Cuadrilla Resources borer for tiden etter skifergass 3000 meter under bakken ved Blackpool i Storbritannia.
Men selskapet er ikke børsnotert og trenger derfor ikke å offentliggjøre hvor mye de har funnet før i 2015, ifølge konsesjonen. Det skriver The Guardian.
Teknikken som brukes, fracking, er svært omstridt fordi man pumper trykksatt vann tilsatt kjemikalier og sand ned i bakken for å knuse fjellet og få opp gassen.
Mange bekymringer
– De har fire år på seg til å lete, og det beskytter de kommersielle mulighetene deres, sier en regjeringstalsmann til avisen.
Dermed kan selskapet lete videre i området rundt Blackpool og finne ut om det er mer å hente, uten at konkurrentene får vite hva de har funnet.
Partiet De Grønne i Storbritannia frykter at grunnvannet kan bli forurenset av kjemikaliene som brukes, og er bekymret for at Cuadrilla ikke har holdt møter med lokalbefolkningen.
Cuadrilla-sjef Mark Miller har fortalt den britiske energikomiteen at 99,8 prosent av det som pumpes ned i bakken er rent vann, resten er en væske som reduserer friksjonen og et uspesifisert tilsetningsstoff.
Krever store arealer
En tiendedel av britenes gassbehov kan komme fra fracking allerede i 2015, skriver Guardian og viser til anslag fra industrien selv.
Klimaforskerne på Tyndall Centre sier at det trengs opptil 3000 brønner spredd over opptil 400 kvadratkilometer og bruk av mellom 27 og 113 millioner tonn vann for å produsere nok skifergass til å dekke 10 prosent av britenes gassbehov.
I USA har det vært en produksjonsboom for skifergass de siste årene. Også der er folk bekymret for grunnvannet. Spesielt har den Oscarnominerte filmen Gasland satt saken på spissen. Her besøker filmskaper Josh Fox blant annet en mann som setter fyr på vannet i kranen i huset sitt. Filmen vant for øvrig ikke Oscar.