Uganda er et jordbruksbasert samfunn der ved og trekull er de viktigste energikildene. Den samlede kapasiteten i det ugandiske kraftsystemet er i dag om lag 550 MW, mot Norges 25 000 MW.
– Til tross for at Uganda er et av landene i Øst-Afrika med kraftigst vekst, er landets strømforbruk lavere enn i Oslo vest, sier konserndirektør Gunnar G. Løvås i Statnett.
Statnett har siden 2006 samarbeidet med landets systemoperatør, UETCL. Målet er å sikre at Ugandas strømnett planlegges og bygges ut så effektivt som mulig. Samarbeidsavtalen ble nylig forlenget.
– I Uganda har bare 16 prosent av befolkningen strøm, og det ikke hele tiden engang. Så det er et formidabelt løft som må til for å sikre velstand, helse og utvikling for mange millioner mennesker, sier Løvås.
Les også: Statnett hjelper u-land
Positiv utvikling
Utviklingen er imidlertid positiv, understreker konserndirektøren.
I vår ble Bujagali-kraftverket i Nilen, nedstrøms for Victoriasjøen, satt i drift med en kapasitet på 250 MW. Det arbeides også aktivt med utvikling av et nytt kraftverk i Nilen, Karuma på 600 MW, som etter planen skal stå klart i 2017/18.
Da vil ikke landets eksisterende kraftnett på 132 kV være tilstrekkelig, og det planlegges derfor å innføre nye forbindelser på 420 kV, forteller Løvås.
Les også:
Så kaotisk blir det når 600 millioner mister strømmen
Kjernekraftstopp kan gi prisboom
Kobler sammen kraftsystem
Statnett har i flere år samarbeidet med det nasjonale kraftselskapet Tanesco i Tanzania, og er i startgropen for samarbeid med kenyanske Kenya Power.
Uganda, Kenya og Tanzania ønsker å koble kraftsystemene sine sammen.
– Ulikheter i produksjonsmiksen mellom vannkraft og termisk kraftproduksjon legger til rette for synergier ved styrket samarbeid, sier Løvås.
Statnett har god erfaring med samarbeid over landegrensene.
– Statnett var drivkraften bak etableringen av det nordiske kraftsamarbeidet. Erfaringene fra dette er sterkt etterspurt når landene i Øst-Afrika nå ønsker å styrke sitt samarbeid, sier Løvås.
Les også:
Matematikere skal gi forutsigbar strømpris
Slik kan Norge forsyne Europa med energi
Stor norsk aktivitet
Statnett er ikke den eneste norske kraftaktøren i Uganda.
NVE har vært engasjert som rådgiver for Ugandas regulator, og de norske selskapene Jacobsen Elektro og TrønderEnergi har bygget og eier kraftverk som står for nær 20 prosent av Ugandas kraftproduksjonskapasitet.
Det norske utenriksdepartementet har nylig gitt tilsagn om å finansiere bygging av en ny kraftledning i sørvest, langs grenseområdene mot Kongo.
Statnetts virksomhet i Uganda koster om lag fem millioner kroner i året. Men alle Statnetts utgifter dekkes av Norad og Utenriksdepartementet. Dermed fører ikke Statnetts engasjement til noen økning av nettleien i Norge, beroliger Løvås.
Les også:
Norden vil flyte over av kraft
Trær kan bli den nye klimavalutaen
Verden bygger 62 nye atomreaktorer