OLJE OG GASS

Da Lien åpnet Goliat-feltet, var produksjonen stengt ned etter lekkasje. Fire timer senere gikk alarmen igjen

Alvorlig med lekkasje, mener Petroleumstilsynet.

Tord Lien åpnet Goliat-feltet mandag denne uken. Dagen før ble produksjonen stengt ned på grunn av gasslekkasje. Kun fire timer etter åpningen gikk alarmen igjen.
Tord Lien åpnet Goliat-feltet mandag denne uken. Dagen før ble produksjonen stengt ned på grunn av gasslekkasje. Kun fire timer etter åpningen gikk alarmen igjen. Bilde: Eirik Helland Urke
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
Eirik Helland UrkeEirik Helland UrkeKI-ansvarlig
22. apr. 2016 - 06:00

Mandag morgen dirret det blått av himmelen over Goliat-feltet i Barentshavet.

I anledning offisiell åpning av Goliat var det flydd inn en rekke prominente gjester: Olje- og energiminister Tord Lien, direktør i Petroleumstilsynet Anne Myhrvold, Norges-sjef i Eni, Ruggero Gheller og den italienske ambassadøren Giorgio Novello.

I tillegg var flere representanter fra norsk presse på plass, deriblant Teknisk Ukeblad.

Men det viser seg nå at produksjonen på Goliat faktisk ikke var i gang under den offisielle åpningen. Årsak: Søndag gikk gassalarmen på feltet og gasslekkasjen var et faktum.

Produksjonsanlegget ble stengt ned og avlastet, samt at Hovedredningssentralen, SAR-tjenesten og andre relevante instanser ble varslet.

Alarmen gikk igjen

Det bekrefter både Eni Norge og Petroleumstilsynet overfor Teknisk Ukeblad.

Dagen etter gasslekkasjen – kun fire timers tid etter at olje- og energiministeren åpnet feltet – gikk gassalarmen igjen. Denne gang var det riktignok falsk alarm.

Personell og besøkende om bord ble mønstret til livbåtene.

Teknisk Ukeblads reporter på stedet var en av dem som ble mønstret.

– Vi fikk melding klokken 15:13 i går om en gassalarm på Goliat. Da var anlegget allerede stanset og avlastet, så ifølge Eni er det trolig en falsk alarm, sier pressetalskvinne i Petroleumstilsynet, Eileen Brundtland. 

Hør opptak av alarmen på Goliat med plattformledelsens instrukser:

Brundtland sier at alt personell mønstret til livbåt i henhold til alarminstruks og at Eni Norges andrelinjeberedskap ble mønstret kort tid etter.

– Fartøy på feltet samt SAR-helikopter i Hammerfest og HRS Bodø ble også varslet i henhold til varslingsmatrise, sier hun.

Her er kontrollrommet på Goliat. <i>Foto: Eirik Helland Urke</i>
Her er kontrollrommet på Goliat. Foto: Eirik Helland Urke

Udramatisk, mener Eni

Kommunikasjonsdirektør Andreas Wulff i Eni Norge sier at mandagens hendelse var udramatisk.

– Alarmen på mandag var en falsk alarm, så det var udramatisk sånn sett. Det ble likevel mønstret til livbåtene i henhold til standard prosedyre, sier han.

Wulff peker på at situasjonen ble avklart etter veldig kort tid og forklarer at det er mye utprøving i en oppstartsfase.

Han bekrefter for øvrig at alarmen fra dagen før ikke var falsk alarm.

– Nei, men den ble avklart etter veldig kort tid. Vi er i en fase nå der det er mye utprøving på forskjellige ting. I planleggingen, hvor en rekke systemer skal tilpasses, justeres og kalibreres har vi også tatt høyde for at det kan skje hendelser som dette. Da er det nettopp slike ting som kan skje. Evakueringsprosedyren ble fulgt til punkt og prikke, sier Wulff.

Han bekrefter også at produksjonen ble stoppet.

– Ja, vi stoppet produksjonen, noe som også er standard prosedyre. Dette er det altså ingen dramatikk i. Det har vi tatt høyde for i planleggingsarbeidet før man startet driften. Samtidig er det viktig å understreke at vi ser avlorlig på gasslekkasjen søndag. Denne er rapportert til Ptil, sier han.

Alvorlig, mener Ptil

Petroleumstilsynet (Ptil), ved pressetalskvinne Eileen Brundtland vil verken bekrefte eller avkrefte at denne typen hendelser er normale og forteller at Ptil ikke fører noen statistikk over hva som er normalt og hva som ikke er normalt rundt dette.

Hun understreker at de ser alvorlig på gasslekkasjen på Goliat.

– Vi ser i utgangspunktet alvorlig på alle gasslekkasjer. Når det gjelder søndagens lekkasje på Goliat, har vi bedt om ytterligere informasjon fra Eni Norge, og vil følge den opp, sier hun.

Teknisk Ukeblad har forsøkt å finne ut av om olje- og energiminister Tord Lien eller Olje- og energidepartementet fikk beskjed på forhånd om at det var en gasslekkasje på feltet dagen før han skulle på besøk.

OED svarer ikke direkte på spørsmålet, men henviser til enten operatør eller Petroleumstilsynet.

Andreas Wulff i Eni Norge sier at det ble varslet i henhold til rutinene som er satt opp.

– Ptil ble umiddelbart varslet, som også varsler videre, ifølge Wulff.

Les også: Åpnet Goliat for pressen: Bli med inn i teknologikjempen

Den karakteristiske formen skal sikre god luftsirkulasjon, samtidig som den beskytter mot vinden. <i>Foto: Eirik Helland Urke</i>
Den karakteristiske formen skal sikre god luftsirkulasjon, samtidig som den beskytter mot vinden. Foto: Eirik Helland Urke
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.