KRAFT

Her bygger de Norges desidert største solkraftverk

Bygger solcelletak på 720 kW i Lillesand.

Øyvind LieØyvind LieJournalist
16. des. 2015 - 15:21

Det blir dermed cirka dobbelt så stort som Askos eget anlegg i Vestby, som har en effekt på 370,5 kW.

Denne rekordeffekten skal leveres av 2.825 solcellepaneler på det 4.500 kvadratmeter store taket av Askos engroslager i Lillesand i Aust-Agder.

Det er ikke uten grunn at satsingen skjer nettopp i Lillesand.

– Det er i denne delen av landet at vi har flest soltimer i året, rundt 1000 timer, sier direktør i Norgesgruppen Eiendom, Thor Usterud, til Teknisk Ukeblad.

Per år ventes solcellene å gi en produksjon på 600.000 kWh. Dette utgjør ifølge Usterud imidlertid kun ca. 15 prosent av byggets energibehov.

Ferdig til våren

Det er Sun Net som skal levere solcellene som totalentreprise. Kontrakten er signert, og anlegget skal nå detaljprosjekteres.

Selve installasjonen skal starte i mars, og det hele skal stå ferdig 22. april, forutsatt at vinteren på Sørlandet ikke blir spesielt lang og hard i år.

Daglig leder Morten Meier i Sun Net forteller stolt at kostnaden er 12,65 kroner per watt peak. Prisen for anlegget alt inkludert blir for Asko 10 millioner kroner.

Etter at Stortinget med Venstre i spissen i statsbudsjettforhandlingene fikk reversert NVEs plusskundeforslag, vil Asko nå få elsertifikater for all strømmen solcellene produserer, ikke kun overskuddsstrømmen som sendes ut på nettet.

– Vi hadde gjennomført dette uansett, men det er klart vi mener at det er riktig at vi skal få elsertifikater. Vi er jo en del av et felles norsk-svensk elsertifikatmarked, og i Sverige får bedriftene elsertifikater for hele produksjonen, sier Usterud.

Miljøinvestering

90 prosent av innmaten i solcellene produseres av Elkem Solar i Kristiansand, før de blir sendt til Recs fabrikk i Singapore og så tilbake til Norge.

– Blir dette lønnsomt for dere?

– Lønnsomheten i dette er ikke på nivå med de andre investeringene vi gjør. Men vi forventer at dette kan stå de neste tretti årene med svært lave driftskostnader, selv om noen av komponentene må skiftes ut. Vi regner dette som en langsiktig investering, og en investering i miljø og i å kunne produsere egen grønn strøm, sier Usterud.

Lav pris

Rådgiver Stanislas Merlet i Multiconsult sier Sun Nets pris er lav.

– Den høres bra ut. Multiconsult lager statistikk for solcellekostnadene i Norge, og i fjor var den i gjennomsnitt 16 kroner per watt peak, sier han til Teknisk Ukeblad.

Meier er godt fornøyd med å kunne levere til så lav pris.

– Nå kommer vi ned på et prisnivå hvor det begynner å bli interessant for de fleste. Det er 30 års garanti på panelene, men forventningen er mye høyere til hvor lenge de skal leve, selv om man nok må gjøre noe med inverterne i løpet av disse årene, sier Meier til Teknisk Ukeblad.

Til installeringen henter han kunnskap fra et par-tre læremestere som kommer fra Tyskland, og som har lang erfaring med å legge tak.

– Det er der utfordringene ligger. Nå skal vi fintune dette, og finne ut hvor mange som skal ligge mot hvilken himmelretning for å balansere nettet til Asko på en så god måte som mulig. Gruppen som hjelper oss har lagt 600-700 tak og har god erfaring, de kjenner alle feller man må unngå å gå i, sier Meier.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.