IT

Hele ski-VM kjøres på fiber

PROVISORISK:  Magne André Gullingsrud drar veksler på erfaringer fra internasjonale konfliktområder og norske vinterøvelser når han rigger det provisoriske VM-nettverket.
PROVISORISK: Magne André Gullingsrud drar veksler på erfaringer fra internasjonale konfliktområder og norske vinterøvelser når han rigger det provisoriske VM-nettverket. Bilde: Espen Zachariassen
Espen Zachariassen
21. feb. 2011 - 08:11
Vis mer

Både tv-kamera og smørebu er koblet opp med fiberlinjer når ski-VM i Holmenkollen starter neste uke.

– Vi kjører hele mesterskapet på IP over fiber. Her er det ikke en eneste satellitt, fastslår Eirik Moen, som har ansvaret for at informasjonsteknologien for mediene fungerer i Holmenkollen-anlegget.

It-ansvarlig Eirik Moen guider TU på Holmenkollens mange it-fasciliteter.
PRESS: Eirik Moen leder et lite it-team og et større korps av frivillige, som alle har hektiske dager før VM på ski. Foto: Espen Zachariassen Espen Zachariassen

Ett nostalgisk innslag er å spore i kommentatorboksene: Her kjøres lyden på ISDN telefonlinje, siden det fremdeles er en etablert standard i de verdenshjørner som skal følge mesterskapet.

It-ansvarlig Eirik Moen guider TU på Holmenkollens mange it-fasciliteter.
HOLDER MÅL: Kommentatorene holder seg til tradisjonell ISDN-linje fordi denne standarden er etablert også i de mindre it-utviklede landene som skal overføre ski-VM. Foto: Espen Zachariassen Espen Zachariassen

Backup

Vi er med på en guidet omvisning i det som ennå er et uferdig anlegg. Over alt yrer det av håndverkere og funksjonærer som har ett felles mål for øyet: Å bli ferdig til deadline, som er VM-start 23. februar.

– Knapt noe sted i landet er det lagt ut like mye fiber som her. Det blir jo dobbelt opp når vi sørger for redundante koblinger over alt, sier Moen og holder døren åpen inn til et kjellerlokale med korridortaket tapetsert med kabler.

Redundant betyr at én linje har en ekstra linje i reserve som kobles inn hvis den første skulle svikte.

Les også: Her overtar han Holmenkollen

Hjertet

– Her har du hjertet i nettverket vårt - en av de to kjerneswitchene fra Cisco, som kan håndtere opp til 10 Gigabit med datatrafikk hvert sekund. Videre ut i verden er vi koblet opp mot nettene til både Telenor og Hafslund, forklarer it-sjefen.

Moen er ansatt i it-selskapet Styrmand, som har sikret seg kontrakten med Ski-VM 2011 AS om etablering og support av it-systemene. Et nettverk av seks hundre mil med fiberkabel og en switch som danker ut de fleste rutere hjemme i stua gjør Ski-VM 2011 AS i stand til å gjøre det meste på IP-teknologi.

IP står for Internet Protocol, som er standarden for datatransport på nettet ved at informasjonen deles opp i mindre pakker av data som sendes på linjen.

23 tv-selskaper skal forsynes med bilder, og et utall journalister og fotografer skal sende sitt materiale hjem til respektive redaksjoner og nettsteder.

It-ansvarlig Eirik Moen guider TU på Holmenkollens mange it-fasciliteter.
KJERNEN: Hjertet i VM-nettverket er kjerneswitcher fra Cisco med en kapasitet på 10 Gbit/s og forbindelse til omverdenen med både Hafslunds og Telenors linjer. Foto: Espen Zachariassen Espen Zachariassen

Vind og tidtaking

I løyper og bakker hentes det inn informasjon om temperatur og vind, som VM-stab, trenere og kommentatorer kan hente opp på sine monitorer.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Det samme gjelder naturlig nok alle de sportslige målesystemene for lengde og tidtaking, som skal ut til potensielt 800 millioner tv-seere direkte.

Les også: Kontroll på media under VM

I langrennsarenaen er det behov for 34 kommentatorbokser, og her er det bygget seks midlertidige for VM. I Midtstuen er det 24 midlertidige kommentatorbokser.

