gjennom teknologiutviklingen på vindturbiner. En turbin kunne for 30 år siden produsere 75 kW, mens man nå ser turbiner som produserer 3600 kW i Sheringham Shoal og i fremtiden regner man med turbiner som kan produsere opp mot 20 000 kW.
– Jeg husker at Kongen var tilstede da vi åpnet vindparken på Smøla og må minne om hans uttalelse den gangen. Kongen sa: “Vi skal ikke temme vinden, bare låne en flik av den, mens den flyr forbi”. Det synes jeg var godt sagt, sa Rynning-Tønnesen.
Perfekt kombinasjon
Utfordringene i forbindelse med en fornybarsatsing i hele Europa er like fullt store.
Mer satsing på sol, vind og bølge gir alle uregulerbar kraft, mens biogass, fjernvarme og geotermisk energi er såkalt grunnlast.
Derfor mente Rynning-Tønnesen at vannkraften vil få en mer sentral posisjon:
– Vannkraft og gasskraft er den perfekte løsningen. Reguleringsevnen i Norge er god. Den kan komme opp i 7-8 000 MW, noe som tilsvarer halvparten av Tysklands forbruk. Men for å nå et slikt mål trenger vi flere utenlandskabler og et bedre linjenett i Norge. Dette viser at vi kan bli en ledende energinasjon i Europa.
Statkraft-sjefen: – Norge må kjenne sin besøkelsestid
Begrenset i Statoil
Konsernsjef Helge Lund i Statoil sa at selskapet ikke har lagt ned sin satsing på fornybare ressurser, men at denne begrenset seg mest til offshore vindkraft og litt aktivitet når det gjelder geotermisk fordi begge disse kildene kan relateres til kjernekompetansen i Statoil.
– Et selskap som Statoil må satse på sin kjernevirksomhet. Derfor bruker vi også veldig mye penger på CCS, fangst og lagring av CO2, fordi vi tror at det kommer til å bli enda viktigere for å få lov til å produsere mer olje og gass, sa Lund.
Fantastisk med Hywind
Leder for forretningsutvikling i Vestavind Offshore, Gunnar Buvik, spurte Lund om det var riktig at Statoil ikke lenger ville utvikle Hywind-prosjektet, verdens første flytende havvindturbin.
Til dette svarte Lund:
– Det er veldig artig med Hywind fordi den vekker slik oppmerksomhet. Da jeg hadde med Stephen Chu (USAs energiminister, red. anm.) for å vise ham Hywind i aksjon utenfor Karmøy, var han så engasjert og stilte meg så mange vanskelige spørsmål at jeg nesten ikke kunne svare. Men jeg må minne om at denne ene vindmøllen kostet 400 millioner kroner og da sier det seg selv at vi trenger kommersielle partnere for å utvikle den videre, men det er veldig stor interesse for den i utlandet, så vi får se, sa Lund.
Les også: Havvindforskning mister pengestøtte