Opera-gründer Jon S. von Tetzchner ble tildelt selveste hedersprisen under Rosing-seremonien mandag kveld.
I juryens begrunnelse heter det:
– Han studerte informatikk ved Universitetet i Oslo. Ved Telenors forskningsavdeling på Kjeller startet han og Geir Ivarsøy i 1992 et prosjekt som førte til utviklingen av en ny nettleser. Ivarshøy ga den navnet Opera.
Da Telenor ikke var interessert i å satse på å utvikle nettleseren, fikk Jon S. von Tetzchner og Ivarsøy rettighetene. I 1995 startet de firmaet Opera Software. Opera har utviklet seg til en av verdens mest brukte nettlesere, og har spesielt gjort det godt på mobiltelefonmarkedet.
Utviklingen av nettleseren Opera og firmaet Opera Software ASA har gjort von Tetzchner til en verdenskjent person, spesielt i databransjen. Både nettleseren Opera og utviklerne Tetzchner og Ivarshøy har fått en rekke internasjonale priser.
Her er vinnerne i de andre kategoriene:
Brukervennlighetsprisen
Juryens begrunnelse: Vinneren av årets pris har lykkes med å skape en løsning som har forenklet hverdagen betydelig for sine brukere. Gjennom planmessig arbeid med brukervennlighet og interaksjonsdesign har Dib klart å lette tilgangen til et omfattende datamateriale, og gjennom å lytte til brukerne har de utviklet et produkt som nøye ivaretar deres behov.
IT-sikkerhetsprisen:
Juryens begrunnelse: Prisen gis selskaper som tilbyr sikkerhetsløsninger med avanserte, nyskapende og grensesprengende løsninger. HDD lanserte tidlig i år Crypto Adapter som krypterer eksternt lagrede data blant annet på minnepinner og eksterne disker på en enkel måte. Crypto Adaper benyttes av både forsvar og myndigheter så vel som i det kommersielle markedet, i både inn- og utland.
Årets Nettsted:
Juryens begrunnelse: Når en virksomhet skal selge læring på nett blir gode nettsider kanskje enda viktigere. NKI.no gir et umiddelbart profesjonelt og seriøst inntrykk, uten at de har falt i den tradisjonelle ”corporate look and feel”-fellen. NKI viser evne til å prioritere og å prioritere vekk. Resultatet er tydelige budskap og intuitive innganger.
Smart it-prisen:
Juryens begrunnelse: Juryen mener Seevia er en miljøvennlig og unik tjeneste som kan spare miljøet for CO 2-utslipp ved å ta i bruk videokonferanse i større grad enn hva vi gjør i dag. Tjenesten er utrolig enkel, og Seevia bidrar dermed til å eliminere den største barrieren for å ta i bruk mer videokonferanse - noe som kan føre til en samfunnsøkonomisk besparelse på 326,8 millioner kroner hvert år.
Årets toppleder:
Nils Øveraas, adm. dir. Accenture
Juryens begrunnelse: I sin globale rolle er Øveraas ansvarlig for å levere Accentures målsetning om å sikre at 250 000 personer i u-land blir gitt muligheter til enten jobb eller til å starte egen bedrift som en del av FNs tusenårsmål. I tillegg har han etablert et av de mest omfattende sommerjobbprogrammene i Norge der Accenture tar imot over 50 studenter hver sommer. Accenture Norge har vært ansvarlig for gjennomføring av store endringsprogrammer med stor betydning for det norske samfunnet både i privat og offentlig sektor og har konsistent levert gode resultater gjennom hans lederperiode.
Kreativitetsprisen:
Juryens begrunnelse: Et produkt i verdensklasse, skal vi tro juryen. One2touch har utviklet et unikt nytt tastatur for mobile enheter, som er verdens første trådløse og batteriløse tastatur! Kjerneteknologien i tastaturet er fleksibilitet, og brukeren kan tilpasse det etter behov. Disse egenskapene gjør det særlig interessant innen helse- og næringsmiddelindustrien, der kravene til hygiene er stort.