Alle disse skal ha koaks-, fiber-, og telekabler for tv-bilder til monitor, lydutgang og informasjon om tid, lengder og værforhold.

Der hvor langrennsløperne kommer i mål har et gitt antall tv- og radiokanaler plass til intervjuer med «sine» utøvere. Hvert punkt trenger sin tilkobling.

It-ansvarlig Eirik Moen guider TU på Holmenkollens mange it-fasciliteter.
PÅ NETT: Både kommentatorbokser og billettkiosker skal være på nett med fiberkabler. Det går med flere kilometer fiber bare mellom kommentatorboksene. Foto: Espen Zachariassen Espen Zachariassen

Megawatt

Vi beveger oss fra Holmenkollen og ned mot Midtstuen, hvor pressesenteret bygges opp. Også dette av midlertidig karakter.

Villmarkspanelet på innerveggene gir en trivelig hytteatmosfære og dekker effektivt over de containerne som senteret er satt sammen av. Elektriker Christer Glerud er i ferd med å koble strøm i lokalene.

– En halv megawatt må til for å dekke behovet under VM, forklarer han.

Digital snø

Strømmen går blant annet til switcher i taket over journalistenes arbeidspulter, som alle har strømuttak og kablet nettverksuttak. I tillegg er senteret utstyrt med trådløst nettverk med feed fra NRK om hva som skjer direkte.

Senteret skal også kunne håndtere båndbreddebehovet til flere tv-selskaper.

– Mye av driften foregår også på IP. Selv snøkanonene på kulen her i Midtstubakken og oppe i Holmenkollbakken styres med signaler over fiberlinjene, sier Eirik Moen.

It-ansvarlig Eirik Moen guider TU på Holmenkollens mange it-fasciliteter.
ALT: Alt styres med ip-signaler over fiberlinjene, selv snømaskinene i Midtstubakken. Foto: Espen Zachariassen Espen Zachariassen

Midlertidig dekning

Utendørs rutere som tåler kulde og fukt er spredt ut over store områder for bruk av journalister og funksjonærer på begge arenaene.

Det sørger blant annet for forbindelse til de trådløse billetterminalene.

– Netcom, Telenor og Mobile Norway har styrket mobil-nettene med midlertidige baser. Vi har en egen «Mobile Shop» i pressesenteret for norske simkort og usb-dongler for 3G og 4G, sier Moen.

It-ansvarlig Eirik Moen guider TU på Holmenkollens mange it-fasciliteter.
BUNKER: I kulverten under pressesenteret er det snaut med mobildekning til blant annet staben i tv-bussene, så Telenor har satt opp en egen basesatsjon i taket. Foto: Espen Zachariassen Espen Zachariassen

Inneantenner

Flere innvendige antenner fra Telenor gir 3G-dekning inne i kulverten, garasjen i Holmenkollenanlegget, hvor blant annet NRKs produksjonsbuss skal ha tilhold.

VM-stabens kommunikasjon kjøres på digitale Tetra-radioer. 550 stykker er anskaffet. En basestasjon i Midtstuen knyttet sammen med andre baser gir dekning i hele Stor-Oslo og opp til Gardermoen.

Dette er samme system som blålysetatene bruker, men uten kryptering.

It-ansvarlig Eirik Moen guider TU på Holmenkollens mange it-fasciliteter.
BLÅLYS: Politiet er til stede under ski-VM og har egen antenne til det nye digitale nødnettet på Tetra-sambandet. Foto: Espen Zachariassen Espen Zachariassen

– Det gir effektiv kommunikasjon over et stort område, selv med sjåfører på vei til og fra Oslo Lufthavn, sier Eirik Moen.



Streng planlegging

Ciscos system Clean Air sørger for å holde orden på de trådløse ip-forbindelsene på arenaen.

– Vi vil ikke ha andre nett her inne som kan forstyrre våre systemer. I tillegg har Post- og teletilsynet egen stab på plass for å kontrollere at ting går etter boka, sier han.

Mens hopp- og skirenn foregår i Holmenkollen, er seiersseremoniene lagt til Universitetsplassen i Oslo sentrum. Tv-produksjonen foregår som nevnt i Holmenkollen, så lyd og bilde kjøres over IP på noen kilometer med fiber fra sentrum.

