KRAFT

Hemmelig teknologi i kjempeturbin

KJEMPETURBINEN: Dette er Sways skisse av kjempeturbinen på 10 megawatt som skal testes ut i Øygarden utenfor Bergen og siden til havs. Om 3-4 år kan den være kommersiell, mener Sway.
KJEMPETURBINEN: Dette er Sways skisse av kjempeturbinen på 10 megawatt som skal testes ut i Øygarden utenfor Bergen og siden til havs. Om 3-4 år kan den være kommersiell, mener Sway. Bilde: SWAY
Kjetil Malkenes Hovland
12. feb. 2010 - 14:25

I dag fortalte Enova at de gir 137 millioner kroner i støtte til Sways gigantiske girløse vindturbin på 10 megawatt (MW).

Det ble samtidig offentliggjort et bilde av hvordan turbinen skal se ut. Det viser en diger ring bak rotoren, og mange teknologer spør seg kanskje hvor nacellen (hodet) er blitt av.

– De får bare lure, sier Sway-direktør Eystein Borgen til Teknisk Ukeblad.

Enova-sjef Nils Kristian Nakstad (i midten) gir 137 millioner til Sway ved direktør Eystein Borgen (til venstre) som lager en gigantturbin på 10 megawatt. Statsråd Terje Riis-Johansen (t.h.) er fornøyd.
– De får bare lure, sier Sway-direktør Eystein Borgen til Teknisk Ukeblad. STØTTER GIGANTTURBIN: Enova-sjef Nils Kristian Nakstad (i midten) gir 137 millioner til Sway ved direktør Eystein Borgen (til venstre) som lager en gigantturbin på 10 megawatt. Statsråd Terje Riis-Johansen(t.h.) er fornøyd. Kjetil Malkenes Hovland

Direktedrevet og flytende

Teknologien bak er hemmelig, forteller direktøren, som vil fortelle minst mulig om hva som skjuler seg på toppen av det 105 meter høye tårnet. Men at turbinen er direktedrevet og veier langt mindre enn dagens turbiner, det er helt klart. Mange produsenter har jobbet med å utvikle en girløs turbin, for å unngå tunge konstruksjoner på toppen av de høye tårnene. Dagens naceller veier opp til 400 tonn.

35 til 40 ingeniører har jobbet med å utvikle turbinen, som kan brukes både på bunnfaste og flytende havmøller: Sways animasjonsfilm om flyteteknologien

– Vi er fantastisk glade for Enovas støtte. Dette er utrolig for et lite firma. Prosjektet koster totalt 400 millioner kroner, og selve byggingen blir den dyreste delen, sier Borgen.

Tror på lønnsomhet

Det var med et svært bredt glis at olje- og energiminister Terje Riis-Johansen presenterte den teknologiske nyvinningen, som har en rotor med et areal på to ganger matta på Ullevaal stadion.

Statsråden håper og tror at Sways teknologi kan bidra til å redusere kostnadene kraftig og på sikt gjøre havvind mer konkurransedyktig med andre energiformer. Les departementets pressemelding

– Vi har en utfordring, et problem på pris i forhold til å komme i gang med vind, sier Riis-Johansen. – Deler av vindkraftsatsingen har for høyt prisnivå. I dag er vi langt unna på kostnad og inntjening, men dagen i dag bringer oss nærmere.

Teknisk Ukeblad skrev om kjempeturbinen allerede i september, da Sway søkte NVE om konsesjon til å teste møllen i Øygarden utenfor Bergen: Les saken her

Gir 137 millioner

Enova-direktør Nils Kristian Nakstad løftet fram foretakets satsing på marin energi, og mener Sway-konseptet er et teknologisprang som passer som hånd i hanske til dette programmet.

– Jeg har gleden av å si at vi har tildelt 137 millioner kroner til Sway-prosjektet. Det har stor innovasjonshøyde, og representerer et sterkt og kompetent konsortium. Jeg tror Sway vil levere på gjennomføringa av et slikt gigantprosjekt. Vi har store forventninger, sier Enova-direktør Nils Kristian Nakstad. Les Enovas pressemelding

HEMMELIGHET: – Vi har jobbet med dette i hemmelighet i fem år, sier Sway-direktør Eystein Borgen om gigantturbinen på 10 megawatt.

Hemmelig i fem år

Også Sway tror på lønnsomhet for havvinden innen noen år.

– Vi har jobbet med dette i hemmelighet i fem år og fulgt debatten om at havvind ikke er lønnsomt. Vi vet at kraftprisen vil være lik eller kanskje gå opp framover, men kostnadene ved utbygging vil gå ned ved teknologiske sprang som dette. De kurvene vil en gang møtes, sier direktør Eystein Borgen.

– Potensialet for havvinden er svært stort, og kan sammenlignes med olje- og gassverdiene utenfor kysten, selv om bare noe av potensialet utnyttes, legger Sway-sjefen til.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Lavere vedlikeholdsutgifter

Med gigantturbiner som dette vil man få færre turbiner å vedlikeholde, noe som bidrar til lavere kostnader. Det å bygge vindturbiner til havs krever nytenkning og nye design og teknologier, mener Sway, som tidligere var mest kjent for sitt flytende tårn for vindturbiner. Det var ikke nok for dem.

– Det flytende tårnet vårt kan i prinsippet ha en hvilken som helst turbin på toppen, men vi tenkte: hvorfor ikke bygge turbinen selv? Vi kan ikke bare bruke onshoreteknologi på offshore. Vi har brukt norske miljøer og laget en design for havvindkraft som vi tror kan bli verdensledende, sier Borgen.

Det er planlagt byggestart til sommeren, og turbinen kan stå klar om to år. Det er nå 60 personer som jobber med prosjektet hos Sway. Den kan være kommersiell om 3-4 år, mener direktøren.

– Mindre behov for subsidier

Eystein Borgen avfeier i dag påstandene om at den norske regjeringen gjør lite for vindkraften.

– Det som skjer i dag, viser at man satser på ny teknologi som kan få ned behovet for subsidier i framtiden, sier Borgen.

Sways konsesjon fra NVE for testmøllen i Øygarden er for øvrig klaget inn for Olje- og energidepartementet av Norsk ornitologisk forbund og Miljøvernforbundet på grunn av lokalt fugleliv.

Satser på Storbritannia

Sway møter konkurranse fra flere hold. Siemens tester for tiden sin girløse turbin, men det er uvisst hvor stor denne er. Britiske Clipper jobber også med en 10 megawatts havturbin, forteller Borgen.

– Begge satser på å nå runde 3 i Storbritannia, sier han.

Runde 3 handler om en kjempemessig utbygging av havvind på 9000 - 10 000 megawatt, hvor også norske Statkraft og Statoil er inne: Les saken her

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.