Arbeidet med å etablere den digitale infrastrukturen er ingen lek.

– Folk flest forstår ikke at de må fortelle oss hva de trenger. Noen forventer å finne alt klart på sin pult, med pc, telefon og trådløst nett uten at det er meldt inn behov for dette utstyret. Da måtte vi ha disponert et tusentalls pc-er, og sånn er det jo ikke, sier it-konsulent Magne André Gullingsrud hos it-selskapet Styrmand.

BILDESERIE: Nye Kollens første test

Afghanistan

Som flere andre av Eirik Moens medarbeidere har han it-erfaring fra Forsvarets innsats i konfliktområder som Irak og Afghanistan.

– Vi trekker erfaringer fra arbeidet i internasjonale operasjoner. Også der dukker det opp funksjoner og oppgaver som ikke var meldt inn på forhånd, og da er du nødt til å omdisponere tilgjengelig materiale. Men det er jo enklere å skaffe mer utstyr og reservedeler her enn i Meymane. Der måtte vi vente i et par måneder på å få erstattet et ødelagt spenningsfilter, sier Gullingsrud.

Det blir lange arbeidsdager i Holmenkollen.

– I går sveiset jeg fiberkabel baki en Landrover ved midnattstider. Det blir kjapt 16 timer i døgnet, sier kollega Magnus Karlsen. Sammen har de trukket endeløse meter med såkalt feltfiber, som Forsvaret låner ut til mesterskapet.

– Fra utenlandsoperasjoner og hjemlige vinterøvelser har vi lært å planlegge grundig for å ha ting klart innen fristen. Og ikke minst hvordan vi legger provisoriske kabler over gjerder og på andre praktiske måter for å unngå at de tråkkes i stykker eller at uvedkommende forsyner seg med utstyr, forklarer han.

Les også: Derfor brakk staven

Frivillige it-folk i kø



Både utviklere, sikkerhetssjefer og direktører deltar som frivillige med sin kompetanse under VM på ski.

– Jeg ble forespurt av en kamerat som var frivillig medarbeider under prøve-VM, forteller Guro Kolberg (bildet). Nå har java-utvikleren hos Steria vært med på å trekke fiberkabler og sette opp skjermer og skrivere. Hun har studert telematikk, men aldri jobbet direkte med kabling.

– Jeg ble forespurt av en kamerat som var frivillig medarbeider under prøve-VM, forteller Guro Kolberg (bildet). Nå har java-utvikleren hos Steria vært med på å trekke fiberkabler og sette opp skjermer og skrivere. Hun har studert telematikk, men aldri jobbet direkte med kabling.ILDSJEL: Java-utvikler Guro Kolberg trekker kabler og fyller lasertoner under VM på ski. Foto: Espen Zachariassen Espen Zachariassen

Hun er én av rundt 40 frivillige it-folk som bidrar med sin kunnskap og nevenyttighet, både før og under mesterskapet. VM-apparatet er fullstendig avhengig av et slikt korps. Informasjonssjef Nina Horn Hynne opplyser at det er 2200 av arten i sving innen 35 ulike fagområder. Ski-VM 2011 AS alene har kun 40 ansatte.

– Vi har folk fra Google Norge i gjengen av frivillige. Det har gitt oss tilgang til gode betingelser på e-post og kontorløsninger på pc-ene. Dette ville kostet langt mer enn vårt budsjett hvis vi skulle kjørt lisensierte systemer, sier prosjektleder Svein Magne Karlsen, som leder ikt-arbeidet under VM.

– Dette skiller seg jo en del fra det daglige arbeidet, medgir Guro Kolberg. For øyeblikket er hun opptatt med videreutvikling av Telenors feilhåndteringssystem.

– Under VM blir det mer håndfaste oppgaver, som å hjelpe journalister, frivillige og andre med pc-støtte og fylle lasertoner på skriverne.

– Og lengte ut i løypene?

– Jeg er ingen aktiv langrennsløper, men går gjerne på turer!

Les mer fra byggeprosessen:

Holmenkollen reiser seg

Styrkeløft i Kollen

Stålklart om en uke

Selger Diamanten på eBay

Skal stråle i stål

BILDESERIE: Rivingen av Holmenkollen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.